Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sammetshortensia

Månadens Växt i augusti 1998 är Hydrangea aspera sargentiana

KUNGENS BLOMSTERBUSKE ÄR SOMMARENS MODEVÄXT

Med sina säregna flata blomställningar och sina mjuka sammetsaktiga blad har sammetshortensia, Hydrangea aspera sargentiana, blivit sommarbusken på modet. Nu blommar den som vackrast och har valts till Månadens Växt i augusti.

Sammetshortensian liknar ingen annan trädgårdsbuske och den som en gång sett en sammetshortensia i blom glömmer det aldrig. Man kan inte kalla den utsökt utan snarare magnifik. För när den i juli-augusti slår ut sina stora, flata blomsamlingar, så är det något så praktfullt över busken, att trädgårdens övriga växter riskerar att hamna i skymundan.

Sammetshortensia, Hydrangea aspera sargentiana, är släkt med annan hortensia men har utvecklats åt sitt eget håll. Ursprungligen kommer den från Kina, där den växer som undervegetation till lövträd i fuktiga områden. Buskarna har ett upprätt växtsätt och kan bli upp till 2 meter höga, om man inte håller efter dem. De breder gärna ut sig och kan bilda hela buskage.

Skönheten lockar
Kanske ska man börja med blommorna, för det är deras säregna form och färg som gör plantan så beundrad. I juli-augusti slår de stora blomflockarna ut. De är imponerande, hela 12-16 cm i diameter. Innerst i dem sitter de fertila men mycket oansenliga blommorna, tätt tillsammans. De har en mjukt lila färg, som när de blommat färdigt övergår i blått. Men utanför dem, ytterst som en ram omkring, sitter sterila blommor och dinglar som fjärilar på kanten. De har bara en uppgift, att locka insekterna så att de pollinerar de oansenliga kamraterna innanför.

Blomsamlingarna sitter tätt och det behövs ett kraftfullt bladverk för att matcha dem. Bladen är också imponerande. De är äggformade och kan bli upp till 35 cm långa. På ovansidan är de mjukt ludna, därav namnet sammetshortensia och på undersidan håriga. Skotten är också håriga, rödaktiga och som täckta av mossa när de växer fram.

Sammetshortensia har blivit mycket uppskattad de senaste åren. På Kungens Solliden på Öland finns några praktfulla exemplar, strax innanför entrén. De är nästan de första som besökarna möter och när buskarna blommar stannar man upp i beundran. De är också så som de gör sig bäst, i förträdgårdar eller på en uppmärksammad plats inne i trädgården. De kan växa ensamma, som solitärer eller samplanterade till större grupper. I större sammanhang med god plats gör de sig också fint t ex tillsammans med rhododendron och bambu.

Med sin bakgrund som undervegetationsväxt vill sammetshortensia helst stå i lätt skugga under andra växter. De stora bladen är känsliga för vind liksom sol eller torka, som kan göra den bruna. Rotsystemet är ganska ytligt, och jorden ska vara helst vara mullrik och näringsrik och med lågt pH-värde, nästan som till rhododendron.

Sammetshortensian kan med tiden bli omfångsrik och ganska dramatisk. Då skär man  tillbaka buskarna kraftigt, så förblir blomningen yppig. Växer de dåligt lägger man istället på mera torvjord och gödslar med kalkfritt gödselmedel. Sammetshortensia är härdig till Stockholmstrakten och en bit norr därom, om man täcker marken under dem den kallaste perioden.

Läs här om hur man odlar Sammetshortensia


Med sin spännande blomform utgör sammetshortensia ett praktfullt blickfång när buskarna blommar nu i augusti.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB