Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sol, sommar och syren

För många är syren en växt som hör hemma i en gammaldags trädgård och som blommar med enkla, lila eller vita blommor i månadsskiftet maj-juni. Och visst finns dem, men syrener är så mycket mer.

Syren, Syringa vulgaris, är ursprungligen en art från sydöstra Europa och har odlats som prydnadsbuske i våra trädgårdar sedan slutet av 1600-talet. Vackrast blir syrenbuskarna om de får växa fritt och bre ut sig i trädgården.

Idag finns ett stort utbud av olika syrener i plantskolorna och oavsett om den egna trädgården är stor eller liten så går det att hitta sin favorit. I välsorterade trädgårdsbutiker och plantskolor finns alltifrån häckplantor till färdiga häckar.

Syren är en tålig och härdig buske som klarar att växa i stort sett i hela Sverige. Bäst trivs syren i sol till halvskugga och gärna i näringsrik, lite fuktig jord.

Kraftigväxande syrener
Är man ute efter syrener med upprättväxande växtsätt och som så småningom blir rejält stora finns det många sorter med läckra färger att välja bland. Syringa vulgaris 'Primrose' har en helt unik färg då de vackert ljusgula knopparna övergår till att bli gräddfärgade när blomman slår ut.

En sort med dubbla blommor är Syringa vulgaris BEAUTY OF MOSCOW. Knopparna är här ljust lilarosa och den utslagna blomman är vit och helt bedårande.

En annan variant på tvåfärgat finns hos Syringa vulgaris 'Sensation'. Blomman, som är enkel i sin utformning, är purpurfärgad och har ytterst en vit kant. Alla är exempel på syrener som blir minst 3 meter i höjd och som är härdiga från zon I till IV.

De storväxande syrenerna blir vackrast om de får växa fritt t.ex. i ett buskage eller i en friväxande häck.

Extra härdiga syrener
Det finns syrener som är väldigt härdiga och som klarar sig ända upp till zon VI i vårt avlånga land.

Ungersk syren, Syringa josikaea, är ett exempel på detta. Sorten 'Oden' E, har ett knubbigt växtsätt och eftersom den är långsamväxande är plantorna endast 1,5 meter höga efter 10 år. Blomklasarna är i en violett nyans och blomstjälkarna är läckert mörklila, nästan svarta och mot det friskt glänsande, gröna bladverket är det en oslagbar kombination.

'Oden' E blir vacker som solitär eller att använda i en låg friväxande häck.

Syrener för den lilla trädgården
Är den egna trädgården inte så stor eller om man vill ha en nätt buske, i t.ex. en perennarabatt, är låga syrener ett måste.

Den lilla syrenen, Syringa TINKERBELL, blir max 1,5 meter och har ett upprätt växtsätt. De doftande blommorna sitter samlade i relativt smala och lite glesa klasar. Den glesa blomklasen i kombination med att knopparna först är vinröda och att blomningen sedan går i rosa gör att sorten på håll uppfattas som tvåfärgad och blir extra läcker att ha som solitär.

En sort som också är utmärkt för den lilla trädgården och som har lång blomningstid är 'Red Pixie'. 'Red Pixie' har ett runt, buskigt växtsätt och blommar i slutet av maj till början av juli med purpurröda blommor.

Både TINKERBELL och 'Red Pixie' är härdiga till zon IV.

Dvärgsyren, Syringa meyeri 'Palibin', växer egentligen som en låg och kompakt buske och blir ca 1 meter hög. För den lilla villaträdgården som vill ha ett litet prydnadsträd kan en dvärgsyren med låg stam och vackert bollformad krona vara ett alternativ.

Dvärgsyren är härdig i zon I-VI och blommar först i maj till juni med täta klasar i violett för att sedan återkomma igen i september.

Syrener med lång blomningstid
Är lång blomningstid viktigt är japansk ligustersyren, Syringa reticulata fk ENSKEDE E ett bra val. Sorten blommar med honungsdoftande gulvita blommor i stora, breda, yviga klasar under juni och juli.

ENSKEDE E är en rikt förgrenad skärmformad buske där grenarna är vackert gråglansiga och som är härdig i zon I-V. Sluthöjden hos ENSKEDE E blir rejäla 4-7 meter och därför blir denna sort väldigt vacker som solitär där den kan få växa fritt och brett.

Plantering av syren
Vid plantering av syrener, och även andra buskar, är det viktigt att jorden är lucker och lättarbetad. Gräv igenom jorden ordentligt där plantering ska ske och jordförbättra genom att blanda i kompostjord så att de nya syrenbuskarna får en optimal start.

Skulle jorden vara väldigt lerig kan den även, förutom med kompost, blandas upp med grovt grus innan planteringen.

I botten av planteringsgropen ska jorden vara uppluckrad så rötterna har chans att etablera sig snabbt.

Innan själva planteringen ska syrenerna stå och dra vatten så att de är ordentligt genomvattnade vid planteringstillfället.

Placera syrenbusken i den grävda gropen och fyll på med jord till hälften. Trampa till jorden lätt med foten och vattna rejält. När vattnet sjunkit undan fylls gropen upp med jord, men nu utan att den packas.

Efter några veckor har jorden runt de nyplanterade syrenbuskarna sjunkit något och då fyller man lämpligen på med jord till samma nivå som marken runt omkring.

För att ge syrenerna en bra start ska jorden runt buskarna hållas ogräsfri och luckras både vår och höst. Vattna dina syrener rejält vid behov istället för att vattna lite och ofta.


Ungersk syren Syringa josikaea 'Oden' E


Syren Syringa TINKERBELL
Foto: Blomsterfrämjandet
Bo Andersen


Dvärgsyren Syringa meyeri 'Palibin'
Foto: Blomsterfrämjandet
Tomas Södergren


Syren Syringa vulgaris 'Primrose'


Syren Syringa vulgaris 'Sensation'


Syren Syringa vulgaris BEAUTY OF MOSCOW
Foto: Blomsterfrämjandet
Miriam Dovrén


Ligustersyren Syringa reticulata ENSKEDE E
Foto: Blomsterfrämjandet
Gunnel Holm


Syren Syringa 'Red Pixie'
Foto: Blomsterfrämjandet
pépinières MINIER

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB