Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En läsupplevelse!

Det har kommit ut en lika ovanlig som ovanligt underbar bok om botanik. Kerstin Ekman, som alltid varit en stor naturvän, har tillsammans med lärdomsgiganten och idéhistorikern Gunnar Eriksson skrivit ett antal essäer som de kallar **Se blomman**. Och det visar sig vara just det de vill förmedla och framhålla!

Se blomman

Kerstin Ekman, Gunnar Eriksson Albert Bonniers Förlag 2011, ISBN 978-91-0012577-6D

Går vi i skogen eller på ängen ser vi oftast lite förstrött på det vi har omkring sig, men nu vill Kerstin och Gunnar att vi ska böja oss ner och betrakta blommorna på nära håll. Så klokt!

Så mycket de har att lära ut! Redan Linné visste att förlorar du tingens namn, förlorar du också kunskapen om dem. Alltså får vi mycket inspiration av att lära oss blommornas namn även på latin, för i namnet, tillika med artnamnet, ligger alltid en upplysning om något speciellt för just den blomman: färg, doft, växtplats m.m.

Hela boken andas poesi och njutning. Vi får oss till livs så mycket av vad svenska skalder diktat om naturen. Stagnelius, som gett boken dess namn, men också Martinsson, Almqvist… minns bara Törnrosas bok som citeras i delen om rosor, ett härligt kapitel.

Flera tidigare botaniker, för många säkert okända, har bidragit med upplevelser och herbarier. Ofta återkommer författarna till Elias Fries och Olof Rydbeck, två giganter. Och Linné genomsyrar förstås hela boken.

Jag skulle kunna rada upp kunskapsbjässar i oändlighet, men det får räcka att bara uppmana: Läs den här fantastiska boken, gärna många gånger! Man vill bläddra fram och tillbaka för att suga i sig all denna lärdom och samtidigt ha så roligt.

För att inte tala om de vackra illustrationerna. Boken blir ett jättebra komplement till floran som den naturälskande oftast har i bakfickan. Tyvärr är boken för tung att ha med sig på promenaden.

Lycklig den som har den här läsupplevelsen framför sig!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB