Blåsväder
Onsdagen den 23 juni 1999
Det mest akuta har ju varit att äntligen få fröna i jorden. Varje år tänker jag att "nu ska jag minsann inte vänta till mitten av juni, utan ha allting färdigt kring den 7:e juni". Och varje år står jag där ändå, grävande och stånkande i sista stund och får ner det sista fröet kring den 15 juni. I år var det till och med värre – först den 20 juni var allt färdigsått. Men det känns ändå skönt att det är gjort, och odlingsbäddarna ser fina ut efter allt bearbetande. En del av sådden har jag täckt med fiberduk, och faktiskt är det första året jag testar det på riktigt. Jag köpte fiberduk redan i fjol, men då blev det aldrig av att använda den... Använder ni fiberduk?
Naturliga klätterstöd och odlingsdesign
Med tanke på den fina gärdesgården vi håller på att sätta upp kring grönsakslandet ville jag göra något matchande för ärtor och bönor att klättra uppför. Det vimlar av sly på vår tomt så det kändes naturligt att använda det materialet. Jag körde ner fyra tvåmeterspinnar av olika träslag (sälg, björk, asp, hägg…) i jorden och band ihop dem i toppen med balsnöre – också en vanlig ”naturresurs” här. Resultatet blev ett mycket rustikt ärtstöd, om jag får säga det själv. Till bönorna ordnade jag fyrametersslanor som jag stack ner på rad, och så band jag ihop dem kors och tvärs med, just det, balsnöre. Ännu mer rustikt – och med grova stolpar som stöd ska de nog hålla sig på plats vid garageväggen. Hoppas nu bara att mina bönor verkligen orkar växa här uppe!
Oväder och trasiga TäckoVäx-moduler
Vinden har inte bara blåst omkring maskrosfrön på sistone. En riktig stormby tog med sig mina tre TäckoVäx-moduler på en rejäl åktur förra veckan. Den ena hamnade bakom garaget, den andra tog sig hela vägen upp på farstun och den tredje spetsade sig dödsföraktande på den halvfärdiga gärdesgården! Efter att ha jagat rätt på dem lyckades jag driva in dem i garaget för reparation – och tyvärr visade det sig att gärdesgårdsstolparna stuckit hål i en av dem. Inte bra, nu kan ju alla elaka kålmalar och kålfjärilar lätt fladdra in till spetskålen! Är det någon som vet hur man lagar fiberduk? Jag lägger ut en fråga på Odlas Trädgårdsforum – gå gärna in och svara om ni har några tips!
Fiberduk: skydd och utmaningar
Jag har läst att fiberduk inte bara skyddar mot kalla nätter och snabbare får frön att gro, utan även är ett bra sätt att skydda plantor mot insekter, till exempel just kålmalar och kålfjärilar som annars gärna förstör mina kålplantor. Fiberduk används både i större odlingar och i småskaliga planteringar – och fungerar i allt från öppen jord till pallkrage och minidrivhus. Men det gäller att duken sitter riktigt fast, särskilt här där vinden lätt får tag – jag borde kanske ha förankrat TäckoVäx-modulerna bättre! Det är tydligen ganska vanligt att fiberduk bara håller någon eller ett par säsonger, särskilt om den utsätts för vind och väder. Om den fått hål har jag fått höra att man kan laga med tejp, nål och tråd eller genom att lägga över en bit extra duk och fästa ordentligt runtom. Men är lagningen för enkel blir det öppningar där insekterna ändå hittar in. Jag hoppas på fler handfasta tips i forumet!
Väntan på gröna strån
Nu när det mesta är sått och planterat går jag här och väntar, lite otåligt, på att de första gröna stråna ska titta upp. Det finns verkligen inget så spännande som att gå och kika till fröna efter regn och sol! Jag vakar oroligt över plantorna – lökplantorna ser inte så pigga ut än, men broccolin i spillhö växer oväntat bra, till och med bättre än ”syskonen” i vanlig odlingsbädd. Frågan är om den fortsätter att trivas när rötterna letar sig ut i höet? Det återstår att se – och jag hoppas verkligen att nästa stormby lämnar både fiberduk och ärtstöd i fred!
TäckoVäx-modulerna innan stormen slog till.