Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så här odlar du potatis

Odla potatis kan du göra i kökslandet, i hinkar eller i djupa lådor. Det är bra att förgro dina sättpotatisar, särsklit om du vill ha tidig skörd. Läs här hur du förgror och odlar din potatis.

Ni hittar vårt sortiment av sättpotatis här: https://www.odla.nu/kategori/vaxter/sattlok-potatis-vitlok

Odla sättpotatis – Så lyckas du med din potatisodling

Att odla potatis är både enkelt och roligt – det passar lika bra i den klassiska köksträdgården som i hinkar, krukor eller pallkragar på balkong och altan. För att maximera din skörd och få tidig färskpotatis finns några enkla knep, men odlingen kan anpassas efter tillgänglig plats och hur mycket tid du vill lägga ner. Nedan följer en uppdaterad och utförlig guide med praktiska tips samt relevanta länkar för dig som vill läsa mer om potatisodling.


Förgroning av sättpotatis

Att förgro potatisen är ett smart sätt att skynda på odlingen och få en tidigare skörd. Lägg ut sättpotatisen i en låg, vid låda eller i tomma äggkartonger. Placera dessa ljust och svalt, gärna i 8–15°C, vilket ger stadiga, korta och mörka groddar. En vanlig fönsterbräda kan fungera bra om den inte är för varm. Förgroningen tar ungefär 4–5 veckor.

Vill du påskynda processen, kan du lägga potatisarna i lätt fuktad sand eller sandig torvjord i lådan. På så sätt bildas både groddar och små rötter, vilket ger plantorna bästa möjliga start.

Tips: Oavsett metod, var försiktig när du hanterar de förgrodda potatisarna så att groddarna inte bryts av. Vänta tills groddarna är omkring 1–1,5 cm långa innan du planterar ut.


Jord och läge för din potatis

Potatis trivs allra bäst i något mager och väldränerad jord, gärna sandblandad. Undvik alltför tung, lerig eller kväverik jord – för mycket näring, särskilt kväve, ger mycket blast men mindre skörd av knölar. Om möjligt, praktisera växtföljd: odla inte potatis på samma plats varje år för att minska risken för sjukdomar.

Ett öppet, ljust läge ger bäst tillväxt. Potatis går även utmärkt att odla i större krukor, hinkar, pallkragar eller direkt i en jordsäck – så länge det finns god dränering och möjlighet att vattna regelbundet.

Sättning av potatis

Så fort jorden har värmts upp till minst +8°C är det dags att sätta potatisen, vilket brukar vara från mitten av april i södra Sverige och några veckor senare norrut.

  • Sätt varje sättpotatis på ca 10 cm djup.
  • Håll ett radavstånd på 55–70 cm och 17–30 cm mellan knölarna i raden. Sena potatissorter behöver lite mer utrymme.
  • Sätt inte potatisarna för tätt – det minskar risken för bladmögel och ger plantorna gott om plats att utvecklas.

När blasten vuxit upp ungefär 10–15 cm, är det dags att kupa potatisen. Det innebär att du försiktigt drar upp jord runt om plantan så att de nya knölarna utvecklas under jordytan och skyddas mot ljus och uttorkning.

Vatten och näring

Vattna noga när du sätter potatisen i jorden, och fortsätt att vattna regelbundet vid torrt väder – särskilt under blomning och knölbildning. Jorden får aldrig torka ut helt, särskilt inte för odling i kruka eller säck! Om du vill tillsätta näring – använd gärna sparsam mängd välbrunnen naturgödsel. För mycket kväve leder till frodig blast men mindre potatis.


Mindre odlingar

Du behöver inte ett stort potatisland – det går utmärkt att odla potatis på mindre ytor, till exempel i kruka, hink eller pallkrage, eller direkt i en jordsäck. Kom ihåg att alltid göra dräneringshål i kärlen, så att överflödigt vatten kan rinna ut och rötterna inte ruttnar. Ställ gärna ut hinkar och krukor på en plats i halvskugga där de inte utsätts för intensivt solljus hela dagen. Vattna vid behov och se till att jorden hålls jämnt fuktig under hela säsongen.

Vill du veta mer om potatisodling i kruka eller mindre utrymmen? Läs gärna vår artikel om potatisodling på liten yta.


När skördas potatisen?

Om du odlat förgrodd potatis tar det ungefär 8 veckor till färskpotatisskörd. Direktsatt sommarpotatis kräver oftast 10–12 veckor och senväxande potatissorter kan stå kvar längre i jorden. Skörda gärna en liten provskörd längs kanten för att se om potatisarna nått önskad storlek!

Insjuknar blasten i bladmögel – ta bort all blast, men låt knölarna ligga kvar i jorden ett tag tills skalet hårdnat. På så sätt skyddas potatisen bättre mot skadedjur och lagring går smidigare.


Tips för en lyckad potatisodling

  • Variera sorterna! Odla både tidiga och sena potatissorter för lång och varierad skördesäsong.
  • Täck gärna blasten med fiberduk om det råder risk för sen nattfrost efter plantering.
  • För fler odlingstips och smarta lösningar, läs mer om potatisodling i kruka och på balkong.

Praktiska råd & tabell

MomentRekommenderad åtgärd
Förgroning4–5 veckor ljust och svalt, gärna på fuktig sand för rötter
JordMager och väldränerad, ej för näringsrik eller tung
SättidNär jorden är minst +8°C (april–juni beroende på läge)
PlanteringsavståndRader: 55–70 cm, Knöl: 17–30 cm i raden
PlanteringsdjupCirka 10 cm
SkötselVattna, kupa, sparsam gödsling
SkördFörgrodd: ~8 v, Direkt: 10–12 v, Senväxande: längre tid
Mindre odlingarPassar i kruka, hink, pallkrage, jordsäck, god dränering

Potatisodling är enkelt att lyckas med oavsett om du är nybörjare eller har odlat förut – prova dig fram och välj de lösningar och sorter som passar din egen odlingsmiljö! För fler tips och inspiration, ta del av våra guider till potatisodling i kruka och på små ytor. Lycka till med årets potatisodling!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB