Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ätliga blommor

Många av blommorna vi odlar i trädgården går alldeles utmärkt att äta. Det finns även många vilda blommor som går bra att äta, men man måste vara helt säker på vad det är för sort så man inte stoppar i sig något giftigt. Att en blomma doftar gott är inte detsamma som att den är god eller ens ätlig. Givetvis bör man inte heller äta blommor som man misstänker är besprutade. Är man det minsta osäker är det alltid bättre att låta bli.

Vissa blommor har en stark, något speciell smak, medan andra däremot inte smakar mycket alls. De har dock en sak gemensamt, de är alla mycket vackra i maten. Det är bara att prova sig fram.

Ringblommor
Kronbladen på ringblommorna gör sig bra som dekoration i salladen. De är även fina att blanda i kokt ris och pasta. Rosenbladen är vackra och doftar gott. De kan man med fördel krydda sin vitvinsvinäger med, eller varför inte blanda dem i salladen.

Andra ätliga blommor är: indiankrasse, pelargon, malva, stockros, violer, penséer och daglilja. Ett tips är att blanda en del fina blomblad med två delar socker och mala dem i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen.

Kryddväxter

Kryddväxterna vi odlar har ofta fina blommor som kan användas till dekoration. Gurkörtens blåa blommor gör sig fint i salladen eller frysta i istärningar. Det finns även speciell kryddtagetes som man kan använda i maten.

Från kryddträdgården kan man också plocka blommor av mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Även många av blommorna vi kallar ogräs är användbara. Tusensköna, klöver och maskros har alla fina blommor som är ätliga.

Squash och pumpa
Blommorna från squash och pumpa är inte bara vackra utan kan också ätas. I Sydeuropa är de uppskattade och där säljs de vackra blommorna på torgmarknaden. Man kan fritera blommorna som de är, eller fylla dem med färs eller svamp. Det gula på blommorna har en söt, knäckliknande smak. Det gröna är däremot beskt och smaken blir därför bäst om man kan skära bort en del av det.

Smaksätta smör
Något som kan vara roligt att prova med sina blommor är att smaksätta smör. Lägg en bit smör i silduk och stoppa ner det i en skål med blomblad. Fyll på med mer blommor så att där är blommor runt om. Täck över och ställ det sedan svalt över natten. På morgonen är det färdigt att använda på nybakta bullar eller rostat bröd. Inte så dumt en fin sommarmorgon.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB