Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla potatis i kruka

Det är många av oss som har varken plats eller lust att ha ett riktigt potatisland. Man kanske vill använda sin trädgård till annat eller odla andra mer vackra växter på den platsen. Men man vill fortfarande ha lite potatis till midsommar. Eller prova en rolig, färgad sort. Då kan man odla potatis i krukor och spänner istället. Det är enkelt, gott och snyggt.

Odla potatis i hink – så gör du

Jag gillar färskpotatis till midsommar. Vem gör inte det? Och nog är det något speciellt med att odla sin egen potatis och kunna gräva fram de första små, knubbiga knölarna till sommarens middagar. Men precis som många andra har jag inte plats för ett ordentligt potatisland i trädgården. Därför odlar jag min potatis i stora baljor istället – det är både smart och platsbesparande. Även om skörden i hink eller kruka aldrig blir lika stor som på friland, ger det ändå flera middagar med alldeles egenodlad potatis, och det är mer än tillräckligt för mig!


Vilka sorters potatis ska man välja?

Det finns idag hundratals spännande potatissorter att välja mellan och utbudet ökar för varje säsong. Potatis delas grovt in i tre huvudkategorier: tidig färskpotatis, sommarpotatis och sen höst/vinterpotatis. Dessa kategorier avgör när på säsongen potatisen kan skördas, från de allra första nypotatisarna till de sorter som passar bra för längre lagring. Jag brukar alltid välja några riktigt tidiga sorter till midsommar samt ett par höst- och vinterpotatisar som kan sparas och avnjutas under hösten och vintern. Prova dig fram till dina favoriter bland alla sorter här!


Förberedelser för krukodling

Groddning

För att få igång dina potatisar tidigt och kunna skörda extra tidig färskpotatis, kan du med fördel förgro dina sättpotatisar inomhus. Börja ungefär fem veckor innan planerad utplantering. Lägg potatisarna utan jord, t.ex. i en äggkartong, och placera dem ljust men svalt. Målet är att få knubbiga, något gröna groddar – då får du snabbare och jämnare tillväxt när de väl planteras ut. Någon vattning behövs inte under groddningen, bara tålamod och lite ljus.

Vilken hink eller spann ska man ha?

Jag själv använder stora baljor och plåtkrukor där jag borrat ordentliga dräneringshål. Nyckeln till framgång är riktigt bra dränering och att kärlet är tätt för ljus – undvik alltså genomskinliga eller ljusa hinkar, till exempel vita, ljusgröna eller rosa varianter som ibland säljs billigt. Släpper kärlet in ljus blir potatisen grön och oätlig. Satsa istället på svarta plasthinkar, plåtbaljor eller andra ordentliga och ljusskyddande kärl. I en balja med cirka 20 liter jord får du plats med 3–4 sättpotatisar. Fundera på hur stor skörd du vill ha och räkna fram antalet kärl utifrån det. Om du vill ha det extra smidigt finns även färdiga potatiskrukor att köpa.


Plantering och skötsel

Plantering

När värmen har kommit och risken för nattfrost är över är det dags att sätta potatisen. Börja med att lägga ca 15 cm jord i botten av din hink eller balja. Jag blandar gärna planteringsjord med kogödsel och en gnutta sand för extra bra struktur. Lägg potatisarna direkt på jordlagret i botten, därefter täcker du med ytterligare ca 15 cm jord och vattnar ordentligt. När de första skotten börjar titta upp fyller du på med jord stegvis, så kallad kupning, tills kärlet är fullt – precis som man gör på friland, fast “på höjden” i kruka. När jorden når krukkanten kan du låta blasten växa fritt.

Placering och skötsel

Potatis vill ha rejält med ljus men inte gassande sol hela dagen, särskilt inte i mindre kärl där jorden torkar ut snabbt. Jag brukar placera mina baljor i halvskugga, där de får sol omkring 6 timmar per dag. Ställer du dem i full sol måste du vattna noggrant och ofta, annars riskerar plantorna att sloka och skörden att bli dålig. Tänk också på att aldrig placera potatis nära tomatplantor, eftersom potatisbladmögel lätt kan smitta mellan dem.

Jorden ska hållas jämt fuktig men inte genomblöt. Om du blandat i rikligt med kogödsel vid plantering behövs vanligtvis ingen extra näring under säsongen. Potatisar kan till och med bli vattniga och smaklösa om de får för mycket kväve, så håll dig hellre till måttlig gödsling.


Skörd och tips för bästa resultat

Skörd

Fördelen när du odlar i balja är att du kan börja skörda så snart potatisarna är tillräckligt stora för att ätas. Gräv försiktigt med handen ner i jorden, ta upp de största och låt de små knölarna vara kvar för att växa på sig. På det sättet får du en kontinuerlig skörd av färskpotatis och sommarpotatis under flera veckor. Var försiktig så att du inte skadar plantan, och vattna mellan skördarna.

När det gäller höst- och vinterpotatis ska du vänta tills blasten vissnat ned och skalen på potatisarna har blivit hårda – det brukar ta ungefär två veckor efter blastens nedvissning. Skörda helst vid torrt väder så håller potatisarna sig bättre.

Tips för att lyckas

Att odla potatis i hink, balja eller stor kruka är ett utmärkt och lättskött alternativ för oss som har liten odlingsyta men ändå vill njuta av hemodlad nypotatis varje sommar. Metoden är enkel, tar liten plats och kräver inte mycket arbete – och smaken av egen nyskördad potatis är belöning nog! Vill du inspireras och hitta olika sorter och odlingskärl, kika gärna in på sortimentet här eller spana in färdiga potatiskrukor här.

Lycka till med potatisodlingen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB