Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snittrosor i bunt

Snittrosor finns tillgängliga i handeln under hela året. Rosen ska vara färsk, med stadig stjälk och inte för knoppig och hårt sluten när den köps.

Från Blomsterfrämjandet

Färdiga buntar med snittrosor finns att köpa på de flesta ställen som säljer blommor och är ett trevligt sätt att få lite blomsterglädje till hemmet. Genom att köpa flera buntar i olika färger kan man få ett riktigt stort och vackert fång med rosor. Dessutom får man de färger och den färgkombination som man tycker bäst om själv. Ett enkelt sätt att göra en färdig bunt med rosor lite mer spännande och lite personligare är att tillsätta några andra favoritblommor i buketten.

Idag finns tusentals olika sorters rosor i massor av färger och storlekar. Såväl doftande som doftlösa sorter finns. De moderna, doftlösa sorterna orsakar vanligtvis inte några besvär hos allergiker. Eftersom rosor är känsliga för etylen ska de inte ställas i närheten av frukt.

Skötsel

Vattnet ska vara varmt, ungefär 40°C. Eftersom varmt vatten innehåller en mindre mängd lösta gaser än kallt vatten bildas det vid upptag av varmt vatten färre luftbubblor i rosens ledningsvävnader som kan störa vattentransporten i stjälken.

Hållbarheten är mycket varierande beroende på sorter och skötsel, allt mellan 3 och 18 dagar är möjligt. Tillsatts av näring och sval förvaring ökar hållbarheten. Stjälkarna ska ges ett nytt, diagonalt snitt innan de sätts i vatten. Det är viktigt att kniven som används är vass eftersom en slö kniv eller en sax kan klämma ihop ledningsbanorna vilket hindrar vattentransporten. Inga bladdelar får förekomma i vattnet.

Vattnet bör bytas med jämna mellanrum, friska rosor nyttjar mycket vatten. Rosor som varit utan vatten och som därför nickar, eller har blivit mjuka, snittas om och ställs i vatten. Buketten stöttas med hjälp av papper som viras runt den. Så här får buketten sedan stå ett par timmar tills rosorna sugit upp tillräckligt med vatten för att kunna stå själva.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB