Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i Oktober!
Höstens bästa trädgårdstips
Värdefulla höstaktiviteter i trädgården
- Glöm inte att fortsätta rensa ogräs.
Ogräset växer fortfarande långt in på hösten, särskilt när det är milt ute. Om du rensar kontinuerligt under hösten sparar du mycket arbete till kommande vår och sommar. Många ogräs är fleråriga och övervintrar snällt i jorden. Var noggrann – gräv bort så mycket du kan, dra upp rötterna och passa gärna på att luckra jorden samtidigt, då mår dessutom dina rabatter bättre inför nästa säsong.
- Plantera höstlökar!
En av höstens stora höjdpunkter är att sätta lökar inför nästa vårblomning. Ju fler du planterar av de mindre lökarna – som krokus och vårstjärna – desto vackrare och mer överdådig effekt får du. Sträva efter att välja lökar med varierande blomningstid, så får du blomsterprakt från de första snödropparna till de sista alliumkloten. Glöm inte benmjöl när du planterar; det göder lökarna och stärker rotbildningen inför vintern. Läs gärna mer om plantering av höstlökar och tips för höstmånaderna här.
Höstgödsla.
Många glömmer att höstgödsla sina växter, men det ger stora fördelar inför nästa år. Höstgödsling stärker växterna inför vintern så att de får bättre övervintringsförmåga, växer kraftigare nästa säsong och blir mindre mottagliga för sjukdomar. Använd ett gödsel utan kväve, till exempel höstgödsel för perenner och buskar, eftersom kväve främjar bladverk fram till fel tidpunkt på året. Sprid gödseln jämnt runt växterna i rabatter och på gräsmattan.Städa inte för mycket i trädgården.
Låt höstens trädgårdsavfall bli till näring istället för att köra bort det. Klipp gärna ned perenner och fördela det i småbitar direkt i rabatten, så påskyndas nedbrytningen och du får naturlig jordförbättring. De flesta löv kan strös ut i rabatter och köksland – undvik dock eklöv och boklöv, då de tar mycket lång tid på sig att brytas ned. Om du får stora mängder löv, klipp sönder dem med gräsklippare och sprid ut dem på gräsmattan eller i buskaget. På så sätt återför du både näring och mull till jorden – helt gratis.
Plantera vitlök!
Hösten är den rätta tiden att plantera vitlök för att få stora, fina skördar nästa år. Sätt inte löken för tidigt, särskilt om du bor i södra delarna av landet – vänta gärna till slutet av oktober eller början av november. Jorden ska vara lucker och näringsrik, och tänk på att platsen kommer vara upptagen större delen av nästa växtsäsong eftersom vitlöken skördas sent.Höstså.
Flera grönsaker kan sås redan nu om du vill ha extra tidig skörd på våren. Det gäller till exempel morötter, sallat, rädisor och rödbetor. Du sår på vanligt sätt, men fröerna ligger kvar i jorden över vintern och får sedan en skjuts i starten när vårvärmen kommer. Du kan även så vintersallat och asiatisk kål för att skörda under hösten eller vintern om klimatet tillåter. Den här strategin är ett smart sätt att förlänga säsongen och utnyttja odlingsytan maximalt.
Plantera mera!
Hösten är faktiskt en alldeles utmärkt tid för nyplantering utomhus. Buskar, träd och perenner rotar sig lättare när det är fuktigt och svalt, vilket ger dem ett försprång inför nästa växtsäsong. Kom bara ihåg att nysatta växter behöver vattnas ordentligt, även om det känns som om vädret är regnigt – marken kan ändå vara torr på djupet.Fixa med dina krukväxter!
Nu är också ett bra tillfälle att byta ut, plantera om och dela dina krukväxter. Hösten är inspirerande när det gäller att inreda med nya krukor och gröna favoriter – passa på att ta sticklingar, eller plantera om sådant som växt ur sin kruka under sommaren. Det giver dina inomhusväxter en nystart inför höst och vinter.
- Gräv upp och ta in växter!
Innan frosten kommer är det viktigt att ta in växter som inte tål vinterkyla. Dahlior, pelargoner och medelhavsväxter behöver grävas upp och vinterförvaras. Dahlia-knölar och andra ömtåliga lökar läggs mörkt och svalt i papperslådor i källaren, medan pelargoner klarar övervintrandet på en ljus fönsterbräda. Medelhavsväxter, som oliv och citrus, mår bäst av att stå frostfritt, till exempel i uterum.
Vill du få ännu fler tips, läs gärna mer i Bra att göra i trädgården - oktober.
Tips vid plantering av höstlökar
Viktiga råd för lyckad lökplantering
- Plantera höstlökar från september till november, innan tjälen går i marken.
- Välj en solig eller halvskuggig plats med väldränerad jord, gärna sandblandad.
- Se till att jorden är porös – lökar ruttnar lätt om det blir för blött.
- Lägg gärna ett lager grovt grus eller sand i botten på planteringsgropen för bättre dränering.
- Mylla ner benmjöl som långtidsverkande gödselmedel vid planteringen.
- Gräv en grop cirka tre gånger så djup som lökens höjd och plantera med spetsen uppåt.
- Massplantera gärna lökarna i grupper och undvik raka rader för ett naturligt intryck.
- Vattna efter plantering så att rotbildningen kommer igång.
- Kontrollera lökarna innan plantering så att de är fasta och fria från mögel.
- Plantera så tidigt som möjligt men innan tjälen går i marken, så att lökarna hinner rota sig ordentligt.
Att följa de här råden ger förutsättningar för både en stark start på nästa odlingssäsong och blomsterprakt du sent kommer glömma!
Läs fler tips och inspiration i Bra att göra i trädgården - oktober.