Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sammetshortensia

VÄXTINFORMATION
Hydrangea aspera sargentiana

Tallrikstora blommor och sammetsblad

Det finns många sorters hortensia men sammetshortensia, Hydrangea aspera sargentiana, är alldeles speciell, ”häftig” säger man i branschen. Med sina kontrastrika blomning och mjuka sammetsaktiga blad har den blivit sommarbusken på modet. Sätt några buskar på hedersplatsen i trädgården, så att alla kan se dem, känna på dem och beundra dem.

Växtsätt
Buskarna har ett upprätt växtsätt och kan bli upp till 2 meter höga. De breder gärna ut sig med avläggare och kan bilda hela snår. I juli-augusti slår de 12-16 cm stora blomflockarna ut. Innerst sitter mängder med oansenliga blommor tätt tillsammans. De har en mjukt lila färg, som övergår i blått. Utanför dem, som en ram omkring, sitter vita blommor och dinglar som fjärilar på kanten. Bladen är också imponerande och kan bli upp till 35 cm långa. På ovansidan är de mjukt ludna, därav namnet sammetshortensia, och på undersidan håriga.

Växtplats

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Sammetshortensia har sitt ursprung i Kina, där den växer som undervegetation till lövträd i fuktiga områden. Denna bakgrund förklarar att buskarna helst vill stå i lätt skugga, tillsammans med andra växter. Men ännu viktigare är att läget är skyddat från vind, då blåst far illa åt de stora bladen. Så välj ut trädgårdens bästa läge, gärna som blickfång vid husets entré. Rätt planterad övervintrar den normala vintrar till Stockholmsområdet.

Plantering
Sammetshortensia behöver fuktighetshållande, mullrik trädgårdsjord med lågt pH-värde, av samma slag som rododendron. Rötterna är tjocka men inte särskilt utbredda, så gör planteringsgropen mer vid än djup. Vattna väl.

Skötsel
Sammetshortensia behöver mycket vatten och näring. Rotsystem är ytligt, så den är känslig för uttorkning, särskilt om den står soligt. Buskarna kan med tiden bli omfångsrika men tål att beskäras tillbaka kraftigt, vilket också ökar blomningen. Är tillväxten dålig, så häll på mera torvmull och gödsla.


Buskarna har ett upprätt växtsätt och kan bli upp till 2 meter höga.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB