Spara sommarblommor
Övervintring av sommarblommor – så sparar du favoritväxterna till nästa år
Hur övervintrar man egentligen sina sommarblommor? Det är en fråga som många trädgårdsägare ställer sig när hösten närmar sig och frosten gör sitt intåg. Faktum är att du kan spara många sommarblommor– det gäller bara att veta vilka arter som klarar övervintring och hur du bäst tar hand om dem under vintermånaderna. Olika arter har olika behov, men några grundregler underlättar för ett lyckat resultat.
Det finns fler tips och detaljer att läsa om här hos Odla.
Anpassa vinterförvaringen efter ljus och temperatur
Det absolut viktigaste är balansen mellan temperatur och ljus:
- Ju mörkare förvaringsplats, desto svalare ska det vara, gärna ner till några plusgrader. Det räcker, växterna behöver inte stå kallare än så.
- Har du växter utan blad, kräver de inget ljus alls. Då behöver du bara vattna sparsamt – så pass mycket att stjälkar och rotklumpar inte skrumpnar.
- Ju svalare det är, desto mer sällan behöver du vattna, men låt dem aldrig bli helt uttorkade. Några kontroller under vintern rekommenderas.
Vilka växter klarar övervintring och var ska de stå?
Sval och ljus plats (ca 5–10 grader):
Har du ett ljust och svalt utrymme, som en inglasad balkong, uterum eller frostfri källare, är det här du kan övervintra flest arter. Exempel på sommarblommor som brukar klara övervintring på detta vis är:
- Snöflinga (Bacopa)
- Margarita (Argyranthemum frutescens)
- Verbena
- Sommarnejlika (Dianthus chinensis)
- Eldkrona (Lantana)
- Söderhavsljus (Plectranthus forsteri 'Marginatus')
- Gyckelblomma (Mimulus guttatus x hybridus)
- Ampelvinda (Convolvulus sabatius)
- Ampelskära (Bidens ferulifolia)
- Rabatteternell (Helichrysum petiolatum)
- Silverek (Senecio cineraria)
- Santolina
Silverek och santolina kan i södra Sverige ibland övervintra ute i rabatten, men tryggast är en frostfri plats.
Mörk och sval plats
Om du bara har sval och mörk plats att tillgå, kan du ändå försöka övervintra växter som tappar bladen eller klarar vila:
- Törnrosas kjortel
- Heliotrop
- Klockranka
- Krukhortensia
Dessa föredrar egentligen ljus, men utan tillgång till ljus är det ändå värt att prova. Lyckas du, sparar du dessutom flera veckors blomning.
Inomhus, i bostaden
Om du saknar både svalt utrymme och tillräckligt ljus kan du försöka med ett ljust, gärna svalt fönster inomhus, eventuellt med tillskottsbelysning. Det brukar fungera för t.ex. pelargon, svartöga-susanna och söderhavsljus, så länge du vattnar sparsamt.
Ta sticklingar – ofta enklare än att försöka övervintra stora plantor
I bostaden kan du också prova att ta sticklingar från dina favoritväxter, gärna i ett litet inneväxthus. Det fungerar bäst med:
- Flitiga lisor
- Pelargoner
- Fuchsia
- Småpetunior (Dubbel rosa petunia)
- Margeritor
Det kan gå lite långsammare med rotningen under hösten, men det är ofta lättare att lyckas än att hålla större plantor vid liv hela vintern.
Knölväxter – låt dem vila helt torrt
Exempelvis knölbegonior: Lyft in hela krukan till vinterförvaring och låt blommorna vissna ner naturligt. Den övervintrar helt torrt – vattna inte under vintern! På våren byter du jord och planterar om knölen för bästa start.
När ska man ta in växterna?
Det varierar beroende på art, men gemensamt är att växterna måste in innan första frostnatten! Extra tåliga växter som passionsblomma (Passiflora), fuchsia och oleander kan få stå ute tills precis innan frosten kommer, likaså novemberkaktus, julkaktus och klivia. De mår till och med bra av en kort kylbehandling, då det ofta främjar blomningen.
Amaryllis tål till och med en mild frostknäpp, eftersom den ändå ska vila och bladen ofta vissnar. Pelargoner och blomsterlönnar är däremot känsligare och bör tas in tidigare.
Kontrollera efter skadedjur
Innan du tar in växter, kontrollera noga så att de är fria från skadeinsekter och sniglar. Lägg extra fokus på undersidan av bladen, vid bladfästen och undersidan av krukan. Duscha gärna hela plantan för att spola bort eventuella objudna gäster!
Lite extra tips för lyckad övervintring
Så här ökar du chansen att lyckas
- Städa och rensa förvaringsplatsen före inflyttning.
- Tillsätt aldrig näring under vinterförvaring.
- Ta bort vissna och skadade delar innan förvaring.
- Kontrollera växterna under vintern så att de inte torkar ut eller visar tecken på ohyra.
- När våren kommer: klipp ner, plantera om och börja vattna och gödsla försiktigt så snart tillväxten startar.
Vilka växter går inte att övervintra inne?
Det är svårt, eller omöjligt, att övervintra klassiska ettåriga sommarblommor som luktärt, rosenskära, ringblomma, lobelia och sömntuta. Men du kan i stället samla in deras fröer för att så till nästa år.
Vill du läsa mer om olika metoder och få fler tips om övervintring av växter? Följ länken för detaljerade råd och inspiration till nästa säsong!
Med rätt skötsel och lite tålamod kan du alltså njuta av dina favoritplantor – och kanske till och med några extra fina överraskningar – säsong efter säsong.