Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lättskötta nykomlingar!

I september presenterar vi tre nykomlingar för dina krukor som fungerar ypperligt inomhus men även utomhus på sensommaren och hösten. De är dessutom mycket lättskötta och perfekta för alla som inte är så intresserade av att pyssla med sina krukväxter!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Det är roligt när det kommer nya växter med stor personlighet men som inte kräver så mycket skötsel. Då kan fler våga prova och nybörjaren kan känna att det blir grönt och fint utan massor med kunskap och erfarenhet.

Sedum 'Chocolate Ball'

Den första, Sedum 'Chocolate Ball'. är en charmig och personlig växt som nästan ser ut som en liten barrväxttuva med sina chokladbruna, barrlika blad. Sorten fungerar lika bra på fönsterbrädan inomhus som i balkonglådan, höstkrukan och rabatten utomhus.

Växtsättet är tätt och håller sig, precis som namnet antyder, runt och fyllig. Sedum 'Chocolate Ball' är en suckulent och hos oss får den inga blommor.

Tomas Henderup på Blomgården Skåne i Höllviken har tagit upp Sedum 'Chocolate Ball' i sin produktion. Han började odla den redan förra året, men då var det mer av en testproduktion.

− Att sorten inte får några blommor i Sverige är faktiskt en fördel, berättar Tomas. Växtsättet håller sig kompaktare och blir inte så spretigt då.

Sorten är fin både i samplanteringar och som solitär. I samplanteringar kontrasterar de chokladbruna nyanserna fint till växter i rosa och blå toner. Sedum 'Chocolate Ball' kan med fördel planteras närmast krukkanten så de barrlika bladen graciöst får hänga ner över kanten.

De chokladbruna bladen ändrar successivt nyans under säsongen och antar på hösten mer rödaktiga toner. Bäst framhävs den varma färgen mot en ljusare bakgrund.

#Så trivs 'Chocolate Ball'#

Sedum 'Chocolate Ball' trivs på en ljus växtplats, helst i full sol. Vattning behöver bara göras när jorden torkat till och med svag dos näring i vattnet under växtperioden. Eftersom Sedum 'Chocolate Ball' är en suckulent lagrar den vatten och behöver inte så mycket, så se upp så det inte blir vatten stående i krukan!

I södra Sverige övervintrar sedumen utomhus, men längre norrut kan det vara säkrast att lyfta in krukan under vintern.

Tomas tipsar också om att Sedum 'Chocolate Ball' är fin att använda tillsammans med Sedum ’Silver’ för att skapa stämningsfulla juldekorationer vintertid.

Doftkalankoe ’Fantastic’ & ’Desert Rose’

Andra trevliga nytillskott är doftkalankoesorterna, Kalanchoe thyrsiflora, ’Fantastic’ och ’Desert Rose’. I Sverige är det odlaren Lars Eskilsson i Näsum som tagit upp dem i sin produktion.

− Jag fastnade direkt för sorterna och tog hem sticklingar som nu växt till sig till salufärdiga plantor, berättar Lars. Jag är speciellt förtjust i sorten ´Fantastic´, fortsätter han. Den har en otroligt fin skiftning i vitt och grönt och dessutom dekorativa röda kanter.

#Doftkalankoe är lättskött#

Doftkalankoe har många positiva egenskaper. Den är extremt lättskött och en tacksam krukväxt för inomhusbruk året om. Den kan också användas utomhus under sommar och höst. Oavsett var den placeras berikar den med sitt karaktäristiskt utseende.

Den är mycket fin som solitär och kan bli både stor och gammal. Utomhus gör den sig bra i samplanteringar och är fin tillsammans med andra suckulenta växter, där bladen harmonierar eller kontrasterar fint.

De stora skaftlösa bladen ger doftkalankoen dess speciella utseende. Bladen är grågröna med olika färgskiftningar. ’Fantastic’ ger ett blont och friskt intryck med skiftningar i vitt, grönt och rött, medan ’Desert Rose’ har mörkare gröna blad och röda bladkanter.

#Så trivs doftkalankoe#

Bäst trivs doftkalankoe om den placeras på en ljus plats, även full sol fungerar bra.

Precis som Sedum 'Chocolate Ball' är doftkalankoe en suckulent som lagrar vatten i bladen. Den ska därför vattnas mycket sparsamt och jorden kan med fördel få torka ut mellan vattningarna. Sommartid kan en svag dos näring tillsättas vattnet.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB