Skador på äpple & päron
Vanliga skador och sjukdomar på äpple och päron
Frostskador
Frostskador kan drabba äppelträdens blommor under våren, vilket kan leda till utebliven fruktsättning, eller frukterna på hösten, vilket lämnar synliga spår. Höstfrost syns ofta som så kallad korkrost, med bruna strimmor och fläckar från ”flugan” upp mot skaftet, men detta är ingen helt pålitlig frostindikator då korkrost även kan ha andra orsaker. Vissa känsliga sorter kan drabbas hårdare än andra. För att minska risken kan man välja utplantering av träd på varma, skyddade lägen och gärna nära andra växter som håller kvar värmen på natten.
Äppelstinkfly
Äppelstinkfly ger det karakteristiska korkbandet runt äpplet och ofta en bucklig frukt. Stinkflyn sticker frukten vilket leder till korkrost kring sticket, och bladen kan ofta ha många små hål. Det finns ingen effektiv kemisk bekämpning, men klisterskivor kan fånga vuxna flyn och minska trycket. En frisk och balanserad odling med god skötsel gör träden mindre mottagliga. Läs mer i Allt om växtskydd - del 2.
Cellsprängning (Glasighet)
Glasighet uppstår ofta när trädet snabbt tar upp stora mängder vatten, exempelvis efter kraftigt regn eller värme som ger snabb tillväxt. Vattnet gör att vissa celler sprängs, och fruktköttet får en glasartad genomskinlighet. Detta ses särskilt på vissa sorter. Förebygg genom försiktig beskärning och att undvika för mycket kvävegödsling, vilket annars främjar snabb tillväxt och uppsugning av vatten. Mer om näringsbalans i Allt om växtskydd - del 1.
Pricksjuka
Pricksjuka är små, mörka prickar som kan uppstå på frukten efter torr försommar, ofta förvärrat av näringsobalanser, framförallt brist på kalcium, kalium eller magnesium. Riktad näringsgivning och regelbunden vattning hjälper att förebygga. Balansera näringen i marken vid nyplantering och undvik stress.
Fruktröta (Lagringsröta, Gloesporium-rötor)
Fruktröta är ett gemensamt namn för rötor orsakade av flera svampar, däribland de som tidigare kallades Gloesporium. De främjas av låg kalciumhalt och höga kvävenivåer – tänk på att gräsklipp ger mycket kväve! Angripna frukter kan inte lagras utan måste ätas direkt. Fruktrötesvamp övervintrar i skadade delar av trädet eller i jorden runt om. Att plocka bort angripna frukter minskar smittotrycket inför nästa säsong. Mer om fruktsjukdomar finnes i Allt om växtskydd - del 1.
Fruktmögel, gul monilia
Fruktmögel är numera vanligt i odlingar då många äldre svampmedel numera inte längre är tillåtna. Sjukdomen kan startas av skador från insektsangrepp, skorv eller hagel. Angripna så kallade fruktmumier – hårda, torkade frukter – bör alltid tas bort från träd och mark, eftersom svampen annars övervintrar där och sprider sig vidare. Se till att gallra tätt sittande kart så att smittan mellan dem minskar. Läs vidare i Allt om växtskydd - del 3.
Stensjuka (Stencellsjuka)
Stensjuka är en virussjukdom som ger hårda, stengruskänsliga partier i fruktköttet. Stick från stinkfly och borbrist kan också ge liknande symtom. Särskilt vissa päronsorter som ’Greve Moltke’ drabbas. Den bästa förebyggande åtgärden är att endast plantera certifierade E-plantor, fria från smitta.
Äpplevecklare
Äpplevecklare är en vanlig fjäril vars larver gräver gångar från fruktens yta till kärnhuset och förstör frukten inifrån. Efter larvperioden förpuppar den sig under trädbarken och kommer ut som fjäril nästa säsong. Regelbunden sanering av nedfallen frukt och användning av feromonfällor kan minska populationen. Läs mer om skadeinsekter i Allt om växtskydd - del 2.
Äpplestekel
Äpplestekelns larver gör typiska korkrosttäcka ”minorslingor” strax under skalet och slutligen borrar sig in i frukten, vilket ofta leder till att unga kart faller av i förtid. Plocka bort angripna kart och håll odlingen ren. Klisterskivor uppsatta tidigt på våren kan fånga vuxna steklar.
Skorv (Päronsskorv och äppelskorv)
Skorv, orsakad av svamparna Venturia inaequalis (äpple) och Venturia pirina (päron), är en av de allvarligaste fruktsjukdomarna. Den ger fula svarta fläckar på frukt och buckliga blad. Svampen övervintrar i nedfallna löv men kan även sitta kvar som grenskorv och angripa igen tidigt på våren. Gamla fruktsorter är ofta mer mottagliga, medan nya sorter har viss resistens – men resistensen kan brytas ned över tid så det är viktigt med växelbruk och god hygien. Plocka alltid bort blad och mumier på hösten för att minska smitta. Yrkesodlare kan spruta med svavel. För sorttips och fler åtgärder läs Allt om växtskydd - del 3.
Motståndskraftiga sorter
Motståndskraftiga sorter är t.ex. ’Aroma’, ’Fredrik’, ’Katja’, ’Mio’, ’Discovery’, ’Santana’, ’Rubinola’ och ’Filippa’ (äpple) samt ’Göteborgs Diamant’, ’Conference’ och ’Carola’ (päron).
Päronrost
Päronrost orsakas av en värdväxlande svamp som behöver vissa trädgårdsenar för att fullborda sin livscykel. Sjukdomen sprider sig under våren när vintersporer från angripna enar blåser över till päronträden och infekterar först bladen, vilket visar sig som orangegula fläckar med spetsiga utskott samt tidigt bladfall. Eftersom mottagliga enar ofta finns inom 500 meter, kan smittan vara svår att eliminera. Samarbete med grannar om att ta bort eller byta ut mottagliga enar kan dock hjälpa.
Förebyggande och bekämpande åtgärder
Allmänt förebyggande arbete
- Välj resistenta och motståndskraftiga sorter när det är möjligt.
- Rensa bort nedfallna blad, fruktmumier och angripna kart särskilt under hösten.
- Använd klisterskivor tidigt på säsongen för att minska beståndet av skadeinsekter.
- Håll jämn näring och god vattentillgång – undvik för mycket kvävegödsling.
- Skär bort sjuka eller skadade grenar vid fruktträdskräfta, men undvik hård beskärning av gamla träd.
- I yrkesodling kan svavelsprutning användas mot skorv.
- Samarbeta med grannar mot päronrost genom att undvika vissa enar.
Snabba åtgärder vid angrepp
Att snabbt identifiera och åtgärda symptom är avgörande för att minska risken för spridning och för att säkra god skörd.
Läs vidare
Fördjupa dig gärna mer i ämnet i våra guider:
Allt om växtskydd - del 1.
Allt om växtskydd - del 2
Allt om växtskydd - del 3