Spektakulär drakkalla blommar
Från Göteborgs botaniska trädgård
Det är en vacker syn men det är bäst att hålla för näsan eftersom blomman sprider en stank av ruttet kött omkring sig. Det lite vanvördiga namnet svinröv har den fläckiga drakkallan fått då den liknats vid ett dött djur och det mörka hålet varifrån odören kommer vid en anusöppning. Det engelska namnet Dragons Mouth ger en mer sofistikerad hänvisning till lukten.
Blomman, som egentligen är en blomställning, har ett stort, rödbrunt och hårigt hölsterblad. Det är ca 15 cm i diameter och omsluter den håriga, svansliknande kolven. Längst ned på kolven, svåra att se, sitter de pyttesmå enkönade blommorna. Hanblomman överst och honblomman underst. Blomhöljet är spräckligt i brunt och grönt och liknar ett leopardskinn.
Odören sprider blomman bara under tiden den slår ut och lukten är till för att locka till sig insekter för pollineringen. Artepitetet muscivorus betyder just flugätare.
Dracunculus är ett släkte kallor som består av två arter; Dracunculus vulgaris och Dracunculus muscivorus. Den Fläckiga drakkallan växer vilt på Sardinien, Korsika och ögruppen Balearerna där bl.a. Mallorca och Ibiza ingår. Den trivs på steniga platser nära havet och gärna nära måskolonier där de insekter som står för växtens huvudsakliga pollinering trivs.
Botaniska trädgårdens ståtliga exemplar av Dracunculus muscivorus kan beskådas i suckulentavdelningen i växthusen som har öppet dagligen kl. 10-16.