Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Smart sommar i trädgården

Vill man få ut så mycket som möjligt av sin trädgård utan att arbeta onödigt mycket finns det lite olika knep man kan ta till.

Genom att vara lite uppfinningsrik och experimentera lite kommer man ofta på nya smarta sätt att förenkla arbetet i trädgården.

Grönsaker
Det är lätt hänt att man sår för mycket av sallat, dill, spenat och rädisor på en gång. Det gör ofta att man inte hinner äta upp allt innan grönsakerna förlorar sin fräschhet. Vill man vara lite smart sår man i stället mindre, men oftare. Genom att så var fjortonde dag kan man ha fina grönsaker hela sommaren. En extra vinst är att det blir mindre ogräs att rensa då man kan odla på en mindre yta.

Krukväxterna
När man åker på semester är det lätt att krukväxterna far illa om ingen ser till dem. För att krukväxterna ska vara lika fina när man kommer hem från semestern som när man åkte finns det speciella mattor man kan ställa krukorna på. Genom att sänka ner ena änden av mattan i vasken eller i en balja förses växterna regelbundet med vatten. Automatiska bevattningsanordningar finns det också för växthus och rabatter om man vill göra det enkelt för sig. Dessutom hamnar vattnet i jorden där det behövs och inte på bladen som det gärna gör när man vattnar för hand.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Odla i krukor
Att odla i krukor är bra om man vill ändra kompositionerna ibland. Krukorna kan man flytta omkring som man vill. Det är enkelt att flytta dem dit man vill ha ett fint arrangemang. Tack vare att det är så enkelt att flytta omkring krukorna kan man experimentera för att komma fram till den finaste kompositionen. Då kan man också ha en ny komposition varje dag om man känner för det. En annan fördel med krukodling är att man lätt kan ta bort växter som vissnar och ser tråkiga ut. Ogräsrensningen slipper man förstås också vid krukodling. I större krukor går det också att odla mindre träd. Runt trädet kan man sedan plantera något som hänger över kanten. Var bara säker på att krukan är frosttålig och tål att stå ute under vintern.

Ätbara växter
Den som vill ha både vackra och ätbara växter kan lämpligen odla vackra växter som dessutom går att äta. Många av växterna man odlar för skönhets skull går att äta, även om man inte gör det i större mängder. Något man sällan tänker på är att många av grönsakerna faktiskt är väldigt dekorativa och kan odlas tillsammans med prydnadsväxterna. Man kan också gå ett steg längre och odla både blommor och grönsaker i samma rabatt. Då odlar man förstås också kryddväxter i rabatten så har man allt på ett ställe.

Samla egna fröer
Ett smart sätt att spara pengar är att samla egna fröer. Genom att plocka bort frökapslarna på vissnande blommor får man mängder av frön till nästa år. Har man lite tur kan man även få fram nya vackra sorter. Det gäller bara att man inte tar frön från F1 hybrider eftersom resultatet sällan blir lyckat. Det står på fröpåsen vilken sorts för det är. Köper man färdiga plantor kan det vara svårare att veta vilken sort det är, men man kan alltid testa.

Mer att läsa:
Ätliga blommor
Anlägga en egen kryddtäppa
Odla eget frö

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB