Potager
Potager – Skönhet och nytta i samma köksträdgård
Vi har tittat på många vackra potager, både här i Sverige, i Danmark och i självaste Frankrike. Den franska potagern har genom tiderna inspirerat trädgårdsälskare världen över – det är köksträdgården där man blandar grönsaker, kryddor, snittblommor och prydnadsväxter i ett harmoniskt och ofta geometriskt mönster. Här blir odlingen lika mycket en prydnad som en plats för matproduktion, och man låter estetik och funktion gå hand i hand.
En helt underbar potage har Anette på Boäng i Skåne! Det var faktiskt där jag för första gången kom i kontakt med fenomenet i Sverige. Den geometriska strukturen är vacker till och med utan växter, men när grönsaker och blommor spirar är helhetsintrycket helt sanslöst!
I Fredriksdal i Helsingborg hittar man också de mest förtjusande grönsakssängar, där man har odlat grönsaker i snygga, upphöjda bäddar under många år. Här är inblandningen av blommor bland grönsakerna låg, men mångfalden av färger och former bland alla grönsaksplantor skapar ändå en vacker och inbjudande miljö.
Hannu Sarenström har gjort mycket fina potager på Sofieros slottspark i Helsingborg, med fokus på vackra grönsaker men där också kryddor och ätliga blommor blandas in.
På Gunnebo Slott i Mölndal finns en fantastisk potage där grönsaker, kryddor och snittblommor samsas i härlig, vild blandning. Här finns även mer traditionella, ekologiska grönsaksbäddar – och skörden används i slottets restaurang där man lagar mat av närproducerat kött, egna grönsaker och dekorerar rätterna med egenodlade ätliga blommor. Färskare kan det ju inte bli: direkt från bädden till tallriken!
Själv har jag min lilla "potage" i en kruka..., en läckert röd planta av mangold, tillsammans med flitiga lisa i exakt rätt färg och en pimpinellplanta (Sanguisorba 'Tanna'). Även i det lilla formatet går det att skapa sin egen minipotager, där skönhet och smak samsas på balkong eller uteplats.
Imponerande potager i Danmark
I Danmark finns ett av de mest imponerande exemplen vid Fredensborgs Slott. Denna magnifika potage försörjer kungafamiljen med grönsaker och snittblommor och är ett praktexempel på hur en historisk köksträdgård kan kombineras med moderna odlingsmetoder och estetik.
En annan stor favorit fann vi vid Egeskov Slott på Fyn. Här går grönsakerna och snittblommorna till restaurangerna vid slottet. En stolt Fru Påfågel med sina barn "visade" oss köksträdgården – en upplevelse i sig!
Fransk tradition och förnyelse
Reser man vidare till Frankrike möter man ofta en annan sorts potager, där tradition och passion går hand i hand. Chateau de Miromesnil är ett gammalt, något bedagat slott från 16-1700-talet, som nu rustas upp av ett ungt, driftigt par med fyra barn. Här finns en stor köksträdgård med snittblomme-avdelning och alla grönsakerna och blommorna som behövs till fester och bröllop odlas på plats – en verklig hyllning till självförsörjning och hållbar trädgårdstradition.
Även Le Jardin Plume, en privat och hjärtlig trädgård, visar hur den franska traditionen lever vidare. Franska köksträdgårdar brukar alltid vara inhägnade med murar eller annars täta staket, så att vilt inte härjar ohämmat. Dessa inhägnader pryds ofta av klängväxter, som är lika vackra som praktiska, och grönsakssängarna omgärdas ofta av låga buxbomhäckar för ordning och struktur.
Karakteristiskt för potager
Vad utmärker en riktig potager? Förutom den tydliga estetiken är det just blandningen av nyttoväxter och prydnadsväxter, ofta i symmetriska och geometriska mönster. Växelbruk, vackra gångar, rik blomning och inramning av häckar eller murar är vanligt. På så sätt skapas skyddade mikroklimat där känsligare växter kan trivas, och odlingsytan får ett både praktiskt och poetiskt uttryck. Det är en trädgård för både ögat, gommen och själen – året runt!
Bilder för inspiration:
Genom att inspireras av de här potagerträdgårdarna – stora som små – kan alla hitta sätt att kombinera skönhet, glädje och odlingslust i sin egen köksträdgård.