Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarens ljuvligaste blommor för kruka och rabatt

Sommarblommor sätter sprätt på fantasin. Med deras härliga frodighet och läckra färger kan du varje år skapa nya, levande konstverk. Använd ett gammalt kärt koncept, eller prova nya växtslag i spännande kompositioner. Nu finns det fler sommarblommor att välja bland än någonsin förr.

Intresset för sommarblommor har ökat på senare år och det avspeglar sig i sortimentet. Alltfler växtslag i en allt rikare färgskala dyker upp på marknaden. Upptäck t.ex. den hängande ampelskäran (Bidens ferulifolia) med gula blommor i mängd. Gullskäran (Cosmos sulphureus) med sortnamnet 'Diablo' är en riktig goding med lysande eldröd färg. Blåkragen (Brachyscome multifida) har en makalös växtkraft och blir helt översållad av blåvioletta blommor. Den gamla favoriten blomstertobak (Nicotiana) finns bl.a. i bedårande rosa, rödvioletta och gulgröna nyanser.

Det har också vuxit fram ett sortiment som vi odlar för de vackra bladens skull. De bryter av och skapar kontrast bland allt det blommande.

Rabatteternell (Helichrysum petiolare) har blivit mångas älskling. Det finns olika sorter med gråa, gråvitbrokiga eller gulgröna blad. Samtliga bildar kraftiga, hängande plantor som väller fram och är mycket effektfulla.

Prydnadsgräs finns av många slag, både ettåriga och fleråriga. De ger ett luftigt, lätt och lite vilt intryck. Allra vackrast är gräs i allmänhet på sensommaren, när de blommande axen låter sig svepas fram och tillbaka av vinden.

Bland kryddväxterna finns en enorm variation i bladfärger och -former. Den vanliga dillen med sina fina blad hör till de mest eleganta.

Vatten och näring är A och O
De ettåriga sommarblommorna kan på kort tid bli makalöst frodiga och blomrika. Men för att de ska växa av full kraft behöver de rik och jämn tillgång till vatten och näring.

I rabatten bör jorden vara mullrik och välgödslad. Blir det torrt måste du vattna. För att lyckas med odling i krukor och lådor krävs rymliga kärl, bra jord och regelbunden vattning och gödsling. En balkonglåda bör vara minst 15 cm, men hellre 20 cm bred och lika djup. För att lyckas med odling i ampel bör den rymma åtminstone tre liter jord. Men det är lättare att få ett fint resultat om den rymmer dubbelt så mycket.

En större jordvolym kan hålla mer vatten och näring än en liten. Det innebär att stora kärl kräver mindre skötsel, samtidigt som växterna har en jämn tillgång till allt de behöver. Och det är något som sommarblommorna uppskattar. Det visar de tydligt genom tillväxt och blomning. Alla kärl måste vara dränerade. Det löser man oftast genom att göra hål i botten. Om kärlen står skyddade från regn kan ett rejält lager lecakulor i botten räcka. Men då gäller det att vattna med måtta, så att det inte blir för blött om rötterna.

Även i rymliga kärl blir jordvolymen per planta ytterst begränsad. Därför måste jorden vara av bästa kvalitet. Den bör vara porös och bra på att hålla såväl vatten som näring. Välj en jordblandning som innehåller flera sorters torv och dessutom t.ex. lera, kompost och stallgödsel.

En sådan jord förser sommarblommorna med allt vad de behöver under ungefär en månads tid. Resten av sommaren bör du gödselvattna minst en gång i veckan, eller med svag dos vid varje vattning. Ett alternativ är att blanda långtidsverkande gödsel i jorden redan vid planteringen.

Så planteras en "hanging basket"
Engelsmännens "hanging baskets" har blivit en fluga även i Sverige. "Hanging baskets" är bra och rymliga amplar där du kan plantera växter inte bara uppifrån utan också från sidorna. Resultatet blir överdådiga bollar av blommor.

Själva ampeln är en gles nätkorg av smide eller järntråd. Den ska fodras med något som håller jorden på plats. Du kan använda en färdig insats av papper eller kokosfiber, men det går också bra med vitmossa eller mossa från gräsmattan. För att inte ampeln ska torka ut alltför snabbt bör du konstruera en liten vattenreservoar. Ett bra sätt är att lägga en rund bit av kraftig plast i botten på korgen. Plasten bör gå minst 2-3 cm upp på ampelns sidor. Ett alternativ är att använda en liten skål eller ett fat.

Fyll korgen med bra planteringsjord. Tryck till jorden lätt utmed sidorna så de blir starka. Det är särskilt viktigt om du har fodrat med mossa.

I en "hanging basket" planterar man flera lager av växter. I det understa lagret passar hängande växter bäst. Det går åt 4-6 plantor till en korg som är 35 cm i diameter. Går hål i korgens foder strax ovanför vattenreservoaren för det understa lagret. Om du har fodrat med insats av papper eller kokosfiber får du skära hål med kniv. Mellanlagret planterar du strax under korgens kant. Här passar kraftiga, blommande växter med fint bladverk. Räkna med 4-6 plantor här också. Ovanifrån planterar du dels en stor, praktfull växt i mitten, dels ett övre lager runt om. Välj växter med buskigt eller hängande växtsätt, 3-5 st går det åt.

För att underlätta vattningen bör du också sätta ner en tom liten plastkruka mitt i ampeln. Krukan kan gärna sticka upp någon cm ovanför jordytan. När ampeln behöver vatten vattnar du i krukan. Via hålen i krukans bottens sprider sig vattnet snabbt i hela jordvolymen. När du avslutat planteringen ska ampeln vattnas ordentligt, ända tills det börjar droppa från sidorna.

Stora amplar fyllda med fuktig jord väger åtskilliga kilon. Använd kraftiga kedjor att hänga dem i!

Sommarblommor för skuggiga lägen
De flesta sommarblommor vill ha mycket sol för att trivas, men här är några som blir fina även i lätt skugga:

Flitiga Lisa, fuchsia, gyckelblomster, knölbegonia, lyckliga Lotta, lejongap, pensé, rabatteternell, sommarbegonia, sommardahlia, sommarrudbeckia, tvillingblomma.


I en "hanging basket" planteras växter även från sidorna. Det hela utvecklas till en fantastisk boll av blommor. Här är vänstra halvan planterad med skuggtåliga växter; flitiga Lisa, fuchsia och pensé. Till höger frodas gyckelblomster, som också klarar lätt skugga, hängverbena och fjärilskrasse.
Illustration: Inga-Stina Rönne

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB