Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spektakulär drakkalla blommar

Svinröven sprider stank och glädje i Botaniskas växthus. Efter fyra års väntan har nu den spektakulära fläckiga drakkallan (_Dracunculus muscivorus_) slagit ut sin första blomma i Botaniska trädgårdens växthus, och den andra väntas slå ut i helgen.

Från Göteborgs botaniska trädgård

Det är en vacker syn men det är bäst att hålla för näsan eftersom blomman sprider en stank av ruttet kött omkring sig. Det lite vanvördiga namnet svinröv har den fläckiga drakkallan fått då den liknats vid ett dött djur och det mörka hålet varifrån odören kommer vid en anusöppning. Det engelska namnet Dragons Mouth ger en mer sofistikerad hänvisning till lukten.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Blomman, som egentligen är en blomställning, har ett stort, rödbrunt och hårigt hölsterblad. Det är ca 15 cm i diameter och omsluter den håriga, svansliknande kolven. Längst ned på kolven, svåra att se, sitter de pyttesmå enkönade blommorna. Hanblomman överst och honblomman underst. Blomhöljet är spräckligt i brunt och grönt och liknar ett leopardskinn.

Odören sprider blomman bara under tiden den slår ut och lukten är till för att locka till sig insekter för pollineringen. Artepitetet muscivorus betyder just flugätare.

Dracunculus är ett släkte kallor som består av två arter; Dracunculus vulgaris och Dracunculus muscivorus. Den Fläckiga drakkallan växer vilt på Sardinien, Korsika och ögruppen Balearerna där bl.a. Mallorca och Ibiza ingår. Den trivs på steniga platser nära havet och gärna nära måskolonier där de insekter som står för växtens huvudsakliga pollinering trivs.

Botaniska trädgårdens ståtliga exemplar av Dracunculus muscivorus kan beskådas i suckulentavdelningen i växthusen som har öppet dagligen kl. 10-16.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB