Rena med Dracena
Satsa på att må bra i höst. Dracenor är bra luftrenare och dessutom snygga och lättskötta.
Banddracenan är den bästa av dracenorna på att rena inomhusmiljön från skadliga kemikalier, men även doftdracena (Dracaena fragrans) och kantdracena (Dracaena marginata) har luftrenande egenskaper. Banddracenan har dessutom en god avdunstningsgrad vilket innebär att den hjälper till med att höja luftfuktigheten.
Namn: Dracena/Dracaena deremensis/Dracaena fragrans/Drac (Dracaena)
Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter.
Ursprung: Tropiska Ö Afrika.
Beskrivning: Dracaena - fr. lat. draco, drake
deremensis - fr. Derema, Ostafrika
Bakgrund: I naturligt tillstånd kan dracenan bli upp till 4 - 5 meter hög, i kruka blir den runt en meter. Dracenan finns tillgänglig i handeln under hela året.
Placering: Växten placeras ljust, men den klarar också mindre ljusa växtplatser. Helt gröna sorter klarar detta bättre än mönstrade, men växer i sådana lägen långsammare. Om man vill att eventuellt bladmönster ska synas väljs en ljus placering. Direkt sol kan dock leda till intorkade fläckar på bladen. Bästa temperatur året om är rumstemperatur och aldrig under 16°C.
Sorter: Yellow Stripe har ett grågrönt oregelbundet, randigt fält i mitten som är omgivet av en smal vit rand på båda sidorna och ytterst ett ljust gulgrönt band. 'Bausei' har ett bredare vitt parti i mitten omgivet av mörkgröna band på sidorna. 'Compacta' är en kompaktare sort med korta, mörkt gröna blad. 'Warneckii' har ett grågrönt oregelbundet fält i mitten på bladet som är omgivet av vita band och ytterst en mörkgrön kant.
Skötsel: Banddracenan är en lättskött växt. Jorden hålls fuktig men inte för blöt, det är också bra om jorden får torka upp emellanåt. Näring ges varannan vecka från mars till oktober, under övrig tid inte alls. Exemplar som står för torrt och varmt kan angripas av spinnkvalster, därför mår bladen bra av att duschas då och då. Om plantan blir för hög kapas den på våren, eventuell omplantering sker också på våren. Doftdracena (Dracaena fragrans) sköts likadant.
Kuriosa: Arternas saft kallades förr för drakblod.