Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sjuka fruktträd

Det finns mycket som kan störa friden i äppel- och päronlunden och hälla smolk i glädjebägaren! I den här artikeln går jag igenom de vanligaste sjukdomarna och skadedjuren som kan drabba äppel- eller päronträden.

Av Sylvia Svensson

Jag får ofta frågor från förtvivlade fruktträdsägare som upptäcker olika ohyra och sjukdomar som angripit deras äppel- och päronträd. Nedan tar jag upp flera av de vanligaste sjukdomarna och skadegörarna som kan drabba våra fruktträd, samt hur du kan undvika eller motverka dessa problem. Läs gärna mer under Skador på äpple & päron för ytterligare råd och bilder.

Svamp, virus och andra skador

Frostskador kan inträffa både under blomningen på våren och på karten eller frukterna på hösten. Om frosten slår till under blomningen riskerar du att utebli helt från skörd, och tidig höstfrost kan orsaka missbildade eller skadade äpplen.

Korkrost syns som strimmor eller fläckar på äpplet, ofta från ”flugan” till skafthålan eller runt ”flugan”. Korkrost är dock inte ett säkert tecken på frost, det kan nämligen ha många andra orsaker.

Glasighet uppstår när trädet fått tagit upp för mycket vatten snabbt, till exempel efter rikligt regn. Cellerna fylls av vätska och spricker. Glasighet kan även bero på kraftig tillväxt vid höga temperaturer, särskilt hos vissa sorter. Minskad kvävegödsling och varsam beskärning kan hjälpa till att förebygga problemet.

Pricksjuka är vanlig efter torra försomrar och orsakas ofta av en näringsobalans, särskilt brist på kalcium, kalium eller magnesium. Jämn vattentillgång och balanserad gödsling förebygger detta.

Fruktröta, lagringsröta och Gloesporium-rötor orsakas av olika svampar (Gloesporium är ett äldre samlingsnamn). Vissa sorter är mer utsatta än andra. Brist på kalcium och för mycket kväve (till exempel från gräsklipp) förvärrar angreppet. Rötsvamparna finns ofta latent i trädet och infekterad frukt måste användas omgående, inte lagras.

Fruktmögel och gul monilia är allt vanligare, särskilt sedan tidigare svampmedel blivit förbjudna. Angrepp kan uppstå om frukten skadas av insekter, skorv eller hagel. En viktig skyddsåtgärd är att ta bort alla så kallade fruktmumier och nedfallna blad under träden, eftersom svampen övervintrar där. Tunna ut karten så frukterna inte sitter för tätt.

Stensjuka (stencellsjuka) orsakas av virus, stick av stinkfly eller borbrist och vissa päronsorter som exempelvis ’Greve Moltke’ är extra känsliga. Använd gärna certifierade E-plantor för att undvika virusangrepp.

Päronskorv (Venturia pirina) och äppleskorv (Venturia inaequalis) är båda svampsjukdomar som orsakar fläckiga, mörka, ibland spruckna frukter, och fula, buckliga blad. Svampen överlever i fallna blad eller som grenskorv. Det är därför viktigt att städa trädgården på hösten för att minska smittan. Nya, resistenta sorter kommer hela tiden, men skorvsvamparna är många och kan ibland bryta igenom motståndskraften även på dessa. Några sorter med god motståndskraft är ’Aroma’, ’Katja’, ’Discovery’, ’Santana’ och päronsorter som ’Conference’ och ’Carola’. Upprepad svavelsprutning används främst i yrkesodling.

Päronrost orsakas av svampen Gymnosporangium fuscum och är mycket svår att mota bort om det finns mottagliga trädgårdsenar inom cirka 500 meter. Sjukdomen kännetecknas av orangegula fläckar och utskott på päronbladen samt ibland bladfall. Eftersom svampen behöver både päronträd och vissa enar för sin livscykel, är samarbete med grannar viktigt om sådana enar finns i närheten. Läs mer om päronrost på Skador på äpple & päron.

Fruktträdskräfta (Neonectria galligena) är en allvarlig svampsjukdom med skrovliga, insjunkna partier i barken som kan ringbarka och döda hela grenar. Svampen sprider sig via sår på barken, särskilt vid fuktig väderlek. Ta bort angripna grenar så snabbt som möjligt. Undvik överdriven kvävegödsling och se till att jorden dränerar bra. Bind upp trädet så inga skador uppstår av snören eller stöd.

Skadedjur

Vanliga insekter och kvalster på fruktträd

Fjärilslarver som frostmätare, nattflyn och knoppvecklare äter gärna på fruktträdens blad och blomknoppar. Bekämpning sker främst med limringar och feromonfällor, beroende på aktuell art under säsongen.

Bladlöss suger växtsaft ur bladen och kan ibland bli många. Oftast räcker det att spola bort dem med vattenslang, annars kan du använda växtvårdsmedel.

Rönnbärsmal (Argyresthia conjugella) angriper äpplen om det är dålig fruktsättning på rönnarna. Det syns som små hål och slingrande gångar i frukten, där larven lever. Det går inte att bespruta mot detta, men plantering av rönnar i närheten som ”fångstträd” kan minska angreppen.

Äpplestinkfly (Lygnocoris rugicollis) orsakar det så kallade ”korkbandet” runt äpplet, samt små hål i bladen och knölig frukt. Runt stickstället bildas ofta också korkrost.

Äpplevecklare (Cydia pomonella) är en vanlig skadeinsekt som orsakar hål i frukten och gångar in till kärnhuset, där larven utvecklas. Bekämpa med feromonfällor och, där det är tillåtet, biologiska eller kemiska medel. Mer information om detta finns under Skador på äpple & päron.

Äpplestekel (Hoplocampa testudinea) lägger ägg i blombasens botten och larvernas gångar syns som korkrosttäckta ärr under äpplets hud. Larverna går sedan in i frukten och karten brukar falla av i förtid. Plocka bort skadade frukter och ta dem ur odlingen, lägg dem inte i komposten!

Pärongallmygga (Contarinia pyrivora) ger svullna, svartnande och för tidigt fallande päronkart. Larverna utvecklas i jorden där de övervintrar. Samla in och förbränn angreppna kart direkt efter blomningen, gärna genom att lägga fiberduk under trädet. Läs mer om bekämpning av gallmyggor på Skador på äpple & päron.

Pärongallkvalster (Epitrimerus pyri) är mikroskopiskt små kvalster som först ger gulgröna, sedan svarta fläckar på bladen, och kan hämma unga träd. Svavelsprutning vid knoppsprickning kan hjälpa.

Förebyggande råd på skadedjur

För att minimera risken för angrepp och sjukdomar är det bra att välja motståndskraftiga sorter, hålla en god trädgårdshygien genom att städa bort angripna blad och frukter på hösten, och undvika överdriven gödsling med kväve. Vid behov kan svavelsprutningar användas, särskilt i yrkesodling. För mer detaljerade tips om skador och rekommendationer, läs vidare under Skador på äpple & päron.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB