SKUD bringar reda i namnfloran
Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD): En världsunikt omfattande resurs
Den Svenska Kulturväxtdatabasen (SKUD) är en digital databas som sedan april 2005 är fritt tillgänglig för alla via internet. SKUD är idag världsunikt genom sitt djup och sin bredd: den samlar, organiserar och standardiserar namn och systematisk information om växter som odlas eller används i Sverige – från frukt, bär och kryddörter till träd, nyttoväxter och nyttokryptogamer som svampar och alger. Databasen är under ständig utveckling och expanderar kontinuerligt med nya namnposter och uppdaterad växtfakta.
Syfte, målgrupper och betydelse
SKUD är tänkt som en nationell standard för svenska kulturväxters namn – både de vetenskapliga och de svenska vardagsnamnen – och fungerar som ett ovärderligt referensverktyg för såväl fackfolk som allmänheten. Databasen används av myndigheter (exempelvis Livsmedelsverket, Tullverket, Läkemedelsverket, Patent- och registreringsverket), företag i livsmedels- och virkesbranschen, forskare, skolor samt fritidsodlare och vanliga trädgårdsintresserade. Viktiga tillämpningar inkluderar konsumentupplysning, kvalitetssäkring i växthandeln, tillsyn av produkter med växtsubstanser, stöd vid lagstiftning och patentärenden samt hobbyodling.
Alla som överhuvudtaget hanterar frågor som berör växtmaterial kommer att ha nytta av SKUD. Dit hör Livsmedelsverket, tullen, Läkemedelsverket, Patent- och registreringsverket, virkesbranschen och planthandeln för att nämna några.
SKUD är särskilt betydelsefull för konsumentinformationen och för tillsynen av produkter som innehåller växtmaterial. Även fritidsodlare har stor nytta av den samlade och kvalitetssäkrade växtfaktan för sina trädgårdsprojekt, odlingar och namnfrågor.
Nyttan för både allmänhet och myndigheter
Den breda användarbasen gör SKUD till ett verktyg som underlättar kommunikation, bevarar kunskap och minskar risken för missförstånd kring växters identitet eller användning i svensk kontext.
Innehåll och funktioner
När databasen blev tillgänglig på nätet innehöll den cirka 37 000 namnposter, men sedan dess har databasen vuxit exceptionellt snabbt och omfattar idag (2024) cirka 280 000 namnposter, inklusive synonymer, äldre namn och alla kulturväxter som är relevanta för svenska förhållanden. Målet är att täcka in samtliga kommersiellt eller på annat sätt använda växter, och därmed skapa en så komplett resurs som möjligt.
Viktiga funktioner i SKUD
- Sök både på svenska och vetenskapliga namn och omedelbart hitta korrekt nomenklatur för den aktuella växten
- Få detaljerad information om varje växts naturliga utbredning, livsform (t.ex. ett- eller flerårig ört, buske/träd), användningsområden och även synonymer
- Sökresultaten omfattar också växter som används inom livsmedel, medicin, kosmetika, trävaror, fiberprodukter och mycket annat
- Ta del av närmare 4 000 kvalitetsgranskade referenser rörande kulturväxternas systematik, spridning och bruk
En unik och betydelsefull funktion är att även nyttokryptogamer – alltså odlade och använda svampar, alger och mossor – inkluderas i sökbar form.
Kvalitetssäkring och tillförlitlighet
Alla namn och uppgifter granskas kontinuerligt av experter, och användaren får därför alltid tillgång till pålitliga källor och aktuell information.
Utveckling, ansvariga och samarbetspartners
Arbetet med databasen startade inom Programmet för odlad mångfald (POM) och leddes inledningsvis av Göteborgs botaniska trädgård, med Björn Aldén, Mårten Huldén och Svengunnar Ryman som centrala personer i utvecklingen. Som grund låg referensverket Kulturväxtlexikon (Natur & Kultur/LTs förlag 1998), men uppdateringarna har varit omfattande och databasen växer stadigt.
Institutionellt ansvar och samverkan
Ansvarig institution för SKUD är numera Centrum för biologisk mångfald. I samarbete med t.ex. SLU och från 2024 med Blomsterlandet som huvudsponsor, står flera aktörer bakom vidareutvecklingen, vilket har möjliggjort fortsatt offentlig finansiering och tillgänglighet.
Det här är en helt unik kombination av systematisk och nomenklatorisk information för växter vi odlar och använder i Sverige, säger Jens Weibull, samordnare vid Programmet för odlad mångfald (POM).
Det är viktigt att understryka att SKUD inte ska ersätta tryckta växtböcker, utan snarare skapa underlag för kontinuerliga nyutgåvor och optimal tillgänglighet av växtinformation även digitalt.
Ständig utveckling och tillgänglighet
Tack vare kombinationen av offentliga och privata initiativ är databasen fri att använda och uppdateras löpande.
SKUD:s roll som digitalt verktyg
SKUD är idag ett av de allra viktigaste digitala verktygen för hantering och kommunikation kring odlade och använda växter i Sverige. Dess roll som standardiserande och kunskapshöjande resurs gör den ovärderlig för myndigheter, företag, forskare och fritidsodlare – och säkerställer ordning, överskådlighet och vetenskaplig precision både i den svenska växthanteringen och i internationella sammanhang.
Vill du veta vad din växt heter på rätt svenska, inom handeln, eller för vetenskapligt bruk? Med SKUD får du den samlade expertisen samlad på ett ställe, ständigt uppdaterad och tillgänglig för alla användare online. Läs mer och sök i databasen på SKUD.