Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Små barrväxter

Numera vill vi ha grönskande balkonglådor och utekrukor året om. I höst- och vinterrusket är det perfekt med de många pigga små barrväxter som finns. De som säljs nu till ett lågt pris är unga exemplar av vanliga barrväxter. De flesta är lågväxande till naturen, andra kan bli stora om de planteras i rabatter. En del är mycket härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år, andra måste skyddas den kallaste perioden. Det är bara att välja.

Växtform
Det finns en mängd barrväxter med olika former och färger, som står fint mot varandra. Dansk klottuja, Thuja 'Danica' har rund klotform och vackert grön färg. Blå-en, Juniperus 'Blue Star, är låg, kompakt, lite bullformad och har kraftigt blå färg, Juniperus 'Blue Swede' har många toppar och blåaktiga barr. Sockertoppsgran, Picea 'Conica' har en konad form med mycket fina gröna barr. Dvärg-en,Juniperus 'Repanda' har krypande form och mjuka barr i en vacker grön färg. Guldtuja, Tuja orientalis glauca i sin tur, har en oval form och dragning åt gult i barren.

Växtplats
Placera krukor och lådor med de små barrväxterna var som helst där de gör sig bäst, på balkonger, uteplatser eller i trädgården. Sätt dem en och en i lagom stora krukor eller flera tillsammans. I rabatter sätter man samman flera olika till en dekorativ plantering. Tänk också på gravplatser, som får en stilfull vintergrönska med en ensamväxande barrväxt.

Plantering

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Vinterns barrväxter har inga krav på jord, vanlig trädgårdsjord eller plantjord duger bra. Kärlen bör vara frostresistenta, så att de inte spricker sönder av kylan. Man kan också sätta ut barrväxterna på vanligt sätt i rabatter. Vattna igenom väl vid planteringen.

Skötsel
Krukor under bar himmel brukar få tillräckligt med nederbörd men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Om det blir riktigt kallt, så kan man ställa krukorna frostfritt men absolut inte i någon värme. På våren måste växterna skyddas mot solen och enklast är att flytta krukorna in i skugga. Dåligt rotade plantor i rabatt kan "frysa upp", och då får man trycka ned plantorna till rätt nivå.


Det finns en mängd barrväxter med olika former och färger, som står fint mot varandra.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB