Solgula strålar i midsommartid
Solros – Sommarens Klassiker
Ensure that the Solros, Helianthus annuus, finns i ett generöst utbud under sommarmånaderna och de iögonfallande gula kronbladen tävlar verkligen med solen om både blickar och uppmärksamhet. Solrosen är ett klassiskt inslag vid midsommarens blomsterdekorationer och ger med sin varma färg energi och glädje till uteplatsen. För att ytterligare förstärka midsommarkänslan är det populärt att samplantera solrosen med vita margeriter – en kombination som direkt ger en ljuvlig sommarfestkänsla och ett stilrent uttryck (se inspirationsbilder i Midsommarhälsning från Blomsterfrämjandet).
Solros i Kruka och På Uteplatsen
Låga sorter av solros gör sig mycket bra i större krukor på bordet, där de bildar härliga blickfång tillsammans med andra sommarblommor. Dessa sorter är oftast tillräckligt stabila och behöver ingen uppbindning om de inte överskrider en meters höjd. De lite högre modellerna trivs bäst i krukor eller plantlådor placerade på marken, och deras upprätta växtsätt ger struktur och volym till terrasser och balkonger. För särskilt höga sorter – som kan bli över en meter – rekommenderas dock viss uppbindning för att motverka att de viker sig vid kraftig vind.
Skötsel och Variation – Inte Bara Gul
Solrosen trivs bäst i soligt läge och näringsrik, väldränerad jord. Det är särskilt viktigt att solrosen inte torkar ut; under varma och soliga dagar behövs daglig tillsyn och regelbunden vattning. Just under sommaren, när vi vistas ute nästan dagligen, passar det därför extra bra att njuta av solrosor – det är enkelt att komma ihåg att sköta om dem när man ändå är på plats.
Färgspektrumet för solros har på senare år breddats. Om du mot förmodan inte skulle uppskatta den klassiskt gula tonen, finns det numera även vackra sorter i allt från jordnära brunröda nyanser till mer ovanliga krämvita toner – ett spännande sätt att få variation i krukorna eller rabattens färgskala utan att göra avkall på sommarkänslan.
Nytta och Glädje Året om
Solrosens blommor gör nytta för både människor och natur. De stora, öppna blommorna lockar till sig fjärilar, bin och andra pollinatörer, och om du sparar fröställningarna efter blomning blir de till en uppskattad måltid för småfåglar långt in på vintern. På så sätt får du glädje av solrosorna långt efter att sommaren försvunnit och bidrar samtidigt till den biologiska mångfalden.
Solrosen är, med sitt namn från det grekiska helios (sol) och anthos (blomma), sinnebilden för somrig glädje och ett givet inslag i svenska midsommarfiranden – både som dekorativ växt och som viktig resurs för pollinerande insekter och vinterhungriga fåglar. För mer inspiration om hur du kan använda solrosor till midsommar, se Midsommarhälsning från Blomsterfrämjandet och upptäck fler tips för lyckade sommarblomster!