Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Satsa på vår- och höst

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 3-2000 av Eva Wirén.

Semestertider stundar och äntligen får vi tillfälle till långa dagar i trädgården. Men sommaren är också den säsong då många reser bort och måste lämna trädgården åt sitt öde för en kortare eller längre tid. Väder och grannar har stor del i hur övergiven trädgården kommer att se ut, men något kan du göra själv för att den ska sköta sig ändå och se välkomnande ut när du är tillbaka.

Låt vår och höst stå för höjdpunkterna om du är inbiten semesterresenär. Det är tråkigt att varje år åka ifrån den där praktfulla rosen hur väl den än gör sig på sin plats. Planera i stället för vårlökar i mängd, tidiga perenner och buskar som du hinner njuta av innan det bär iväg. Fyll trädgården med sprakande höstfärger och sådant som visar sig från sin bästa sida på sensommaren. Prydnadsgräs, vintergrönt och växter med vackert bladverk är alltid dekorativa och ett bra val för vår- och höstträdgården.

Vår-försommar: aubrietia, gulltörel, ormöga, kattfot, vårkrage, blågull, bräckor, kaukasisk förgätmigej, smörboll och löjtnantshjärta (perenner). Tibast, trollhassel, kejsarolvon, vide, forsythia, rosenkvitten, rosenrips, magnolia, kerria, rododendron, azalea, fruktträd, prydnadsäpplen, prydnadskörsbär, hägg, rosenslån, häggmispel, syren (träd, buskar).

Sensommar-höst: röd rudbeckia, kärleksört, höstvädd, höstflox, höstastrar, praktrudbeckia, silverax, rosenflockel, höstanemon och höstgentiana (perenner). Benved, hortensia, björkspirea, häggmispel, aronia, bukettapel, lönnar, rönnar, katsura och bergkörsbär (träd, buskar).

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Putsfria blommor
Sommarblommor kräver ganska mycket skötsel och är kanske inte de första att satsa på om man kommer att vara borta flera veckor. Undvik framför allt odling i krukor eller balkonglådor, blir det varmt måste man vattna varje dag och det kan fresta på de bästa grannförbindelser. Självvattnande system kan vara ett alternativ för kortare bortavistelse, om inte annat underlättar det för grannen.

Många sommarblommor behöver putsas för att inte se skräpiga ut och för att blomningen ska fortgå länge. Några som klarar sig med lite eller ingen rensning är husarknappar, jätteverbena, paradisblomster, sommarbegonia, sommarflox, femtunga, blåkrage, sommarljus (Gaura), ampelskära (Bidens) och daggsalvia. En annan idé är att välja bladväxter, t ex rabatteternell (Helichrysum), silverek, prydnadskål samt söderhavs- och lemurljus (Plectranthus). Eftersom de inte får några blommor sköter de sig utan putsning.

Täck marken
För att bevara jordens fuktighet kan du täcka marken runt grönsaker, hallon, vinbärsbuskar och nyplanterade växter. Ett sådant lager med gräsklipp, halvförmultnad kompost, träflis eller kakaoflis stoppar även en del ettåriga ogräs. Tidningar med flis eller jord ovanpå fungerar bra runt buskar och träd.

I rabatter med perenner, rosor och buskar kan växterna i sig utgöra själva täcket. Kombinera lågt utbredande med mellanhöga och höga så att de växer ihop och bildar en tät matta. Det håller kvar fukten och gör det svårare för ogräsen att sticka upp.

Rensa ogräs flitigt den tid du är hemma! Helt ogräsfritt är dock omöjligt att få, inte minst regniga somrar.

Oklippt gräs avslöjar
En stor öppen gräsmatta avslöjar ganska snabbt att husägaren är bortrest, om inte den (återigen) snälle grannen erbjuder sig att klippa då och då. För dig som varje år reser iväg en längre tid är det kanske värt att överväga en gräsmattefri trädgård. Varför inte göra en grus- eller stenläggning med öar av växtlighet och skyddande häckar som grön ram? Det kan förstås innebära en ganska stor förändring av trädgården, men hjälp med planering kan du få från flera av Hushållningssällskapens trädgårdskonsulenter (se Hemträdgården 1/2000) och ibland från den lokala trädgårdsbutiken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB