Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i Oktober!

Oktober är verkligen en höstmånad. Dagar som kan vara helt underbara med sol och krispig luft, färgsprakande lövträd och vinteräpplen som börjar mogna. Trädgården skiftar färg och form och förberedelserna för nästa års odlingssäsong är på gång. Det finns mycket du kan hitta på i trädgården i oktober och det är också mycket som ska göras för att nästa år ska bli så underbart det bara kan bli.

Tex och bild: Anna Theorin

  • Glöm inte att fortsätta rensa ogräs. Ogräset växer fortfarande och om man rensar kontinuerligt nu på hösten får man en mycket lättare vår och sommar nästa år. Många sorters ogräs är fleråriga och övervintrar snällt i marken under vinter. Gräv bort allt ogräs ni hittar och passa gärna på att luckra jorden samtidigt.

  • Plantera höstlökar! Åh! Det roligaste med hösten! Att få plantera ner lökar som man vet kommer bli fantastiska blommor nästa år. Tänk på att massplantering av mindre lökar ofta ger ett bättre resultat än om man planterar för få. Fundera också på om du har satt lökar som avlöser varandra, från Snödropparnas vickande huvuden till Alliumens svävande klot. Glöm inte att mylla ner benmjöl när du planterar, det ger alla lökar en skjuts när det kommer till att sätta rötter!

  • Höstgödsla. Höstgödsling är något många glömmer av. Men att höstgödsla sina växer gör att de övervintrar bättre, de blir större och frodigare nästa år och de blir mindre mottagliga för sjukdomar. Man höstgödslar med ett gödsel som inte innehåller kväve. Kväve gör att växten växer och det vill vi inte i oktober. Mylla ner gödslet runt perenner, under buskar och sprid ut på gräsmattan.

  • Städa inte för mycket i trädgården. Att åka bort med löv, avklippta perenner och annat är slöseri. Om du vill klippa ner dina perenner på hösten så klipp dem i små bitar och låt de ligga i rabatterna. Det blir finfin jordförbättring. Även löv kan dumpas i rabatterna, alla löv förutom eklöv och boklöv som tar flera år på sig att förmultna. Jag slänger alla mina löv i rabatter, odlingsland och om jag har mängder så klipper jag sönder de med gräsklipparen och krattar ut på gräsmattan. Bra och gratis jordförbättring.

  • Plantera vitlök! Vitlöken ska ner i marken på hösten för att kunna skördas nästa år. Sätt dem inte för tidigt bara, om ni bor längre söderut så är det bättre att göra det sent i oktober eller början på november. Sätt i lucker, näringsrik jord. Men tänk på att man skördar vitlöken ganska sent, så den plats ni väljer kommer att vara upptagen merparten av nästa år.

  • Höstså. Man kan så grönsaker nu av två anledningar. Antingen sår du till exempel vintersallat eller asiatisk kål för att skörda nu under hösten/vintern eller så sår du för att få en tidig skörd nästa år. Det finns mängder med grönsaker du kan så under hösten för att få extra tidiga grönsaker nästa år. Till exempel morötter, sallat, rädisor och rödbetor. Du sår som vanligt men det kommer såklart inte komma upp någonting i år. Men nästa år så har dessa fröer en snabbare start och kommer att bli skördeklara tidigare.

  • Plantera Mera! Än är det långt ifrån försent att plantera utomhus. Buskar, perenner och träd passar utmärkt att plantera i oktober. Det är fuktigt och växten får ett försprång till nästa års säsong. Men glöm inte att vattna även om det är regnigt och ruskigt ibland.

  • Fixa med dina krukväxter! På hösten blir alltid jag så inspirerad av att byta ut och köpa nya krukväxter. Inreda med säsongens nya krukor, plantera om ( jag planterar om mina krukväxter året om när jag tycker det behövs), ta sticklingar eller dela de jag redan har.

  • Gräv upp och ta in växter! Nu är det dags att gräva upp Dahlior, ta in pelargoner och medelhavsväxter. Knölar och lökar som inte klarar vintern förvarar jag i papperslådor i källaren, det ska vara mörkt. Pelargonerna får övervintra på fönsterbrädan, det brukar gå bra och medelhavsväxterna får bo i uterummet under vintern.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB