En läsupplevelse!
Se blomman – En hyllning till den svenska floran
Se blomman av Kerstin Ekman och Gunnar Eriksson, utgiven av Albert Bonniers Förlag 2011, är en hyllning till den svenska floran och den förundran som väcks när vi verkligen ser våra blommor på nära håll. Ofta när vi vandrar i skogen eller på ängen, betraktar vi naturen genom ett hastigt och kanske lite förstrött öga. Men Ekman och Eriksson manar oss att stanna upp, böja oss ner och möta blommorna där de står – och att göra det med alla sinnen öppna.
Namnens betydelse och botanikens rikedom
Redan Linné slog fast att förlorar du tingens namn, förlorar du också kunskapen om dem. Med detta som ledstjärna delar författarna med sig av den rikedom det innebär att kunna artnamn – inte bara de svenska, utan också de latinska. I namnen gömmer sig ofta spännande ledtrådar om växtens särdrag: färg, doft, växtplats och mycket mer. Namn blir här inte ett torrt system för sortering, utan en nyckel till historier, associationer och minnen.
Poesi, kultur och blommornas historier
Hela boken andas poesi och njutning. Läsaren bjuds på en generös samling citat från svenska poeter och författare som diktat om naturen – allt från Stagnelius, som givit boken dess titel, till Harry Martinsson och Carl Jonas Love Almqvist. Ett särskilt minnesvärt avsnitt är till exempel det om rosor, där Almqvists "Törnrosas bok" lyfts fram. Kapitlen förgylls ytterligare av handplockade dikter och historier som fördjupar blommornas roll i vårt kulturella minne.
Historiskt perspektiv och botaniska pionjärer
Dessutom ger boken ett historiskt perspektiv på svensk botanik. Författarna återvänder ofta till pionjärer som Elias Fries och Olof Rydbeck, två giganter vars arbete format vår förståelse för växtriket. Linné och hans banbrytande klassifikationssystem genomsyrar naturligtvis hela boken och kopplar samman naturkunskapen med kultur- och vetenskapshistoria.
En estetisk upplevelse och inspirerande bilder
Inte minst är det en estetisk upplevelse: illustrationerna är utsökta och lockar till drömska bläddringar fram och tillbaka mellan sidorna. "Se blomman" blir därmed ett perfekt komplement till den klassiska floraguiden som ofta följer naturvänner i bakfickan – om än för tung att bära med ut på själva promenaden.
Naturen i stadens hjärta
Bokens avslutning knyter samman det personliga och det samhälleliga med en berättelse om hur naturen lever vidare även under asfalten: i parker, sprickor och urbana grönområden fortsätter blommorna att växa och påminna oss om naturens urkraft.
Läs vidare
Lycklig den som ännu har denna läsupplevelse framför sig! Här finns både lärdom och njutning, en bok att återvända till gång på gång för nya insikter och förnöjelser. För vidare läsinspiration, se även Bok och Bibliotek för andra naturupplevelser och boktips.