Snö och frö
Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Onsdagen den 18 november 1998.
"De gamla" sa i höstas att när det är så här mycket rönnbär kommer det att bli litet snö i vinter, men jag vet inte jag...
Drömmar om vår mitt i vintern
När snöflingorna singlar ner utanför fönstret sitter jag inomhus och tänker på fröer och knölar. Det är nog den ovanligt dåliga sommaren som gör att vårens planer redan pockar på uppmärksamhet. Och så frökatalogerna förstås! Den här veckan har jag fått hem "The Organic Gardening Catalogue" från den engelska föreningen HDRA. Jag har precis gått med i HDRA och deras Heritage Seed Library, som verkar vara en riktig guldgruva för oss som gillar ovanliga och äldre sorter. I december kommer en katalog från Heritage Seed Library, där man som medlem får välja sex frösorter att få hemskickade – det ser jag verkligen fram emot. Kanske upptäcker jag något nytt spännande till min blivande löksamling!
Katalogbesvikelse
Men jag måste erkänna att jag blev en smula besviken på "The Organic Gardening Catalogue". Jag hade hoppats på fler ovanliga grönsaker, och blev förvånad över att katalogen saknade de latinska namnen på växterna. Det kanske låter snobbigt att vara noga med det, men om en växt har flera olika namn på svenska, eller om det engelska namnet känns obekant, så underlättar det verkligen med det latinska namnet. Särskilt om man vill söka information på WWW! Dessutom är det intressant att se släktskapen mellan olika växter, något man lätt missar annars.
Knölar, lökar och möss
Futurefoods, som jag berättade om i förra dagboksinlägget, har jag nu beställt ifrån. Det blev mest knölar och lökar eftersom det är vad deras höstkatalog erbjuder: potatislök, jordärtskocka, en spännande lök som heter "Babbington's Leek" och lite annat. Kanske är det inga problem att stoppa ner sådant i jorden så här års i England, men här i Vibbyn skulle det krävas både spett och vilja. Jag hoppas att jag kan övervintra dem på något sätt – kanske i en hink med sand eller sågspån nere i potatiskällaren? Jag har lagt ut en fråga om detta på Odlas trädgårdsforum, så kika gärna in och svara om du har tips!
Oväntat besök i källaren
Så länge bara mössen håller sig undan... Förra våren beställde jag ekologiskt odlad sättlök från Lindbloms. Den dök upp redan i mars, och enligt instruktionen skulle den förvaras luftigt och svalt. Jag bredde ut lökarna i en låg korg på en hylla i potatiskällaren och tänkte inte mer på saken — visst äter väl inte möss lök?
Några månader senare, när det var dags att plantera ut mina lökar, gick jag glatt ner i källaren – och möttes av en korg full med tomma lökskal och muslortar... Ett snöpligt slut för lökarna, men en lärdom att bära med sig!
Frösamlingar och gamla sorter
Medan snön föll som Lovikkavantar från himlen tog jag fram min skokartong med fröer — det gäller att hålla koll på vad man redan har, så att man inte ruinerar sig på frököp i onödan. Och vad hittade jag där, om inte fröer till sockerärten "Norrlands Express" som jag skrev om i dagboken den 24 september? Jag trodde att alla fröer hade gått åt under sommaren, och var ganska nedstämd eftersom sorten inte går att köpa och fröskörden regnade bort i år. Men några fröer hade jag alltså kvar – och nästa sommar ska jag lyckas odla fram egna ärtfröer, det lovar jag mig själv. Men först får det bli ett antal vändor med snöskyffeln.
Tips för nyfikna odlare
Har du inte läst Smaksensationer och kartongbitar än? Gör det gärna, där finns fler funderingar och tips för den nyfikne odlare.
Vinterns värde och framtidsplaner
Så här på vintern känns det extra värdefullt att kunna drömma och planera för framtiden, och kanske till och med rädda några gamla grönsakssorter undan glömskan genom Heritage Seed Library. Jag ser fram emot att botanisera bland ovanliga sorter, lära mig mer om växternas släktskap och – förhoppningsvis – lyckas hålla både möss och vinterkyla borta från mina skatter i källaren.