Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Startskott för årets tulpaner

Äntligen - nu får vi slänga ut granen, dammsuga granbarr, släcka adventsstjärnan och börja drömma om ljusare tider. Som hjälp på traven finns vårens första primörer i form av fräscha, krispiga tulpaner!

Från Blomsterfrämjandet

I år är de mer välkomna än någonsin i den bistra januarikylan.

Just när kylan känns som värst kan vi glädja oss åt de första vårtecknen! Jovisst är det så! För vad kan väl mer än tulpaner få oss att tänka framåt mot ljusare tider. Och nu är de här, fräscha, frasiga och färgglada. I mitten av januari börjar den stora tulpanruschen i Sverige. Vi köper tulpaner som aldrig förr. Varje dag fram till påsk säljs drygt en miljon tulpaner i Sverige. Det gör 130 miljoner tulpaner under säsongen januari-påsk och det är vi världsbäst på. Kanske en liten tröst i dessa nedskärningarnas tid.

Intresse för nya sorter
Tulpansortimentet är mycket stort. Det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen. I Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika sorter. Formen varierar från den klassiska tulpanformen till fyllda blommor, skira liljeblommande och de spännande papegojsorterna. Flera sorter har också svag doft. Den populära, dubbla gula Monte Carlo och orange Ballerina har båda en härlig doft av vår. Dubbla tulpaner har blivit mycket populära. De får mycket stora blommor som påminner om pioner när de slår ut. Dessutom är hållbarheten längre på de dubbla sorterna. Den orangefärgade Orange Princess tillsammans med röd Abba och gul Monte Carlo ger en färgsprakande vårsymfoni som inte lämnar någon oberörd.

I butikerna hittar man också mixade tulpanbuntar så man kan få prova många olika sorter tillsammans. En härlig färgkaskad på köksbordet gör att vardagen känns mindre grå så här års.

Glas och tulpaner i skön förening
Svenskt glas är berömt långt utanför landets gränser. Att tulpaner är vackert i svenskt glas visas under några dagar i Orrefors och Kosta Bodas butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Blomsterfrämjandet vill gärna visa hur man kan använda tulpaner på ett lite annorlunda sätt i svenskt konst- och bruksglas. Lena Bergström, formgivare hos Orrefors, har fått ett flertal utmärkelser för sitt glas. I serien Pastill som består av tre skålar/vaser i olika storlekar har hon skapat en grafiskt ren form i svart och vitt glas som med sin form skapar ett lugn i rummet.

Tulpanpengar till Victoriafonden
Under ett par januariveckor kommer många svenska tulpanförpackningar att vara märkta med ett speciellt sigill. Detta sigill visar att en krona av tulpanbukettens pris oavkortat går till Kronprinsessan Victorias fond. Det är de svenska tulpandrivarna som på detta sätt samlar in pengar till fonden. Man räknar med att få in närmare 300.000 kr att överlämna till fonden som ger extra stöd till barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.

Tulpanens Dag
Torsdagen den 17 januari (2002) firas Tulpanens Dag. Då delar Blomsterfrämjandet ut totalt ca 6000 tulpaner till allmänheten i städerna Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Växjö, Uppsala och Sundsvall. Tulpanens Dag har sedan 12 år tillbaka blivit något av startskottet för den stora tulpanförsäljningen som pågår i Sverige fram till påsk.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Så här sköts tulpanerna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB