Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Med smak av sommar

Skapa ditt eget ätliga universum med doftande, spröda och läckra kryddörter från trädgården; en upplevelse för alla sinnen! Låt också balkong och terrass hysa bärbuskar som blir nyttiga och sommarsnacks.

Inspiration från Floradania

Den moderna konsumenten uppskattar att när som helst kunna nypa av lite kryddor hemma i trädgården eller ute på terrassen. Det handlar både om upplevelse och miljötänkande.

Odla det du vill äta

Signe Wenneberg, kommunikationsexpert och författare till trädgårdsböcker, menar att den ”ätliga” trädgården har ett viktigt signalvärde.

– Förutom nyttan för den enskilde, visar den ”ätliga” trädgården att vi tänker igenom vad vi gör, och att vi är beredda att odla det vi äter. Det här är en trend som vuxit fram i takt med den ökade medvetenheten om klimatet, och tanken om att man inte är tvungen att äta kryddörter som flugit över halva jordklotet innan de hamnar på våra tallrikar. En av dem som hoppat på ”grow what you eat”‐rörelsen i USA är Michelle Obama, med sin biodynamiska trädgård framför Vita huset, säger Signe Wenneberg.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Vi går globalt sett mot ”urban gardening”. Urbana trädgårdar med egna kryddörter dyker upp överallt i städerna, hustaken används till att odla köksväxter, och ledorden är ”självförsörjning” och ”kompostering”.

Signe Wenneberg påpekar att det handlar om en trend som alla kan haka på:

– Man behöver inte vara gift med USA:s president eller bo i ett palats för att odla sina egna kryddörter. Man kommer faktiskt riktigt långt med en vanlig köksträdgård, eller till och med en balkonglåda. Det är en fråga om attityd.

Förslag till ätliga läckerheter

#Kryddörter som du kan använda i matlagningen:#

Oregano, rosmarin, basilika, persilja, timjan, koriander, citronmeliss, krasse, dansk körvel är en bra blandning att börja med.

#Frestande altansnacks:#

Tomater, jordgubbar, chili, hallon och andra bärbuskar.

#Nya och spännande specialiteter:#

Kardemumma, Elettaria cardamomum. Används i wokrätter eller strös över salladen. Stevia/sötflockel, Stevia rebaudiana. Naturligt sötningsmedel. Grönmynta, Mentha spicata var. crispa ”Moroccan”. Perfekt i Mojito. Mynta, Mentha med olika fruktsmaker som äpple, apelsin, banan, jordgubbar, citron och choklad. Häll kokande vatten över bladen och använd drycken som te.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB