Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i September!

Augusti rusade förbi i rasande fart. Nu börjar kvällarna bli fuktigare och nätterna mörkare. Men än är det många varma dagar framöver och fina höstdagar att se fram emot. För min egen del så är det en underbar tid vi har framför oss. Perfekt trädgårdsväder och det är inte lika torrt om man skulle vilja plantera. Jag älskar September!

Text och bild: Anna Theorin

September ser väldigt olika ut i delarna av vårt land. I vissa delar är det fortfarande högsommarvärme på dagarna medans i andra delar är det betydligt kallare. Man får helt enkelt plocka ut de delar av skötselkalendern som passar sin egen trädgård och zon.

  • Plantera vårblommande lökar och knölar. Nu är det dags att plantera lökar och knölar för att njuta av nästa vår. Jag försöker alltid sätta sorter som blommar från mars till juni. Då får man ut mest av sina lökar. Snödropparna och våriris är ut först och avslutas med olika sorters Allium. Glöm inte narcisserna bara, de gula lyser upp så vackert när man är som mest svältfödd på färger!

  • Fortsätt med beskärningen! Nu är en perfekt tid att beskära fruktträd och häckar. Jag själv ska klippa mina äppelträd och putsa på Ligusterhäcken i helgen. Det är ett så kallat äppelår i år, vilket betyder att träden dignar av frukt. Se till att ta tillvara på frukten eller ge bort till någon. Frys in klyftor av äpple så kan du göra goda äppelpajer när vintern river som mest. På bild: Liten ligusterhäck och ett av mina äppelträd i våras!

  • Torka kryddor och örter. Jag brukar till exempel klippa ner mina myntor vid den här tiden. Plocka en bunt och knyt upp dem i gardinstången om du inte äger en tork. När de är torra förvarar du dem i burkar på ett mörkt ställe. Ta fram myntan till the en kall kväll eller torka oregano och använd i soppor och grytor!

  • Plantera mera! Nu är en perfekt tid för plantering. Svalt och fuktigt om kvällarna vilket gör att växterna rotar sig snabbt. Glöm dock inte att vattna om vi får en varm och torr höst. Själv ska jag gräva upp en helt ny rabatt och sätta en bokhäck i bakgrund som fond.

  • Fortsätt att rensa ogräs och klipp gräs. Gräset ska faktiskt klippas tills det inte växer mer. Trots att det känns som höst i luften. Om det börjat ramla ner löv på gräsmattan kan ni antingen samla ihop dem och lägga i rabatten eller så klipper ni sönder dem med gräsklipparen. Oavsett så blir det fin jordförbättring till rabatt eller gräsmatta.

  • Höstgödsla. Man kan höstgödsla sina rabatter och rosor med ett speciellt gödsel som inte innehåller kväve. Det gör att växterna har lättare att övervintra. Du får en starkare tillväxt nästa år och motståndskraftiga plantor. Mylla ner i jorden för bästa resultat.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB