Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i kruka

Det är många av oss som har varken plats eller lust att ha ett riktigt potatisland. Man kanske vill använda sin trädgård till annat eller odla andra mer vackra växter på den platsen. Men man vill fortfarande ha lite potatis till midsommar. Eller prova en rolig, färgad sort. Då kan man odla potatis i krukor och spänner istället. Det är enkelt, gott och snyggt.

Text och bild: Anna Theorin

Jag gillar färskpotatis till midsommar. Vem gör inte det? Och jag gillar att odla min egen potatis. Men jag som så många andra har inte plats för ett "riktigt" potatisland i min trädgård. Så jag odlar mina i stora baljor istället. På så sätt får jag en liten skörd att vara glad över utan så mycket jobb. Självklart får jag inte i närheten av storlek på skörd i krukor och baljor. Men det räcker med några middagar så är jag nöjd.

Vilka sorters potatis ska man välja?

Det finns hundratals sorters potatis att odla idag och fler och fler tillkommer varje år. Man kan säga att det finns tre stycken potatiskategorier att välja mellan. Tidig färskpotatis, sommarpotatis och sen höst/vinterpotatis. Som namnen tyder så är det helt enkelt kategorier för när man kan skörda sina potatisar. Så det första man ska göra är såklart att välja de sorter som man själv vill ha. Jag har alltid några tidiga potatisar till midsommar och några höst/vinterpotatisar.

Groddning

Man kan förgrodda sina potatisar inomhus några veckor innan utplantering. Då börjar man cirka 5 veckor innan man tänkt plantera ut potatisen i hinkarna. När man förgroddar potatis gör man det utan jord. Man vill få knubbiga, något gröna groddar som gör att man får tidigare potatis. Den kommer igång snabbare helt enkelt. En äggkartong är utmärkt att använda. Sätt en potatis i varje ägghållare och ställ ljust men svalt. Sen väntar man bara tills groddarna har kommit igång. Ingen vattning eller något annat krävs.

Vilken hink eller spann ska man ha?

Jag odlar i baljor, stora plåtkrukor jag har borrat hål i. Det absolut viktigaste är att ni borrar ordentliga dräneringshål i era spänner och hinkar. Det måste vara ljustäta krukor, alltså inga genomskinliga hinkar och helst svarta plasthinkar, baljor i plåt eller riktiga krukor. Om ljus kommer igenom blir potatisen grön och oätlig. Detta gäller även ljusgröna/ljusrosa hinkar man ibland hittar billigt. Ljuset tar sig igenom och du kommer inte kunna äta din potatis. Även vita hinkar går bort. Man brukar kunna sätta cirka 3-4 potatisar per 20 L jord så räkna ut hur många hinkar du behöver.

Plantering

När värmen har börjat komma och nätterna är frostfria kan man plantera sina potatisar. Fyll upp din spann med ca 15 cm jord i botten, jag använder mig av kogödsel på påse blandat med planteringsjord och lite sand. Lägg dina potatisar i botten av spannen och fyll på med ca 15 cm jord till. Glöm inte att vattna. När skotten börjar växa så fyller man på jord eftersom. Det blir som en kupning fast i kruka. Till slut har du nått kanten på krukan och låter de växa fritt därifrån.

Placering och skötsel

Placeringen av dina krukor med potatis kan vara lite trixigt. De vill inte torka ut helt, vilket de oftast gör om de står i full sol. Antingen så placerar du dem i full sol men passar vattningen eller så ställer du dem i halvskugga. Jag har mina i halvskugga. Sol cirka 6 h per dag. Placera inte din potatis nära dina tomatplantor. Potatisbladmögel kan nämligen angripa dina tomater och är väldigt smittsamt.

Om man blandar i ordentligt med kogödsel i jorden så behövs ingen extra näring. Potatisar kan bli vattniga av för mycket näring, speciellt kvävegödsel.

Skörd

Din färskpotatis och sommarpotatis går att skörda kontinuerligt. Gräv försiktigt med handen i dina krukor och de potatisar som har bra storlek kan du ta upp medans de som är mindre låter du vara kvar och växa till sig. Vattna mellan skördarna. Din vinter och höstpotatis däremot väntar du med att skörda tills den får hårt skal. Det får den cirka två veckor efter att blasten har vissnat ner på hösten. Skörda i torrt väder.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB