Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor för nordiska trädgårdar

  • Buskrosor
    • Klätterrosor och rabattrosor
    • Användning, skötsel

Nu blommar de första rosorna och snart är rosenprakten i full gång. Viljan att veta mer om dessa underbara växter blir större ju mer de blommar!

Lars-Åke Gustavsson är Sveriges internationellt mest kända rosexpert. Han arbetar idag som projektledare för den stora inventering av rosor som görs i POM:s regi. Man håller på att identifiera alla rosor som växer i Sverige, ett spännande arbete som man hoppas ska leda till att man hittar hittills okända sorter.

Redan den första upplagan i två delar av Rosor för nordiska trädgårdar var en riktig rosbibel och det största verk om rosor som någonsin skrivits på svenska. Efter ca 10 år var det nu dags för en omarbetning och ny uppdelning. I stället för två delar blev det tre delar för att boken ska bli lättare att hitta i. Varje ros beskrivs både i text och bild.

I del 1 presenteras först alla vildrosor som förekommer i Norden. Sedan följer de gammaldags buskrosorna, t ex gallicarosor, damascenerrosor och albarosor som alla blommar en gång på försommaren. Andra grupper som t.ex. bourbonrosorna blommar även under sensommaren. De flesta gammaldags rosor doftar härligt. Dessutom har de ofta en intressant historia. Bland de moderna buskrosorna finns ett nytt avsnitt om David Austins engelska rosor eftersom en hel del nya sorter har tillkommit de senaste åren. Flera kanadensiska rosor har visat sig vara fullt härdiga i vårt klimat. Några sorter har börjat säljas i svenska plantskolor och har därför tagits med i denna upplaga.

Del 2 innehåller klätterrosor och rabattrosor. Här har några nya klätterrosor tillkommit.

I avsnittet om rabattrosor finns några nya kanadensiska sorter och också äldre sorter som exempelvis floribundarosor som plantskolorna har börjat ta in igen. De senaste forskningsrönen när det gäller arternas historia och utveckling har lagts till. Den största förändringen är namnskicket som har förändrats genom beslut inom internationella botaniska organisationer och rossällskap. På många ställen ser därför sortnamnen något annorlunda ut än tidigare.

Del 3 handlar om användning och skötsel av rosor och är i mycket identisk med första upplagans andra del. De förändringar som gjorts består främst av ändringar i tabellerna.

Här finns både basfakta och mer specialiserade uppgifter och råd om hur man väljer lämpliga växtplatser för sina rosor, listor på sorter som trivs i full sol eller i skugga, klarar fuktiga eller torra växtplatser, vilka man kan odla i kallt klimat och vilka som doftar starkt eller inte alls. Här hittar man även uppgifter om vilka sorter som passar till häckar eller som stamrosor. Ett avsnitt om sjukdomar och skadedjur finns förstås också med. Förslag på lämpliga sällskapsväxter till rosorna avslutar boken.

Denna underbara bokserie bör inte saknas hos den sanna rosälskaren!


Rosor för nordiska trädgårdar - Buskrosor
  Rosor för nordiska trädgårdar - Klätterrosor och rabattrosor
  Rosor för nordiska trädgårdar - Användning, skötsel
  Titel:
Rosor för nordiska trädgårdar - Buskrosor
Författare:
Lars-Åke Gustavsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Natur och Kultur
Utgivningsår:
2008
ISBN:
978-91-27-35718-1
  Titel:
Rosor för nordiska trädgårdar - Klätterrosor och rabattrosor
Författare:
Lars-Åke Gustavsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Natur och Kultur
Utgivningsår:
2008
ISBN:
978-91-27-35655-9
  Titel:
Rosor för nordiska trädgårdar - Användning, skötsel
Författare:
Lars-Åke Gustavsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Natur och Kultur
Utgivningsår:
2008
ISBN:
978-91-27-35719-8

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB