Ros
Rosen – Blommornas drottning
Rosen brukar kallas för “Blommornas drottning”, ett välförtjänt namn då få andra blommor är lika älskade eller betydelsefulla. Den har en stark ställning i såväl trädgårdar som buketter, och bär även namnet “kärlekens blomma”. Rosen har i årtusenden stått som symbol för kärlek, skönhet och passion och är än idag ovärderlig i kulturer världen över.
Namn: Ros (Rosa)
Familj: Rosaceae, rosväxter
Ursprung: Rosor växer vilt i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Eftersom rosor genomgått omfattande förädlingsarbete är deras ursprung något svårspårat, men de flesta experter anser att många av dagens sorter har sitt ursprung i Kina.
Färg & variation
Rosen finns i nästan alla färger – från rött och vitt till gult, orange, rosa och lila – men aldrig i en naturligt äkta blå ton. Nya sorter och färgvarianter tillkommer ständigt tack vare intensiv förädling, och i dag existerar tusentals olika sorter med varierande doft, form och storlek.
Kort historik
Rosen är blomman framför alla andra och introducerades i Europa redan på 600-talet f.Kr. Förädling av nya rosttyper inleddes dock först på allvar i slutet av 1700-talet, vilket har lett till dagens otroliga mångfald.
Snittrosor – från odling till hemmet
Idag kommer snittrosor både från svensk odling och genom import. De största exportsländerna inkluderar Holland (den ledande producenten), Colombia, Nya Zeeland, Italien, Israel och Sydafrika. I handeln går det att hitta snittrosor året om, och för att blomman ska få ett långt liv bör den vara färsk, ha en stabil stjälk och inte vara alltför hårt sluten i knoppen när den köps.
Placering och sortval
Rosor är känsliga för etylen, en gas som avges av frukt – undvik därför att placera buketten nära fruktskålen. Det finns tusentals sorter i handeln, både doftande och doftlösa, och med olika blomformer som passar till alla typer av blomsterarrangemang.
Skötselråd – så håller rosorna längre
Hållbarheten hos snittrosor varierar kraftigt mellan olika sorter och hur de sköts, men ligger vanligtvis mellan 3 och 18 dagar. Några viktiga råd för att öka hållbarheten:
- Ge stjälken ett fräscht, diagonalt snitt med vass kniv innan blomman sätts i vatten (en slö kniv eller sax kan skada stjälkens ledningsbanor och försämra vattenupptaget).
- Se till att inga blad är under vattenytan, då de annars kan förorena vattnet.
- Byt vatten regelbundet, då friska rosor dricker mycket vatten.
- Ställ gärna blommorna svalt och tillsätt näring i vattnet.
- Om rosor blivit mjuka eller nickat går det ofta att rädda dem genom att snitta om och stödja buketten med papper i några timmar tills de återhämtar sig.
Användning och arrangemang
Rosor är lika vackra ensamma som tillsammans med andra blommor, och de passar i princip i alla blomsterarrangemang – alltifrån romantiska buketter till färgstarka festdekorationer.
Odling och produktion
Rosor för produktion förökas ofta genom sticklingar från moderplantor. Dessa får först växa i en särskild “barnkammare” i 1–1,5 månader, för att därefter flyttas till växthus där de får växa ytterligare cirka 3 månader innan de börjar producera blommor. Skörd sker ungefär 6–8 veckor efter att första knopparna utvecklats. Temperaturen i växthuset behöver hållas kring eller över 18°C för att motverka sjukdomar som mjöldagg och rosrost och stimulera knoppbildning. De flesta rosplantorna byts ut efter 3–4 år, då yngre plantor genererar fler och större blommor.
Röda rosor är mest efterfrågade, och utgör cirka 60 % av den totala produktionen. Bland de övriga är det gult som dominerar.
Rosens mångsidighet, långa historia och starka symboliska värde gör att dess popularitet består – som blomsterdrottning, kärleksblomma och tidlöst vacker dekoration. Vill du läsa mer om olika sorters snittrosor och få inspiration till arrangemang, hittar du tips och fakta hos Odla.nu.
Denna text är uppdaterad för 2024 och bygger på aktuella produktionsmetoder och handelstrender.