Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blåsväder

Sommaren lunkar på - maskrosorna har redan börjat visa sina första duniga fröbollar som blåser in över mina nykrattade odlingsbäddar. Till en början tänkte jag vara duktig och slå huvudet av alla blommande maskrosor intill grönsakslandet - tills jag lyfte blicken och såg ut över en äng full med gula maskroshuvuden. Då gav jag upp och ägnade mig åt mer akuta saker.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 23 juni 1999

Det mest akuta har ju varit att äntligen får fröna i jorden. Varje år tänker jag att, nu ska jag minsann inte vänta till mitten av juni utan ha allting färdigt kring den 7:e juni. Och varje år står jag där och gräver och stånkar i sista stund, och får ner det sista fröet kring den 15 juni. I år var det till och med värre - den 20 juni var allt färdigsått. Men det känns skönt att det är gjort i alla fall, och odlingsbäddarna ser fina ut efter allt bearbetande. En del av sådden är täckt med fiberduk, och det är faktiskt första året jag provar det. Jag köpte fiberduk i fjol redan, men det blev liksom aldrig av att använda den... Använder ni fiberduk?

Med tanke på den fina gärdesgården som vi håller på att sätta upp kring grönsakslandet ville jag göra något matchande till ärtor och bönor att klättra uppför. Det vimlar av sly på vår tomt, så det kändes som ett naturligt material att använda. Jag körde ner fyra 2-meters pinnar av diverse träslag (sälg, björk, asp, hägg...) i jorden och band ihop dem i toppen med ett balsnöre (också en vanligt förekommande "naturresurs" här). Det blev ett mycket rustikt ärtstöd, om jag får säga det själv. Till bönorna skaffade jag fyrameters-slanor och stack ner på en rad, och knöt sen ihop dem kors och tvärs med ... just det, balsnöre. Ännu mer rustikt, och med några grova stolpar nedslagna baktill som stöd ska de nog hålla sig på plats mot garageväggen. Hoppas nu bara att de där bönorna verkligen växer här uppe!

Vinden har inte bara blåst omkring maskrosfrön här på sistone. En riktig stormby tog med sig mina tre TäckoVäx-moduler på en åktur i förra veckan. Det ena hamnade bakom garaget, det andra kom på besök upp till farstun, och det tredje spetsade sig dödsföraktande på den halvfärdiga gärdesgården! Jag lyckades driva in dem allihop i garaget för reparation, och det visade sig att gärdesgårdsstolparna stuckit några hål i en av dem. Inte bra, nu kan ju alla elaka kålmalar och kålfjärilar fladdra in till spetskålen hur de vill! Är det någon som vet hur man lagar fiberduk? Jag lägger ut en fråga på Odlas Trädgårdsforum - gå gärna in och svara om ni har några tips!

Ja, nu när det mesta är sått och planterat blir det en tid av spänd förväntan. Det finns inget som är så spännande som att gå och vänta på att frön ska gro! Dessutom trampar jag runt och vakar oroligt över mina plantor. Lökplantorna ser inte så värst pigga ut, de har inte alls kommit i gång att växa än. Hoppas verkligen att det går bra! Broccolin som jag planterade i spillhö förra veckan ser i alla fall pigg och glad ut, faktiskt mycket piggare än sina "syskon" som står i odlingsbäddarna. Men kommer den att trivas lika bra när den blir större och rötterna börjar leta sig ut i höet? Ja, det är bara att vänta och se - och hoppas att stormbyarna inte tar med sig mina ärtstöd på sitt nästa besök!


TäckoVäx-modulerna innan stormen slog till.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB