Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommande knölar och lökar i rabatt

Dahlior, Afrikas blå lilja, anemoner, begonior och freesior är bara några exempel på sommarblommande lökar och knölar. Till en hyfsat billig peng kan du få sprakande livfulla rabatter en bra bit in på hösten med dessa lättodlade blommor.

Av Sylvia Svensson

Sommarblommande lökar och knölar är växter som inte tål våra kalla vintrar utomhus, men som enkelt kan förvaras frostfritt på vintern och drivas om igen år efter år. Många blir bara större och vackrare ju äldre de blir.

Planera nu!

Nu är det är dags att fundera på vilka du vill ha och hur du vill odla dem. Ska det vara en enfärgad, elegant rabatt eller ska färgerna glöda hej vilt i häftiga kombinationer? Eller ska det stå några rejäla krukor med vackra växter på pation?

Vilket sätt du än väljer så finns det massor av växter att botanisera bland. Och kombinationsmöjligheterna med andra växter är oändliga. Sommarblommande lökar och knölar gör sig bra både bland perenner och sommarblommor.

Lätta att kombinera

Personligen gillar jag kombinationer med sommarknölar/lökar och dekorationsgräs. På våren, när gräset ännu är lågt, är det vackert med en rejäl plantering med freesia eller kronanemoner, Anemone coronaria.

Liljor skapar en fin samplantering med lagom höga prydnadsgräs. De högre gräsen kan du kombinera med ljuva kungsliljor, Lilium regale, som blommar under högsommaren. Liljornas bulliga, mörkröda fröställningar är också mycket dekorativa där de sticker upp i gräset.Om du inte tål starka dofter är doftlösa asiatiska liljor ett bra alternativ.

Bland andra grästuvor kan du ha glada gladioler eller blå bukettliljor, Brodiae laxa eller varför inte några chokladblommor, Cosmos atrosanguineus. Bara man ser till att de inte hamnar bland väldigt yviga gräs så att de syns.

För att få höstglädje och som passar bra i sammanhanget kan du plantera in ett gäng färgglada montbretior, Montbretia crocosmiflora, bland de glesare gräsvipporna. Vill du ha det mera dämpat, passar doftlilja, Acidanthera bicolor, utmärkt.

Jag har också prövat kombinationen med höga, sirliga sorter av dahlior, i mitt fall var det sorterna ’Honka’ och ’Giraffe’, med ett högt, men mycket sirligt gräs jättetåteln, Molinia caerulea ’Transparent’. Det blev helt ljuvligt och häftigt på samma gång!

Dahlior passar också bra att blandas med höga sommarblommor och andra höga sommarknölar som kanna. Det finns en inspirationsartikel här, Sällskap till dahlior.

Tänk på att du kan plantera en hel rad gladioler eller några liljelökar i en tom rad i grönsakslandet för att användas som snittblommor!

Övervintring

Vill du spara dina sommarblommande lökar och knölar över vintern gräver du upp och tar in dem när frosten kommer på hösten och förvarar dem torrt och frostfritt. Asiatisk lilja, orientalisk lilja, tigerlilja och kungslilja är härdiga och klarar vintrarna i en stor del av Sverige.

Sommarglädje i trädgården från Odla.nu!

Odla Shop erbjuder under senvinter och tidig vår ett fint sortiment av sommarblommande lökar och knölar.

Om du läser den här artikeln när erbjudandet inte gäller längre är du välkommen tillbaka nästa säsong! För att få information om alla våra erbjudanden kan du anmäla dig på Odlas nyhetsbrev.

Läs också!

Sommarblommande lökar och knölar i kruka

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB