Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Små barrväxter

Månadens Växt i oktober 1998

Pigga upp med barrväxter i höstens lådor och krukor

Små barrväxter är mycket lätta att placera. Man kan ställa krukor och lådor med dem var som helst där de gör sig, på balkonger, uteplatser eller i trädgården och gärna som inramning till entrén. I rabatter sätter man samman flera arter med varierande färg och form till en dekorativ plantering. Tänk också på gravplatser, som får en stilfull vintergrönska med en ensam växt eller en liten grupp av små barrväxter.

Kravlös skötsel
Vinterns barrväxter har inga krav på jord, vanlig trädgårds- eller plantjord duger bra. Sätt dem en och en i lagom stora krukor eller flera tillsammans. Kärlen bör vara frostresistenta, så att de inte spricker sönder av kylan. Man kan också sätta ut barrväxterna på vanligt sätt i rabatter. Vattna igenom väl vid planteringen.

Krukor under bar himmel brukar få tillräckligt med nederbörd denna årstid men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Om det blir riktigt kallt, så kan man ställa in dem i frostfritt utrymme en tid men absolut inte i någon värme. På våren måste växterna skyddas mot solen och enklast är att flytta krukorna in i skugga. Dåligt rotade plantor i rabatt kan "frysa upp", och då får man trycka ned plantorna till rätt nivå.

De flesta barrväxter är härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år. Naturligtvis beror det på var i landet man bor och för lång glädje kan det löna sig att skydda dem den kallaste tiden och framför allt mot förrädisk vårsol. Men man kan också se dem som vanliga utplanteringsväxter. När säsongen är över har de gjort sitt och får maka på sig till förmån för de mera pråliga vårblommor. Kanske kan de samsas om utrymmet?

Läs här om hur man odlar små barrväxter


Upprätt eller krypande, bulligt eller toppigt, det finns många former på de små barrväxterna och även färgerna skiftar i många nyanser av grönt.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB