Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sju sorters blommor till Midsommar

Midsommar är en av de största och mest firade högtiderna i Sverige. Firandet går långt tillbaka i tiden och kommer av ett högtidlighållande av ljuset, sommaren och växtligheten. Förr ansågs midsommarnatten full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Även växtligheten ansågs ha magiska krafter denna natt och därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och spå framtiden.

Text och bilder: Blomsterfrämjandet

Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

Enligt traditionen skulle man plocka blommorna under tystnad och klättra över sju gärdsgårdar.

I dagens samhälle är denna tradition svår att leva upp till. Istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter på Midsommarnatten kan vi inte lova, men de har alla egenskaper som passar bra i den svenska sommaren.

Margerit, *Argyranthemum frutescens*

Margeriten med sina prästkragelika blommor är för många sommarblomman nummer ett. Vanligast är de vita sorterna med gul mitt, men under de senaste åren har mycket hänt på förädlingssidan och det finns mängder av fina blomfärger. Sorterna 'Sofiero' och ’Stor Svensk' är klassiska margeritsorter som härstammar från plantor från 1905.

Blomstertobak, *Nicotianasanderae*

Blomstertobak är charmiga blommor som ofta bjuder på en fantastisk doft. Blomstertobak finns i många olika färger och framförallt är det de vita som doftar gott. Speciellt gott doftar blommorna på kvällen och natten. Placera därför gärna blomstertobaken nära uteplatsen så du kan njuta av dess doft.

Blomstertobak är en otroligt lättskött växt; den är vind-, tork- och vädertålig och klarar till och med lätt frost på hösten. Plocka dock gärna bort vissna blommor.

Dahlia, *Dahlia*

Dahlian är en gammal kulturväxt som åter blivit populär. De karaktäristiska blommorna finns i mängder av olika färgnyanser: rosa, rött, orange, lila, vitt och gult. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla. Dahlior som köps i kruka blir mellan 20 och 50 cm höga. Växtsättet är robust vilket gör att de också passar utmärkt i blomsterbuketten.

Dahlian vill inte stå för tätt ihop med andra växter, utan trivs bäst med luft och utrymme omkring sig.

Lavendel, *Lavandula*

Lavendel bjuder precis som blomstertobaken på härlig doft. Den är ljuvlig och lockar till sig fjärilar och bin. Halvutslagna blommor och blad kan torkas och användas i exempelvis doftpåsar. Helst vill lavendel stå relativt torrt och på en plats som badar i sol.

Småpetunia, *Calibrachoa

Småpetunia är en perfekt växt för alla amplar, terrass- och fönsterlådor. De små trumpetformade blommorna finns i många olika färger och bjuder på månader av överdådig blomning.  Dessutom kräver småpetunia inte mycket skötsel eftersom de är självrensande. På senare år har det kommit många fina kombinationer, t.ex. TRIXI som består av ett antal olika färger i en och samma kruka.

Tvillingsporre, *Diascia barberae*

Tvillingsporre är en annan perfekt ampelväxt från Sydafrika.  Den första tiden växer den upprätt för att sedan övergår i ett mer hängande växtsätt. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i en samplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt. Namnet kommer av att blomman har två små sporrar på undersidan.

Lobelia,*Lobelia erinus*

Lobelian finns i både rosa, vita och blå nyanser. Framförallt är det den himmelsblå som många förknippar med svensk sommar då den går ton i ton med den svenska flaggan.

Liksom småpetunia och tvillingsporre passar lobelian perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB