Självhushållning på Djupadal
Självhushållning på Djupadal – En levande guide till självhushållning
Självhushållning på Djupadal (Bonnier Fakta 2013, ISBN 978-91-7424-207-7), av Marie och Gustav Mandelmann, är mycket mer än en vanlig instruktionsbok om självhushåll – det är en inbjudan till Djupadal, deras fyrlängade 1800-talsgård i Skåne, där årstiderna styr både livslust och arbetsbörda. Många känner kanske redan till gården och paret från deras TV-framträdanden, men boken öppnar dörren till den verkliga vardagen, full av inspiration och konkreta tips. Text och bilder av Marie och Gustav Mandelmann kompletteras av underbara illustrationer från dottern Tora Mandelmann, vilket gör boken till en både vacker och användbar källa för alla som är nyfikna på självhushållning.
Upplägg och innehåll – Årets rytm som berättargrepp
Boken är strukturerad enligt årets gång – från senhöstens sista skördar, lagring och mustning av frukt och grönsaker, djurens vinterförberedelser och inläggningar, till förvinterns omsorger om får, grisar, fjällkor och höns. Vintertiden innebär också fokus på inomhusproduktion: mjölmalning, surdegsbak, ölbryggning och slöjdarbeten, samtidigt som det planeras för nästa års odlingssäsong. Precis som författarna själva beskriver, är Självhushållning på Djupadal tänkt som en så kallad "dassbok" – den ska ligga framme, och det ska gå att slå upp var som helst och genast få inspiration och läslust. Det är också precis så den läses bäst, som recensenten Sylvia Svensson noterar – varje sida bjuder på något intressant.
Vinter och vår – en cykel av sysslor
När vintern djupnar lockas trädgårdsälskaren av frökatalogerna ("glänta på pärleporten"). Det är tiden för de första såddarna i varmbänkar eller fönster, liksom vinterbeskärning av träd, vedhuggning och till och med korvstoppning. Senvintern och den tidiga våren markerar en allt intensivare verksamhet: växthusen väcks till liv, fruktträd ses över, bina kontrolleras och beteshagar planeras inför kalvningar och lammningar. I varmvår är det bråda dagar – jorden förbereds för sådd, trädgården formges och träd ympas, samtidigt som djuren görs redo för livet utomhus. Vårprimörer kan nu skördas såväl från naturen som från trädgården.
Sommar och höst – intensiv odling och skörd
Midsommar förgyller året med säsongens stora bestyr: ogräsrensning och växthusarbete, honungsslungning, ystning och smörberedning samt fårens stora klippardag – allt skildrat med humor, värme och målande detaljer. Högsommaren bjuder på intensiv skörd av vitlök, grönsaker och säd, bevattning, ordning av mobila djurhus, betesdjursvård och sommarbeskärning av träd och vinrankor. Efter denna topp kommer höstens lugnare dagar med fortsatt skörd, förvaring och till sist skördefest – innan cirkeln sluts och senhösten är här igen.
Stil, mottagande och inspiration
Stilen i boken är personlig, mustig och stundtals humoristisk. De praktiska råden blandas med anekdoter, reflektioner och levande berättelser, vilket gör boken lika mycket till ett porträtt av familjelivet på Djupadal som en handbok för självhushållare. De vackra fotografierna och de lekfulla illustrationerna bidrar till att ge boken den där speciella karaktären av både arbetsglädje och estetisk njutning. Du kan läsa mer om läsupplevelsen i denna recension.
Självhushållning på Djupadal har hyllats av både kritiker och läsare – bland annat blev den Augustpris-nominerad för bästa svenska fackbok. Många uppskattar den för hur väl personliga berättelser och konkreta tips vävs samman. Boken är tillgänglig och inspirerande även för dem som inte har egen gård, och den fungerar lika bra som inspirationskälla för villaträdgårdar och stadsodling, eller för alla som är nyfikna på hållbar livsstil och traditionella hantverk.
Sammanfattning
Med Självhushållning på Djupadal får du inte bara en praktisk guide till självhushållning och ett hållbart, årstidsbundet familjeliv – du får även en vacker och personlig inblick i livet på en svensk gård. Boken bjuder på vardaglig glädje, utmaningar, praktiska erfarenheter och mängder av inspiration, oavsett om du drömmer om självhushållning eller bara vill fördjupa dig i en annan sorts livsrytm. Läs gärna vidare i En läsupplevelse! för fler intryck och reflektioner kring boken och livet på Djupadal.