Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröodling

Det finns många fördelar med att odla eget frö. Man kan få fram växter som passar ens klimat bättre och göra ett noggrannare urval bland växterna än vad fröföretagen klarar av. Genom att varje år ta frön från de finaste och kraftigaste växterna får man så småningom bättre frön som är anpassade efter lokala förhållanden.

Att odla eget frö är inget konstigt.
Däremot är det konstigt att inte alla gör det. Från vissa växter är det förstås inte så enkelt att ta frö. Morötter och andra växter som inte blommar förrän andra året behöver man ju inte börja med, men det finns många grönsaker där man lätt kan ta egna frön, för att inte prata om alla blommor. Vill man prova att samla in egna frön kan man börja med enkla grönsaker, som bönor, ärter, tomater och squash.

Fördelar
Det finns många fördelar med att odla eget frö. Man kan få fram växter som passar ens klimat bättre och göra ett noggrannare urval bland växterna än  vad fröföretagen klarar av. Genom att varje år ta frön från de finaste och kraftigaste växterna får man så småningom bättre frön som är anpassade efter lokala förhållanden.

Nackdelar
Givetvis finns där vissa nackdelar med att odla eget frö. Risken för korsningar finns ju alltid och många gånger kan det vara svårt att hålla tillräckligt avstånd mellan de olika växterna. Somrarna i Sverige är inte heller alltid de bästa för fröodling. Blir det en kall sommar hinner kanske inte fröna mogna.

Urval

När fröna väl är mogna väljer man ut de finaste frukterna, baljorna eller blommorna, på de finaste växterna och tar frön från dem. Desto noggrannare man är vid urvalet, desto finare blir resultatet nästa år. Efter skörden måste fröna torkas ordentligt innan man förpackar dem.

F1-hybrider
De stora företagen som sysslar med växtförädling övergår alltmer till F1-hybrider, vilket är en korsning av två inavlade plantor med skilda egenskaper. Resultatet blir växter med bra växtkraft och enhetlighet. Alla växterna mognar dessutom jämt, vilket är en fördel för yrkesodlarna som är beroende av att kunna skörda allt samtidigt. För den som bara odlar för eget bruk är det snarare en nackdel när grödorna är mogna samtidigt, då de flesta hemmaodlare hellre vill kunna skörda under längre tid. Dessutom är F1-hybriderna mycket dyrare att köpa.

Sortäkthet och Hållbarhet
Att spara frön från F1-hybrider är mycket osäkert och risken är stor att resultatet blir en besvikelse. Ska man samla in egna frön bör man vara säker på att de är sortäkta. En annan sak man också måste tänka på om man vill spara egna frön är hållbarheten och tåligheten. Palsternacka förlorar grobarhet inom ett år och sallatsfrö går i vila vid hög temperatur.

Förvaring
Det bästa sättet att förvara frön är svalt och torrt. Är man säker på att de är riktigt torra kan man lägga dem i en plastpåse och förvara dem i frysen. Då håller de längst. Så gör man även på Nordiska Genbanken i Alnarp. Även om man förvarar frön i normal rumstemperatur håller de i allmänhet ganska bra och med jämna mellanrum kommer det fram gamla sorter som under en längre tid har legat på en vind någonstans, och trots det gror. Kommer du över gamla frön så prova att så dem. kanske du får liv i dem. Man får dock vara beredd på att mycket av växtkraften är försvunnen och att resultatet blir klent.

Fördjupning
Är du intresserad av att läsa mer om fröodling rekommenderar jag Runåbergs frökatalog. Där finns beskrivningar, av fröodling, för de flesta grönsaker. Deras adress hittar du bland fröfirmorna.

Finns det intresse för mer om fröodling skriver vi kanske en fortsättning som går mer på djupet.

Frö

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB