Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Njut av grönsakerna

Mycket av det man odlar börjar nu bli så stort att man kan använda en del av det i matlagningen. Inget är väl så gott som de första skördarna från det egna trädgårdslandet.

Smålökarna är goda att grilla hela med blast. De lite större lökarna kan man dela och lägga i folie. Salta och peppra lite innan du lägger det på grillen. Gott till kött.

Skivad rå lök och blast är gott att använda i sallad. Enbart skivad, solvarm tomat och lök med en dressing av olivolja och balsamvinäger är underbart gott. Strö över lite smulad fetaost och några svarta oliver. Njut!

Blir skörden av sommarsquash stor är det bäst att plocka dem när de är små och använda dem råa i sallad. När de blir större är köttet inte längre lika fast, men de är fortfarande goda att grilla. Skiva dem på längden och pensla sen med olivolja. Salta och peppra och grilla dem ett par minuter på varje sida.

Sockerärter är goda att äta som de är, men att låta dem fräsa i lite smör tillsammans med skivade morötter, rädisor och lök är inte heller så dumt. Strö över lite persilja innan serveringen.

Vid gallring av rödbetor blir där ofta många små bortgallrade. Koka dem hela i lättsaltat vatten och servera med en smörklick och lite citron. Vill man ha det lite lyxigare blandar man smör, lite salt persilja och citronsaft. Genom att vispa det en stund med elvisp får man ett härligt, luftigt smör till grönsakerna. Förvarar man smöret kallt försvinner en del av fluffigheten, men det blir gott ändå.

Något som också är mycket gott till grönsaker är aioli. Lägg ett par äggulor i en mixerskål, salta lite och pressa i vitlök efter smak, 2-3 klyftor brukar i regel bli lagom. Starta mixern och häll droppvis ner 2-3 dl olivolja. När såsen tjocknat kan man smaksätta den med lite citronsaft. Doppa färska grönsaker i såsen eller häll den över nykokta.

Något man förstås inte får glömma så här i sommartider är ju potatisen. Här följer två goda recept:

Ugnsstekt potatis
Sätt ugnen på 200º. Tvätta den färska potatisen och lägg den i en ugnsfast form. Är potatisarna stora kan man skiva dem. Salta lätt och strö över lite rosmarin. Ringla till sist lite olivolja över. Stek i ugnen tills potatisen är mjuk, vilket brukar ta c:a en halv timme. Vänd potatisen ett par gånger så att den får jämn färg.

Enkel potatissallad
Skiva kall, kokt potatis och ägg. Fördela det på tallrikar. Strö över kapris, persilja och hackad rödlök. Ringla lite vinäger och olivolja över. Ta till sist ett par varv med pepparkvarnen. Servera!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB