Rapport från min egna trädgård - Juni
Sniglar och andra utmaningar i trädgården
Som sagt har sniglarna verkligen gått till anfall i år. Den milda vintern och allt regn har fått dem att trivas som aldrig förr i min trädgård, och det är så frustrerande att varje kväll gå ut och klippa bort minst tusen sniglar. Jag tar mördarsniglarna manuellt och undviker helt att använda gift, både för miljöns skull och för att skydda nyttodjur.
Koppartaktik mot sniglar
I år ska jag verkligen satsa på koppartaktik och sätta upp koppartejp på mina odlingslådor – det är en beprövad metod som brukar ge bra resultat, då kopparen ger en svag elektrisk stöt som sniglarna ogillar. Ni hittar tejpen här om ni vill testa själva.
Tyvärr hann sniglarna före och åt upp mina första gurkplantor, så jag fick så nya. Men värmen har gjort att de nya plantorna växt snabbt och nu hoppas jag ändå på några gurkor i år. Ni kan också se på bilderna hur hårt mina sallatsplantor ’Little Gem’ blivit åtgångna – men jag har sått nya sådana också, och förhoppningsvis får jag en fin andra skörd.
Frodiga hallon och enkla skötselråd
Hallonhäcken runt min köksträdgård frodas verkligen och i år ser det ut att bli riktigt mycket hallon. Jag har både hösthallon och sommarhallon i häcken, och har placerat dem så att själva vinkeln utgörs av hösthallon medan långsidan består av sommarhallon. Det är ett smidigt sätt att hålla reda på sorterna vid beskärningen och förenklar skötseln.
För att få en riklig bärskörd kräver hallon extra mycket vatten, särskilt under fruktsättningen, och rikligt med gödsel så att de nya skotten, som ger bär nästa år, hinner växa till sig. Hösthallonen behöver dessutom extra vatten och näring för att orka ge skörd ända in i oktober. Jag gödslar både hallon och andra blommande eller fruktsättande växter med chrysan, som verkligen fungerar utmärkt – näringsvärdena passar perfekt. Ni hittar chrysan här och alla hallonplantor här. Eftersom mitt hallonland ligger i gräsmattan är det lätt att klippa av de där små skotten som annars gärna smiter iväg – det är bara att ta dem med gräsklipparen, så håller sig landet snyggt.
Små prydnader för stämning
Just nu tycker jag att det är roligt att smycka trädgården med små prydnader som inte tar över men ändå bidrar till stämningen. Mitt lilla vindspel i krukan på altanen plingar så mysigt när det blåser och skapar en härlig känsla. Jag funderar på att sätta ett även i köksträdgården – de finns i flera varianter som fjärilar, månar och nyckelpigor. Det är faktiskt riktigt rogivande, särskilt eftersom E20:an brummar på bara 200 meter bort och vindspelets klang blir ett trevligt avbrott i bakgrundsbruset. Växten bakom är en gyllenlack som jag planterar varje vår och låter stå hela sommaren, väldigt tacksam och med ljuvlig doft.
Rosor, färg och perenner
Rosorna blommar som aldrig förr – jag längtar tills några av dem får växa till sig lite till. Flera satte jag förra året och de har etablerat sig fint. Något jag verkligen gillar är att blanda orange och lila blommor, det ger en vacker kontrast och gör rabatten levande. Kantnepetan klipper jag ner i veckan (jag bor i zon 2, så mellan vecka 27–28 är lagom här hos mig), då hinner den komma igen senare på sommaren med ny blomning. Dessutom kommer stenkyndeln, som växer mellan plantorna, också igång när kantnepetan ska ha sin vila. Daggkåpan brukar jag också klippa ned när den blivit stor och skräpig, då får man små frodiga kuddar igen. Behöver du fylla på med perenner i trädgården så hittar du alla sorter vi har inne just nu här.
Vattning på ett smart sätt
Jag har dessutom hittat en toppenbra makapär för vattning! I stället för att trycka ner vanliga petflaskor, som är slut på bara några timmar, har denna en liten spärr så man själv kan ställa in hur mycket vatten som ska komma ut per dygn. Det finns flera olika flödesinställningar och man kan enkelt anpassa den för att passa både några dagar borta och vanliga dagar när vattningen behöver automatiseras. Dessutom är den billig och riktigt smidig, så jag tänker köpa några fler för både inomhus- och utomhusbruk. Ni hittar den här.
Blomning i skuggiga lägen
Rosorna i den lite skuggigare delen av trädgården har också kommit igång med blomningen. I förgrunden ser ni sköldpaddsörten – det är en riktig favorit bland perennerna eftersom den är tålig, blommar sent och står snygg även under vintern. Jag planerar att dela plantan nästa år för att få ännu fler. Glöm förresten inte att deadheada era remonterande rosor: klipp bort de överblommade blommorna en bit ner (två bladpar om det går) så får du längre och mer riklig blomning.
Avkoppling och trädgårdsglädje
Just nu njuter jag av att fixa och dona i trädgården – gödslar, vattnar, klipper ner perenner och rosor, sår nytt mellan varven och skördar det som redan är moget i köksträdgården. Det är ett lugn att promenera runt och dra upp lite ogräs här och där, eller plocka en sockerärt att knapra på. Trädgården bjuder verkligen på både glädje och avkoppling, även när man får tampas med envisa sniglar!
Kram
Anna