SKUD öppnar igen!
Återlanseringen av Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) – status och framtid
Vid årsskiftet 2023/2024 släcktes Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) ner från nätet på grund av akut medelbrist, något som orsakade starka reaktioner från användare inom många olika sektorer i samhället. Databasen har länge utgjort ett ovärderligt verktyg för korrekt och enhetlig namngivning av växter – inte bara för yrkesverksamma inom hortikultur, utan även för myndigheter, utbildningsväsendet och allmänheten. Bristen på tillgång till SKUD skapade snabbt problem, särskilt med tanke på behovet av standardiserad växtinformation för allt från forskning till livsmedels- och läkemedelssektorn (källa).
Till många användares stora glädje kunde en gemensam insats mellan LRF, Gröna Näringens Riksorganisation och flera företag och organisationer inom den kommersiella växtsektorn snabbt mobiliseras för att åter göra SKUD tillgänglig före utgången av februari månad. Initiativet illustrerar tydligt vikten av SKUD för hela branschen och samhället i stort, där man enats om att långsiktigt fortbestånd är av yttersta vikt.
Databasens betydelse och omfattning
SKUD fungerar som en nationell likriktare för vetenskapliga, hortikulturella och svenska namn på kulturväxter, och även för importerade växter och vissa nyttokryptogamer såsom alger, svampar och mossor. Den innehåller namn på växter som förekommer i såväl livsmedel som läkemedel och hudvårdsprodukter och omfattar idag omkring 280 000 växtnamn – vilket gör den till en av Europas största databaser i sitt slag. Korrekt namnsättning möjliggör tydlighet, effektivitet och enhetlighet, och är central för tillförlitlig kommunikation mellan olika samhällsaktörer (källa).
Exempel på användningsområden
- Namngivning av livsmedelsväxter och reglering av livsmedelsimport
- Enhetliga benämningar inom forskning, utbildning och offentlig förvaltning
- Standardisering vid försäljning och marknadsföring av växtprodukter
Begränsade resurser och framtida utmaningar
Det ekonomiska stödet som garanterade SKUD:s återlansering täcker den löpande driften samt det nödvändiga säkerhetsarbetet, men innebär begränsningar vad gäller möjligheten till nyinläggning av data eller vidareutveckling av databasen. Arbetet med att utveckla och uppdatera SKUD står därför ännu inför stora utmaningar. För att säkerställa både digital och innehållsmässig kvalitet har en arbetsgrupp tillsatts med uppdrag att formulera övergripande mål och fastställa behovsnivåer – både för informationen i SKUD och den tekniska utvecklingen framåt. Andra centrala frågor som arbetsgruppen tar sig an är bland annat den framtida placeringen av databasen, huvudmannaskapet och nödvändiga kompetensbehov. Ambitionen är att detta arbete ska slutföras under våren, och parallellt pågår också en intensiv jakt på ytterligare extern finansiering (källa).
Utmaningar framöver
- Säkrad långtidsfinansiering
- Teknisk vidareutveckling
- Kompetensförsörjning och huvudmannaskap
Sammanfattning och väg framåt
Återlanseringen av SKUD visar på dess fundamentala betydelse för svensk hortikulturell och agronomisk verksamhet – en digital grundplatta för växtnamnsinformation, samhällsnytta och forskning. Trots säkrat stöd för den närmaste driften är fortsatt extern finansiering och långsiktiga lösningar avgörande för att databasen ska kunna vidareutvecklas och fortsätta ge branschens aktörer, myndigheter, utbildningssektorn och allmänheten den tydlighet och standardisering som krävs för såväl praktisk som teoretisk växtanvändning.
"SKUD är en grundpelare i svensk hortikultur som ger branschens aktörer, statliga myndigheter, journalister, konsumenter och inte minst alla studerande en korrekt namnsättning på växterna. Det skapar tydlighet, effektivitet och enhetlighet för alla." (källa)
Tack vare gemensamma ansträngningar är SKUD åter fritt tillgänglig för samtliga användare och framtiden avgörs nu av arbetsgruppens arbete och möjligheten att säkra fortsatt finansiering och huvudmannaskap.