Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Regn

När Göran Carlsson i början av juli skickade ut nyhetsbrev 3/98 från odla.nu och sa att detta är en av de regnigaste somrarna på länge var jag tvungen att opponera mig. Jag skrev och berättade att i Norrbotten har vi minsann haft bra odlarväder i juni, lagom mängder sol och regn.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Onsdagen den 12 augusti 1998

Jag skulle aldrig ha yttrat mig. Pohlman eller vem det nu är som bestämmer vädret måste ha hört mig, och kommit på att de glömt bort att ge oss här i norr vår dos av eländet. För sedan dess har det regnat varenda dag!

Skillnaden mellan vädret den här sommaren och förra syns tydligast på basilikan. Vi drar upp plantor från frö inomhus på våren och planterar ut på friland. Förra året frodades de verkligen, vid den här tiden på året var de stora buskar som blommade för fullt. Vi skrattade övermodigt när vi läste i olika trädgårdsböcker att basilika minsann är sååå känslig och bör odlas i krukor så att man kan ta in dem när det blir litet kyligt. Tänkte inte riktigt på att fem veckor i streck med solsken och temperaturer över 20 grader inte hör till vanligheterna. I år står de stackars basilikaplantorna och huttrar och slokar, och vi har bara vågat nypa ett par toppar från dem. Men de få topparna har i alla fall piffat upp åtskilliga pastasåser, speciellt citronbasilikan! En av de godaste kryddor jag provat!

Tomater på friland är det första året vi provar, så jag gläds åt alla framsteg utan att behöva jämföra med supersommaren -97. Jag började driva upp plantor inomhus redan i februari. (Jag vet att det är för tidigt, men jag kan aldrig hålla mig.) Sorten var Sub Arctic Maxi, en busktomat, just då förbjuden att sälja inom EU så det kändes härligt rebelliskt! De fyra plantorna var ordentligt stora när vi planterade ut dem mot en sydvästvägg i juni. Vi täckte jorden omkring dem med stora högar av gräsklipp. I början växte de rätt långsamt, men när jag gav dem deras första dos av nässelvatten i början av juli formligen exploderade de! De bara kastade ut grenar åt alla håll, trasslade in sig i varandra och täckte över allt i sin närhet.

Jag har ju läst att man inte ska beskära busktomater, men jag insåg till slut att jag måste göra något åt dem om jag vill ha några mogna tomater. De var fulla av gröna tomater som inte fick mycket ljus, och dessutom gjorde det fuktiga vädret att en del blad och tomater drabbats av någon slags brun beläggning. Jag skar drasktiskt ner dem till ungefär halva bladmassan, kapade utan förbarmande bort flera blommande grenar. Nu har vi två tomater som är så pass röda att vi nog kan smaka på dem strax, och säkert hundra gröna i olika storlekar. Någon som har ett bra recept på grön tomatmarmelad om inte vädret blir bättre?

I lördags och söndags kändes det som om vi hade både försommar, högsommar och sensommar i trädgården samtidigt. Sensommar därför att vi skördade vitlöken och planterade nya klyftor till nästa års skörd. Spenaten, som börjat blomma tidigt, skördade vi också, förvällde och lade i frysen, tillsammans med överskottet av broccoli som vi inte hinner med att äta upp. Högsommaraktiviteterna bestod i att rensa ogräs. Vårkänslan fick vi eftersom vi sådde, vi chansade med majrovor och Kyona. Får vi en fin höst så kanske det fungerar.

Har du inte läst Lena Israelssons bok "Odla Orientaliskt" vet du kanske inte vad Kyona är? Då har du säkert inte heller hört talas om rädisbaljor? Mer om det nästa vecka!


Sub-Arctic Maxi, snart röd!


Kandidater till grön tomatmarmelad?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB