Ätliga blommor
Ätbara blommor – en färgglad smakupplevelse
Många av blommorna vi odlar i trädgården går alldeles utmärkt att äta – och det finns dessutom en hel del vilda blommor som också är ätbara. Men det är mycket viktigt att vara helt säker på art och sort innan du smakar, eftersom vissa blommor kan vara giftiga eller allergiframkallande. Att en blomma doftar gott betyder inte nödvändigtvis att den är varken god eller ens ätlig. Undvik också alltid att äta blommor som kan vara besprutade, eller om du är det minsta osäker på vad det är för sort. Är du osäker, låt hellre bli – det är bättre att vara försiktig än att ta några risker.
Blommor varierar mycket i smak: vissa har starka och speciella aromer, medan andra är ganska neutrala. Det som förenar dem är att de nästan alltid är väldigt dekorativa i maten – och med blomblad blir det enkelt att göra vardagsmaten lite vackrare och festligare. Våga experimentera och hitta egna favoriter.
Ringblommor och rosor
Kronbladen på ringblommorna är perfekta som färgglad dekoration i sallader och passar även utmärkt att blanda i kokt ris eller pasta – ett enkelt sätt att göra maten lite extra festlig! Rosenblad är också vackra och sprider en behaglig doft. De kan användas för att krydda vitvinsvinäger, eller blandas direkt i sallader för smak och doft.
Tips för fler ätliga blommor
Det finns flera andra vanliga trädgårdsblommor som är ätliga, till exempel indiankrasse, pelargon, malva, stockros, violer, penséer och daglilja. Ett fint tips är att blanda en del utvalda blomblad med två delar socker och stöta ihop i en mortel – då får du ett färgat och smaksatt socker som är gott både på morgonfilen och till syrliga bär.
Kryddväxternas blommor i maten
Flera av våra klassiska kryddväxter har blommor som är vackra och passar bra till matlagning och dekoration. Gurkörten ger små blå blommor med mild smak av gurka, som är fina i sallad eller frysta i isbitar till drycken. Det finns också utvald kryddtagetes som sätter smak och färg på maten. Från kryddträdgården kan du plocka blommor av bland annat mejram, koriander, timjan och rosmarin – alla kan användas i sallader eller som garnityr. Kom dessutom ihåg att många ätliga blommor är sådana vi ofta tänker på som ogräs, som tusensköna, klöver och maskros.
Squash- och pumpablommor – en delikatess
Blommorna från squash och pumpa är inte bara vackra utan också eftertraktade på marknader i Sydeuropa. De kan friteras, fyllas med exempelvis färskost eller svamp, och användas i maträtter som tilltugg. Den gula delen av blomman har en söt, knäckliknande smak, medan det gröna kan vara beskt – smaken blir godast om du skär bort en del av det gröna innan tillagning.
Blommor som smaksättning
En rolig idé är att smaksätta ditt smör med blomblad. Lägg en bit smör i en silduk och fyll på med blomblad så att smöret täcks ordentligt. Ställ i kylen över natten, så har du ett vackert och aromatiskt smör att servera på nybakat bröd eller bullar nästa morgon – perfekt för en sommarmorgon!
Viktiga säkerhetsråd
- Ät aldrig en blomma om du inte är helt säker på dess identitet.
- Plocka inte blommor på platser där de kan ha blivit utsatta för bekämpningsmedel eller annan förorening.
- Om du är det minsta osäker – avstå! Det finns blommor som är mycket giftiga, så det är viktigt att alltid vara försiktig.
Att använda blommor i maten ger både smakrikedom och färgprakt, och kan tillföra både det lilla extra till salladen och till dukningen. Med lite eftertanke och noggrannhet öppnar sig en ny värld av dofter, färger och smaker att upptäcka i såväl trädgården som naturen.