Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Roliga kålsorter

Förr var kål var mans gröda men i takt med att utbudet av grönsaker har exploderat har kål hamnat lite i skymundan. Nu är det dags att ge kål en välförtjänad upprättelse!

Av Sylvia Svensson

Kålväxter är fortfarande en mycket bra basföda och förtjänar mer uppmärksamhet. Den är mineral- och vitaminrik, energisnål, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, blodsockersänkande, bra för magen och effektiv mot inflammationer. Helt enkelt ett riktigt näringsrikt superlivsmedel i alla bemärkelser.

Det har kommit många nya, roliga kålsorter som kockarna har tagit fasta på. Nu serveras det kålrätter även i finkrogen! Så kanske vill du pröva att odla dina egna, vackra och nyttiga kålsorter hemma i ditt eget land eller t o m på balkongen.

Kål är en vacker växt som passar att blandas med andra växter och vara med i så kallade potager, som börjar bli riktigt populära. Potager är ett vackert grönsaksland där man har varvat olika grönsakssorter med en del ätliga blommor och små fruktträd.
Läs mer om potager här: Potager

Odla Shops grönsakbutik har en hel del spännande och roliga kålsorter som frö att botanisera bland.

Spetskål  'Filderkraut', Brassica oleracea Conica-gruppen, är en unik sort som bildar höga spetsiga koner som väger mellan 3 och 5 kilo. Den har en söt och fin smak med kryddig eftersmak. God rå i sallader eller bräserad. Perfekt till surkål och coleslaw.  Du kan förodla eller så den direkt på växtplatsen.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Brysselkål 'Petit Posy', Brassica oleracea Gemmifera-gruppen, är en korsning mellan brysselkål och grönkål som i smaken påminner om grönkål som skördas ung. Näringsrik och god, bra sort att woka. Den är mycket frosttålig kan skördas i november till mars. Direktsås april-juni.

Blomkål, *Brassica oleracea* Botrytis-gruppen, måste inte alls vara vit, det finns både gröna och svarta också! Blomkål 'Di Sicilia Violetto' är en siciliansk sort med mild och söt smak. Den skjuter små sidoskott som går att plocka efter att själva huvudet har skördats. Med sin röda färg och krispiga konsistens är den fin och god att använda rå i sallad. När den kokas övergår färgen i grönt. Förodla mars-maj.

Salladskål ’Kale Fizz’, Brassica oleracea var. acephala, är en dekorativ och saftig sort som kan skördas som baby-leaf till salladen och som mer mogna blad för att användas i wok och grytor. Fina, goda och matiga blad som passar utmärkt i en blandad sallad. Större blad kan friteras eller wokas.
Så i mars för senare utplantering eller direktså under sommaren fram till augusti.

En annan salladskål med traditionellt växtsätt är 'Blues F1'. Den är en snabbväxande och fin sort som är långsam att gå i blom. Bladen sitter tätt och utvecklar en fast och krispigt god konsistens. Förodla mars-april eller så direkt på växtplatsen för skörd i september-november.

Broccoli, Brassica oleracea Italica-gruppen 'Summer Purple' är en högproduktiv sort som ger stor skörd om den plockas regelbundet. Mycket värmetålig vilket gör att den inte går i blom så fort. Behåller sin goda smak bäst om den ångkokas lätt. Förodla mars-april och skörda juli-oktober.

En liknande är den prisbelönta sorten ’Red Arrow’ med ännu mörkare buketter.

Rödbladig bladkål, en grönkål med rödvioletta blad, ’Curly Scarlet’, Brassica oleracea Sabellica-gruppen, är en sort med smakfulla kålblad som skördas sent på året då inte mycket annat finns att tillgå i grönsakslandet. Plantorna får en allt intensivare purpurfärg efter första frosten. Mycket vinterhärdig och rik på vitamin C och A. Förodla eller så direkt på växtplatsen i april-maj.

Brysselkål 'Evensham Special', Brassica oleracea Gemmifera-gruppen, är en tidig sort som ger stor skörd under flera månader. Mellanstora, kraftfulla plantor. Förodla mars-april eller så direkt på växtplatsen maj-juni. Skörda september-december.

Purpursellerikål  'Choy Sum', även kallad asiatisk kål, Brassica rapa Purpuraria-gruppen, ger späda blad som kan användas färska i sallader. Blommor och stjälkar kan wokas eller snabbstekas. Skördar du enstaka blad och blommor efterhand, kan du skörda flera gånger från samma planta. Direktså juli-augusti och skörda augusti-september, tidigare sådd kan ge plantor som lätt går i blom. Så gärna i omgångar och håll sådden fuktig.

Komatsuna 'Te-Suto', Brassica rapa Perviridis-gruppen, även kallad japansk bladspenat trots att den inte är släkt med spenat, har läckra blad med många användningsområden. Tillaga som spenat, använd den färsk i blandsallad eller prova att fritera. Den är lättodlad och växer snabbt och kan skördas under hela sommaren. Så direkt på växtplatsen i omgångar.

Det finns ett antal orientaliska kålsorter med namn som till exempel mizuna. Mizuna är faktisk också en Brassica-sort, tillhör Nipposinica-gruppen.

Förutom mizuna, finns det ett stort antal andra orientaliska kålsorter som ofta går under fantasinamn så att man inte utan vidare vet att de i själva verket är olika kålsorter.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB