Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Potager

Ordet potage, köksträdgård "på franska", kommer från franskans ord pot, kanna, kruka, gryta. Den beskriver en köksträdgård som är dekorativ, oftast med inslag av (ätliga) blommor. Men särskilt i Frankrike har man även inslag av snittblommor, så att man kan plocka stora buketter utan att förstöra "paradrabatten".

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Vi har tittat på många vackra potager, både här i Sverige, i Danmark och i självaste Frankrike.

En helt underbar potage har Anette på Boäng i Skåne! Det var faktiskt där jag för första gången kom i kontakt med fenomenet i Sverige! Den geometriska strukturen är vacker till och med utan växter, med växter blir den helt sanslös!

I Fredriksdal i Helsingborg finns också de mest förtjusande grönsakssängar. Där har man odlat grönsaker i snygga, upphöjda bäddar under många år, men någon större inblandning av blommor är det inte bland grönsakerna. Men det är vackert ändå med alla varierande grönsaker.

Hannu Sarenström har gjort väldigt fina potager på Sofieros slottspark i Helsingborg. Mest vackra grönsaker, men även kryddor och ätliga blommor.

Gunnebo Slott i Mölndal har en helt underbar potage där man blandar grönsaker, kryddor och snittblommor hej vilt. Mera sansade ekologiska grönsaksbäddar har man förstås också, man använder skörden i restaurangen. De lagar maten av närproducerat kött och egna grönsaker och gör dekorationerna av egenodlade, ätliga blommor. Färskare kan det ju inte bli än direkt från grönsaksbäddarna till grytan!

Själv har jag min lilla "potage" i en kruka... en läckert röd planta av mangold ackompanjerad med flitiga lisa i exakt rätt färg samt en pimpinellplanta, Sanguisorba 'Tanna'.

I Danmark finns en magnifik potage vid Fredensborgs Slott. Den försörjer den kungliga familjen med grönsaker och snittblommor.

En annan fin potage fann vi vid Egeskov Slott på Fyn. Här går grönsakerna och snittblommorna till restaurangerna vid slottet. Denna stolta Fru Påfågel med barn "visade" oss köksträdgården!

Nästa potage är från Frankrike. Chateau de Miromesnil är ett gammalt, något bedagat slott från 16-1700-talet, som ägs och rustas upp av ett ungt, driftigt par med 4 barn! De anordnar bröllop i det lilla pittoreska slottskapellet och man kan hyra slottet för fester och middagar.

Självklart finns här en stor köksträdgård med snittblomme-avdelning som sig bör. Grönsakerna och blommorna till festerna odlar de själva här och vildsvin jagas i slottets skogar.

Även följande potage är från Frankrike. Jag har förkärlek till mindre, privata trädgårdar, även om de stora, offentliga, kan vara väl så imponerande. Men en privat trädgård med dekorativa planteringar, kanske en liten plantskola och ett vackert köksland och där endast ägarna med familj arbetar, är ändå hjärtligare på något sätt.

Le Jardin Plume är en sådan trädgård. Köksträdgårdar i Frankrike brukar alltid vara inhägnade med murar eller annars täta staket, så att inte kaniner, vildsvin och rådjur härjar där alldeles ohämmade. Inhägnaderna är ofta dekorerade med klängväxter, som är mycket dekorativa i och för sig. Att grönsakssängarna i flera fall var omgärdade av låga buxbomhäckar, gjorde inte saken sämre.


Min lilla "potage"


Fredensborgs Slott


Egeskov Slott


Chateau de Miromesnil


Le Jardin Plume

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB