Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Roliga kålsorter

Förr var kål var mans gröda men i takt med att utbudet av grönsaker har exploderat har kål hamnat lite i skymundan. Nu är det dags att ge kål en välförtjänad upprättelse!

Kålväxter – näring, mångfald och odlingsglädje

Kålväxter är fortfarande en mycket bra basföda och förtjänar mer uppmärksamhet i både kök och trädgård. De är rika på mineraler och vitaminer, dessutom energisnåla och utmärkta för immunförsvaret. Kål har även bakteriedödande egenskaper, sänker blodsockret, verkar gynnsamt för tarmfloran och kan motverka inflammationer. Helt enkelt ett riktigt näringsrikt superlivsmedel i alla bemärkelser.

Intresset för olika kålsorter har skjutit i höjden de senaste åren, inte minst tack vare restaurangkockar som tagit vara på smakrika och annorlunda sorter. I dag hittar du kålrätter på menyer även i finkrogar – och många matintresserade vill också pröva att odla sina egna, både för smakens och utseendets skull. Kål går utmärkt att odla i såväl klassiska trädgårdsland som i pallkragar och till och med på balkongen!

Kål är dessutom en vacker växt och passar fint att kombinera med andra grönsaker och blommor i så kallade potager – dekorativa grönsaksodlingar där skönhet och nytta förenas med olika ätliga växter och små fruktträd. Vill du veta mer om hur du anlägger ett potager? Läs mer om potager här: Potager.

Spännande kålsorter att odla

Det finns en hel del spännande och roliga kålsorter att botanisera bland för den som vill odla själv. Här är några exempel, med olika smakprofiler, färger och användningsområden:

Spetskål

Spetskål ’Filderkraut’, Brassica oleracea Conica-gruppen, är en unik sort som bildar höga, spetsiga huvuden på 3–5 kilo. Smaken är söt med en kryddig eftersmak. Äts rå i sallad, bräserad, eller används gärna till surkål och coleslaw. Kan förodlas eller direktsås på växtplatsen.

Brysselkål

Brysselkål ’Petit Posy’, Brassica oleracea Gemmifera-gruppen, är en korsning mellan brysselkål och grönkål. Den påminner i smaken om ung grönkål, är mycket näringsrik och passar bra att woka. Den är mycket frosttålig och kan skördas från november till mars. Direktsås april–juni.

Brysselkål ’Evensham Special’, Brassica oleracea Gemmifera-gruppen, ger stor skörd under flera månader. Plantorna är kraftfulla och robusta. Förodla mars–april eller så direkt maj–juni, skörda september–december.

Blomkål

Blomkål ’Di Sicilia Violetto’, Brassica oleracea Botrytis-gruppen. Blomkål behöver absolut inte vara vit! Denna sicilianska sort har mild och söt smak och vacker rödviolett färg som blir grön vid kokning. Blomkålshuvudet skjuter även små, goda sidoskott efter skörd. Krispig och färgsprakande, passar utmärkt rå i sallad. Förodla mars–maj.

Salladskål

Salladskål ’Kale Fizz’, Brassica oleracea var. acephala, är en dekorativ och saftig sort som kan skördas som baby leaf till sallad eller odlas till större, matiga blad för wok och grytor. De större bladen kan friteras eller wokas snabbt. Så i mars för senare utplantering eller direktså under sommaren fram till augusti.

En annan populär salladskål är ’Blues F1’. Den växer snabbt, går långsamt i blom och ger krispiga blad perfekta till höstens skörd. Förodla mars-april eller så direkt för skörd i september–november.

Broccoli och bladkål

Broccoli ’Summer Purple’, Brassica oleracea Italica-gruppen, är en högproducerande, värmetålig sort som ger rik skörd om du plockar regelbundet. Smaken kommer bäst fram vid lätt ångkokning. Förodla mars–april, skörda juli–oktober. Ett alternativ är den prisbelönta ’Red Arrow’ med djupare purpurfärg.

Rödbladig bladkål ’Curly Scarlet’, Brassica oleracea Sabellica-gruppen, är en variant av grönkål med vackra rödvioletta blad. De får intensiv purpurfärg efter första frosten och är mycket vinterhärdiga. Rik på vitamin C och A, med god smak, och kan skördas på senhösten när det annars är lite att hämta i landet.

Asiatiska blad och snabbväxande kålsorter

Purpursellerikål ’Choy Sum’, Brassica rapa Purpuraria-gruppen, även kallad asiatisk kål, är snabbväxande och ger späda blad till sallad, samt blommor och stjälkar som passar i wok. Genom att skörda enstaka blad och stjälkar kan du få flera skördar från samma planta under sommaren. Direktså juli–augusti, håll sådden fuktig.

Komatsuna ’Te-Suto’, Brassica rapa Perviridis-gruppen, kallas ofta japansk bladspenat (trots att den inte är släkt med spenat). Bladen är goda både färska och tillagade som spenat, eller till och med friterade. Lättodlad, snabbväxande och tacksam att så i omgångar hela sommaren.

Även bland orientaliska kålsorter finns många nyheter, ofta med fantasifulla namn. Mizuna är en sådan, tillhörande Nipposinica-gruppen. Den har pepprig smak och används vanligen som salladsblad men passar också att woka. Förutom mizuna finns mängder av asiatiska bladkålssorter såsom pak choi, tat soi och broccolirybs – de flesta är snabblagade och kan sås i omgångar.

Skapa dekorativa trädgårdar med kål

Vid odling ligger trenden på snabbväxande, högavkastande och dekorativa sorter – ofta särskilt framtagna för hobbyodlare och moderna restauranger. Att inreda ett potager med olika sorters kål, ätliga blommor och små fruktträd har blivit ett inspirerande och eftertraktat sätt att odla – läs mer här: Potager.

Sammanfattning: Därför ska du odla kål

Kålväxter är mångsidiga, lättodlade och fulla av näring – och med det stora utbudet av nya och gamla sorter finns det kål för alla smaker, odlingsytor och kulinariska ambitioner. Kål är helt enkelt både vackert, nyttigt och roligt att odla och använda i köket!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB