Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rapport från min egna trädgård - Juni

Slutet på juni och sommaren är här med besked. Allt växer så det knakar, värmen har gjort att det frodas i köksträdgården och störtskurarna gjort att mördarsniglarna har gått till attack. Rosorna verkar ha gillat den milda vintern och blommar som aldrig förr. Här kommer en liten rapport från min egna trädgård.

Text och bild: Anna Theorin

Som sagt har sniglarna verkligen gått till anfall i år. Den milda vintern och regnet verkar ha fått dem att trivas som aldrig förr i min trädgård. Väldigt frustrerande när man går ut varje kväll och klipper minst tusen sniglar. Jag klipper mördarsniglarna och använder inget gift i min trädgård. Däremot ska jag sätta upp koppartejp på mina odlingslådor, det ska ge ett bra resultat. Ni hittar tejpen här.

De åt upp mina första gurkplantor så jag fick vackert så nya. På grund av värmen har de grott och växt snabbt och jag hoppas i alla fall få några gurkor i år. Ni ser även hur hårt de gått åt mina sallatsplantor ´Little gem´, jag har sått nya av dessa också.

Hallonhäcken som omringar min köksträdgård växer som den ska, det kommer bli mycket hallon i år. Jag har både höst och sommarhallon i häcken, själva vinkeln är hösthallon och långsidan sommarhallon. Det är så jag ska komma ihåg vilken sort som är vilken vid beskärningen.

Hallon behöver mycket vatten vid fruktsättning och även gödsel för att de nya skotten som ska ge skörd nästa år ska växa till sig. Hösthallonen behöver också vatten och gödsel så de orkar ge skörd långt in i oktober. Jag gödslar allt med chrysan, det fungerar verkligen utmärkt och näringsvärdena gör det perfekt för blommande eller fruktsättande växter. Ni hittar chrysan här och alla hallonplantor här. Det är smidigt att ha hallonlandet i gräsmattan, de små skotten som smiter, som ni ser på bild, klipps av med gräsklipparen.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Jag har fått lite dille på små prydnader i trädgården, sådana som inte syns så mycket eller tar över. Som detta lilla vindspel jag har i kruka på altanen. Det låter så mysigt i vinden. Funderar på att sätta en i köksträdgården med. Jag har E20 som brummar cirka 200 meter från trädgården och detta lilla klingande är ett välkommet avbrott i bruset. Här hittar ni vindspelet. Dessa vindspel på pinne finns i flera utformanden som till exempel fjärilar, månar och nyckelpigor. Växten bakom är en gyllenlack, jag sätter dem på våren och så får de stå hela sommaren. Det är en väldigt tacksam blomma som doftar magiskt.

Rosorna blommar som aldrig förr, längtar tills vissa blir lite större. Satte flera stycken förra året som växt på bra och blommar. Tycker det är vackert att blanda orange med lila, det blir en så snygg kontrast. Kantnepetan klipper jag ner i veckan som kommer, jag bor i zon 2 och mellan vecka 27-28, beroende på väder, brukar vara en bra tid för nedklippning. Då kommer stenkyndeln som växer emellan blomma och sen kommer kantnepetan tillbaka lite senare i sommar. Jag brukar också klippa ner daggkåpan, den blir så stor och skräpig efter en tid. När man klipper ner den så blir det små fina kuddar igen. Alla perenner som vi har inne nu hittar nihär.

Jag har hittat en sån bra makapär till vattningen! Ibland åker man iväg och istället för att sätta vanliga petflaskor i jorden som alltid rinner ut på några timmar så har denna en spärr som gör att du själv kan bestämma hur mycket vatten som ska komma på ett dygn. Det finns flera flödesinställningar och man kan ha vattning flera dygn om man vill. Den var billig också så ska köpa några fler som jag kan ha inomhus. Ni hittar den här.

Rosorna i den skuggigare delen av min trädgård blommar på de också, sköldpaddsörten i förgrunden ska jag dela på nästa år. Det är en perfekt perenn som klarar de mesta lägen, blommar sent och står snyggt under vintern. Glöm förresten inte att deadheada era remonterande rosor. Det betyder att man klipper bort det överblommande ca två bladpar ner om det går. På så sätt blommar de längre och mer rikligt.

Så det är lite vad jag pillar med i trädgården nu, gödslar, vattnar, klipper ner perenner, deadheadar rosor, sår lite nya grönsaker, njuter och skördar i köksträdgården. Lunkar runt och drar ett ogräs där eller tar en sockerärt där.

Kram Anna

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB