Så här sköter du höstkrukorna
Ge dina krukor nytt liv i höst och vinter
Ofta har vårens växter i krukorna förlorat sin prakt när du kommer hem från semestern. Men det skulle vara synd att ställa undan krukorna redan nu. Du kan mycket väl njuta av dina krukor i många månader till – hösten och vintern bjuder på nya möjligheter med andra växter och färger! Det är både enkelt och roligt att uppdatera krukorna för säsongen och skapa en inbjudande entré eller uteplats även när dagarna blir kortare.
Tips för att lyckas med höstplanteringen
Det är lätt att få snygga krukor, bara du följer några enkla tips. Börja alltid med att byta ut jorden. Även om den gamla jorden ser fin ut kan den innehålla gamla rötter som ruttnar och därmed överför bakterier och svampar till de nya växterna. Fyll därför alltid på med ny, fräsch planteringsjord för bästa förutsättningar.
Viktiga detaljer för hållbara krukor
En annan viktig detalj är att det finns hål i botten på krukorna, så att överskottsvattnet kan rinna bort. Under den ofta regniga svenska hösten är det extra viktigt – annars riskerar växterna att drunkna eller att rötterna tar skada av stående vatten.
Växtval som lyser upp hösten
Sedan är det dags att välja ut vilka höst- och vinterväxter du vill se i dina krukor. Några tåliga favoriter är exempelvis silverek, julros, murgröna, ljung och olika mindre barrväxter. Många av dessa växter behåller både form och färg långt in på vintern och kan kombineras på vackra sätt för att skapa kontraster och liv. För mer tips om färgstarka kombinationer, kika gärna på krukorna och inspireras av olika kompositioner.
När du har planterat dina nya växter är det viktigt att vattna rejält under de första 14 dagarna, så att rötterna etablerar sig ordentligt. Därefter vattnar och gödslar du regelbundet under resten av säsongen – anpassa mängden efter om det regnar mycket eller om det är torrt ute.
Skydda växterna under vintern
Om du har valt vinterhärdiga växter i krukorna kan de ofta stå ute hela vintern, förutsatt att du skyddar dem mot hård kyla och uttorkande vindar. Placera gärna krukorna i lä och använd exempelvis grankvistar att sticka ner kring växterna – det skapar både extra skydd och skugga, vilket minskar risken för torkskador vid solig frost. Under de allra kallaste perioderna kan krukorna flyttas till exempelvis ett garage, uterum eller annan skyddad plats.
Du kan plantera ut de vinterhärdiga växterna från krukorna i trädgården så snart våren kommer och i stället plantera vårens nya färgsprakande utplanteringsväxter i krukorna. På så vis får du ett ständigt föränderligt blickfång som följer årstiderna.
Inspiration till höstkrukor – blanda former, färger och växter efter eget tycke!
Läs mer och inspireras
Vill du ha fler tips och förslag på växtval för just din höst- och vinterplantering kan du läsa mer om hur du låter krukorna spraka i höstens alla färger.
Skapa säsongsanpassade blickfång
Genom att följa dessa råd blir det både enkelt och roligt att skapa hållbara, vackra krukor som sätter färg på uteplatsen – året runt!