Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosor i kruka

Hur ska rosen skötas för att den ska blomma så länge som möjligt och leva i flera år? Vårt klimat är ju inte den bästa för att odla rosor i kruka, men det går med lite planering. Problemet är ju egentligen hur du ska få din ros att överleva vintern, för sommaren överlever den med råge om du sköter den väl. Här kommer jag med lite tips för en långvarig rosglädje.

Plantera om rosen – så lyckas du

De flesta rosor som säljs i butik står i små plastkrukor – alldeles för små för att plantan ska trivas längre än några veckor. Den lilla jordmängden torkar snabbt ut och räcker inte till för rötternas behov av näring och utrymme. Därför bör du alltid plantera om din ros så snart som möjligt efter inköp!

Välj alltid en kruka som är både rymlig och djup, eftersom rosor har ett kraftigt och djupt rotsystem. En riktigt bra lösning, särskilt om du vill kunna övervintra rosen på balkongen, är att använda en isolerkruka av EPP (Expanderad PolyPropen). Det här materialet isolerar effektivt mot både kyla och hetta, låter rötterna andas och tål både slag och frost - år efter år. Det finns många olika modeller och du kan se bilder på sådana krukor hos trädgårdshandlare.

Det är viktigt att krukan har dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

  • Lägg ett lager lecakulor i botten för att förstärka dräneringen.
  • Fyll på med bra rosjord, gärna till hälften av krukan.
  • Blanda då gärna i långtidsverkande näring redan nu.
  • Sätt sedan ner rosen så djupt att dess ympställe hamnar cirka 10 cm under jordytan.
  • Om rosen stått länge i sin gamla kruka kan det finnas en rotsnurra – lossa den försiktigt, och klipp hellre bort för långa rötter än att vika dem dubbel.
  • Bred ut rötterna ordentligt i den nya krukan och fyll på med jord så rosen står stadigt.
  • Vattna rikligt, och när jorden sedan sjunker ihop kan du komplettera med mer jord, men lämna ett par centimeter kvar upp till krukkanten.

Vilken krukstorlek behövs?

Valet av kruka beror på vilken sort av ros du har:

  • Miniros (upp till 15–20 cm hög): En kruka på ca 25–30 cm i diameter och lika djup räcker, men du måste då vattna ofta och ge näring regelbundet för att undvika uttorkning. Undvik starkt, direkt solgass på krukan – den får gärna stå lite skuggad medan rosens blommor når solen.
  • Patio- och balkongros (ca 40–50 cm hög): Satsa på en större kruka, cirka 40 cm i diameter och lika djup – motsvarande cirka 25 liter – så att rötterna får ordentligt med plats.
  • Rabatt-, busk- eller klätterros: Dessa blir stora och behöver riktigt stora krukor, minst 50–60 cm breda och djupa. Plantera gärna också in en marktäckande växt med ytliga rötter för ett fylligt intryck och god utnyttjning av platsen.

Tips för dränering

  • För bästa dränering, välj en kruka med flera hål i botten och komplettera alltid med lecakulor eller grovt grus innan jorden fylls på.

Skötselråd för krukrosor

Rosor i kruka behöver lite mer omvårdnad än de som växer på friland:

  • Ställ rosen så den får soligt och skyddat läge, men försök gärna skugga själva krukan en smula för att minska risken för att jorden torkar ut eller överhettas.
  • Håll jorden lagom fuktig – vattna så att den aldrig torkar ut helt, men undvik att den ständigt står blöt.
  • Ge flytande gödsel regelbundet under sommaren om du inte blandade i långtidsverkande gödsel i jorden vid plantering.
  • Ta bort utblommade blommor – klipp av ett till två bladpar under klasen. Det gynnar ny knoppsättning och rikligare blomning.

Att använda en bra och näringsrik jord anpassad just för rosor, eller en högkvalitativ krukjord, ökar chanserna till framgång ytterligare. Produkter som rosjord, U-jord eller Blomsterlandets Yrkesodlarjord brukar fungera utmärkt och kan kompletteras med organiskt material som kogödsel för ännu bättre näringshållande egenskaper.

Vattning

  • Låt överflödigt vatten alltid kunna rinna ut genom dräneringshålen.
  • Var extra uppmärksam på torkrisk under heta dagar – både jorden och krukan kan snabbt bli mycket varma på solig plats.

Vinterisolering och förvaring

Om du vill att din ros ska övervintra behöver du tänka extra mycket på isolering:

  • Om du har tillgång till en sval men frostfri plats – som ett garage, en bod eller sommarstuga – kan du förvara rosen där och vattna den mycket sparsamt någon gång ibland, så att den inte torkar helt.
  • Har du inte tillgång till sådana utrymmen, kan du istället ställa krukan intill en varm husvägg på balkongen.
  • Se till att välja en isolerkruka av EPP, eller vinterisolera krukan ordentligt på annat sätt om du vet att du behöver ställa ut den på balkong eller altan. På länken hittar du också mer tips om hur du skyddar dina växter under vintern.

Extra skydd utomhus

  • Täck gärna jordytan med löv, granris eller juteväv.
  • Ställ gärna krukan på en frigolitskiva så att rötterna inte kyls ut underifrån.

Kort sammanfattning

Sätt alltid om nyinköpta rosor i större, djupare krukor med dränering och bra jord. Plantera djupt, vattna rikligt, och gödsla regelbundet. Skydda rötterna mot uttorkning på sommaren och kyla under vintern – gärna med isolerande krukor, och läs mer om vinterförvaring av växter här. Med rätt skötsel får du njuta av en frisk ros i många år!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB