Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt krukorna spraka i höstens alla färger

Hösten är en härlig tid. Dags att skörda i trädgårdslanden och i skogen väntar lingon och svamp på att bäras hem. Luften är hög och klar, sommarens grönska övergår i sprakande rött och guld.

I balkonglådor och krukor börjar det tunnas ut allteftersom sommarblommorna gjort sitt. Det finns ingen anledning att deppa. Har du bara krukor som tål att stå ute i vinter, kan du plantera en vacker kruka som en hälsning vid ytterdörren. Det blir då roligt att komma hem efter dagens slit och gäster känner sig extra välkomna om det är lite pyntat vid entrén.

Det finns så många växter som tål lite frost, en del kan klara sig genom hela vintern om den inte blir alltför bister förstås. Tänk dig en härlig vintermorgon med iskristaller i ljung och dekorationsen, kärleksört med en vit snömössa och mitt i alltihop en vackert färgad prydnadskål.

Fler färger i höst
Någras växter planterade i kruka eller ampel, kanske en krans på dörren i höstens varma färger ser trevligt ut och behöver inte vara svårt att åstadkomma.

Ljung är den vanligaste växter i både krukor och balkonglådor så här års. Välj mellan den vanliga dekorationsljungen, Erica gracilis på växtlatin, och den fleråriga höstljungen, Calluna vulgaris. Höstljungen växer vild i skog och mark. Odlad finns den i flera färger och har ett sprödare växtsätt än dekorationsljungen. Båda sorterna håller längre om de skyddas från regn och rusk under tak.

Dekorationsljungen kommer i år i nya färger, lite ljusare än de vi är vana att se. En ljuvt rosa ljung heter 'Astrid Lindgren'. Den fleråriga ljungen finns dessutom infärgad i gult och blått. Kul för den som vill göra en annorlunda plantering.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Tänk på att ljungens rotklump ska vara ordentligt blöt vid planteringen. Ställ hela krukan i en vattenhink en stund innan, ta bort krukan och sätt rotklumpen så djupt att den inte kan "krypa upp" under vintern. Torkar ljungens rötter blir hela plantan brun.

Ge ljungen sällskap
Precis som i sommarens lådor och rabatter kan vi blanda och ge. Låt ljungen få sällskap av till exempel dekorationsenar, prydnadskål, murgröna, silverek och gräskalmus. Ajania är en perenn växt med vackra blad i grågrönt med en markerad vit kant ytterst och ibland gula knapplika blommor. Den passar fint ihop med barrväxter, ljung (kanske den gulfärgade?) och silverek. Ett gulbladigt gräs, till exempel Acorus gramineus 'Ogon', gräskalmus, går också bra och ger höjd åt planteringen.

Perenna växter ska ju, som namnet säger, vara fleråriga. I en kruka eller balkonglåda utsätts växterna för så extrema förhållanden att det inte går att garantera att de överlever vintern. De flesta perenner får då behandlas som ettåringar. Desto roligare om någon klarar sig och kan ingå i första vårplanteringen.

Stenar och kottar
Se dig om i trädgården. Det finns säkert något som passar till höstkrukorna. Rönnbärskvistar, nypon och grenar av ädelgran är fint både i kruka och krans till dörren. Mossa, stenar och kottar är bra att dekorera med. Låt fantasin flöda!

Tänk på att du inte får skära grenar eller ta mossa och lavar i skogen utan markägarens tillstånd. I blomsterhandeln kan du köpa ädelgran och även en halmring som stomme till dörrkransen.

Tycker du att det är för tidigt med ljung i krukorna är krysantemum och astrar tåliga blommor och fina färgklickar i höstplanteringen. När de inte orkar längre kan du fylla utrymmet efter dem med ljung eller kvistar av ädelgran. Den vanliga granen barrar så fort och är inget bra alternativ.

Tänker du använda grankvistar i planteringen klipper du bort sommarblommorna och låter rotsystemet vara kvar i krukan. Kvistarna på vilka de nedre barren avlägsnast får då bra fäste i de gamla rötterna. Tänk bara på att sticka ner grenarna långt så inte höststormarna sliter upp dem.


Höstöga, Coreopsis, har just börjat slå ut sina röda blommor. Snart kan de tävla med de röda penstemonklockorna. En sommarglim i vitt utgör kontrast. Buskveronikan har tjocka blad i grönt och gult, så småningom kommer lila blomax.
Foto: Janne Hansson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB