Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Njut av grönsakerna

Sammanfattning och Utökad Inspiration: Skördefest i Det Svenska Trädgårdsköket

Texten bjuder på både inspiration och konkreta tips för att ta vara på de första primörerna från den egna täppan, precis när allt börjar mogna och smaklökarna längtar efter nyskördade grönsaker. Att laga mat efter säsong och använda det som odlas hemma är populärt bland svenska matentusiaster – och inget smakar så gott som egenodlat!

Centrala teman och tips i texten

Lök – mångsidig och smakrik

De små, späda lökarna är utmärkta att grilla hela med blast. Har du större lökar kan de delas, kryddas med salt och peppar, slås in i folie och grillas tills de blir riktigt mjuka och aromatiska – perfekt till såväl kött, som vegetariska rätter. Rå lök och blast gör sig också fint i sallader. En klassiker är att kombinera skivade, solvarma tomater och lök med en dressing av olivolja och balsamvinäger. Toppad med smulad fetaost och svarta oliver blir det en rätt som påminner om medelhavets smaker – enkel men underbart god.

Sommarsquash – skörda smått eller grilla

Får du stor skörd av sommarsquash, plocka dem helst när de är små och använd dem råa i sallad – då är köttet fast och smaken frisk. Blir de större, förlorar de lite av den fasta konsistensen men vinner på att skivas på längden, penslas med olivolja samt saltas och peppras innan de grillas ett par minuter per sida – enkelt och riktigt läckert.

Sockerärter och frästa grönsaker för variation

Sockerärter är förstås fantastiska att äta rakt upp och ner, men prova gärna att fräsa dem hastigt i smör tillsammans med slantar av morot, rädisor och lök. Strö över färsk persilja vid servering för extra färg och smak. Denna blandning passar både som tillbehör till varma rätter eller på buffén.

Rödbetor – nyttja gallringen

Vid gallring av rödbetor får man ofta många små exemplar. Koka dem hela i lättsaltat vatten, servera dem varma med en smörklick och ett par droppar citron. Vill du öka finessen, vispa ett luftigt smör av smör, lite salt, persilja och citronsaft – läckert till rödbetor och andra nyskördade grönsaker. Även om smöret tappar lite av sin luftiga konsistens vid kylning så är smaken fortfarande utsökt.

Aioli – det självklara gröna tillbehöret

Färska grönsaker och rotfrukter kommer till sin rätt med en enkel hemgjord aioli. Vispa ihop ett par äggulor med salt och pressad vitlök (2–3 klyftor brukar vara lagom). Tillsätt 2–3 dl olivolja droppvis tills såsen tjocknar, smaka därefter av med citron. Doppa nykokta eller råa grönsaker i aiolin, eller ringla över som sås.

Potatis – sommarens höjdare

Potatis trivs bäst nyskördad och lagas med enkelhet. Prova:

  • Ugnsstekt potatis: Sätt ugnen på 200 ºC, tvätta färskpotatisen (skiva om de är stora), salta lätt, strö över rosmarin och ringla olivolja ovanpå. Stek cirka 30 minuter, vänd ett par gånger så de blir jämnt rostade.
  • Enkel potatissallad: Skiva kall, kokt potatis och ägg, lägg på fat. Strö över kapris, persilja och hackad rödlök, ringla vinäger och olivolja ovanpå, avsluta med några drag från pepparkvarnen – klart!

Inspireras vidare

Att laga mat av det som trädgården ger engagerar och utmanar till att tänka nytt och säsongsanpassat. Liknande recept och idéer återfinns ofta på svenska trädgårds- och matlagningstidningar och webbsidor, där fokus ligger på enkla, fräscha rätter med grönsaker och rotfrukter i centrum. För den som vill fördjupa sig finns både kokböcker och online-resurser med säsongsbaserade, vegetariska och grillade rätter, ofta inspirerade av det egna odlandet och svenska smaker.

Slutsats

Den här texten fångar det bästa av svensk mat- och trädgårdskultur: glädjen i att ta till vara på de första skördarna från den egna täppan, att laga enkelt och låta råvarorna tala. Tipsen – från att grilla lök, squash och göra hemgjord aioli till klassisk ugnsrostad potatis och potatissallad – visar att det enkla ofta är det allra godaste. Inspirationen handlar om att njuta av säsongens fräschör, och att verkligen ta vara på trädgårdens skatter under den intensiva och härliga odlingssommaren!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB