Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

SKUD bringar reda i namnfloran

Världsunik växtdatabas på internet

Den 4 april blir Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, fritt tillgänglig för alla via internet. Adressen är http://skud.ngb.se. Databasen innehåller redan 37.000 namnposter på odlade och använda växter, men utvidgas kontinuerligt för att kanske om några år innehålla upp emot 100.000 namnposter. SKUD väntas bli ett mycket värdefullt verktyg för både myndigheter och fritidsodlare.

Om man är osäker på vad en odlad eller på annat sätt använd växt ska heta, kan man via det tillgängliga namnet komma fram till det gällande - svenskt som vetenskapligt. Härutöver får man i SKUD information om växtens naturliga utbredning, vilken typ av växt det är, ett- eller flerårig ört, buske eller träd etc, och vad den används till. En viktig del av databasen är referenserna. Man kan söka bland närmare 4.000 referenser med anknytning till kulturväxternas systematik, utbredning och användning. Den omfattar också växter som utgör eller ingår i livsmedel, medicin, kosmetika, virke eller andra produkter.

  • Det här är en helt unik kombination av systematisk och nomenklatorisk information för växter vi odlar och använder i Sverige, säger Jens Weibull som är en av samordnarna vid Programmet för odlad mångfald (POM).

  • Alla som överhuvud taget hanterar frågor som berör växtmaterial kommer att ha nytta av SKUD. Dit hör livsmedelsverket, tullen, läkemedelsverket, patent- och registreringsverket, virkesbranschen och planthandeln för att nämna några.

Arbetet med databasen har letts från Göteborg botaniska trädgård. Den har utvecklats av Björn Aldén, Mårten Huldén och Svengunnar Ryman, som ett projekt inom POM. Ansvarig institution för SKUD är Centrum för Biologisk Mångfald. Basdatan i SKUD kommer från referensverket Kulturväxtlexikon (Natur och Kultur/ LTs förlag 1998), som blivit ett standardverk för många som sysslar med odlade växter.

  • Sedan Kulturväxtlexikonet publicerades 1998 har antalet namnposter utökats med nära 17.000. Antalet namn är nu 37.000, men målet är att få med alla namn inklusive synonymer på de växter vi på ett eller annat sätt använt eller använder i Sverige. Säkert rör det sig då om mer än 100.000, berättar Björn Aldén vid Göteborgs Botaniska Trädgård. Han poängterar att SKUD inte kan ersätta en tryckt bok.

  • Man tar inte med sig datorn ut i trädgården. Däremot ska SKUD generera tryckta böcker med jämna mellanrum.

En standardiserad namndatabas för svenska kulturväxter kan bli enormt betydelsefull för konsumentinformationen, för tillsyn av produkter som innehåller växtsubstanser och inte minst för alla fritidsodlare som vill veta vad de ska kalla sina odlade telningar.

Göteborgs botaniska trädgård

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB