Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pynta i trädgården!

På senhösten och under vintern är det väl värt att pynta i trädgården. Du får både en välgörande stund ute och ett blickfång genom fönstret de dagar du väljer att stanna inne i värmen.

Av Sylvia Svensson

Arrangera ett par krukor på trappan där de välkomnar dig hem. Du kan använda lösa kvistar av vintergröna växter som du bara sticker ner i krukjorden och, om du vill, komplettera med knoppljung, dekorationspumpor och prydnadskål.

Vissna perenner är pynt!

Om de perenna växterna har dekorativa frökapslar, kan du lämna kvar de flesta för att bli till vackra inslag i rabatten, s.k. vinterståndare. Det är bättre att klippa ner perennstjälkarna på våren, för dels skyddar det nervissnande bladverket växtens rötter mot frost, dels kommer vatten inte in i de ihåliga stjälkarna om man inte har klippt av dem. Avklippta stjälkar kan få rötterna att ruttna. Det är särskilt viktigt när det gäller dekorationsgräs.

Lys upp din trädgård

Förgyll kvällarna i trädgården genom att ordna belysning och tänd en och annan ljuslykta för att lysa upp trädgårdsgången eller växthuset med. Det finns behändiga lyktor med solpanel och skymningsrelä som tänds automatiskt när det skymmer.

Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga dem ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya slingor om de inte funkar. Ingenting är så irriterande som när man står där på en helgaftonkväll och försöker hänga upp en slinga som sedan inte fungerar.

Du kan också gröpa ur en pumpa och placera en sådan väl använd slinga inuti som belysning. Eller göra små hål från pumpans inre och sticka ut de ännu fungerande ljusen som taggar på en igelkott!

Vad mer du kan göra av de halvdana ljusslingorna där några lampor ännu lyser, kan du se här: Halvdana ljusslingor

Samla pynt & bind kransar

När marken ännu är bar, passa på att samla material till adventsdekoration: mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara mossan och bären i plastpåsar (gör lufthål, dock!) utomhus så torkar de inte så lätt.

Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravsmyckning. Det är lättare än man tror, bara man vågar pröva. Här kan du få hjälp: Egna kransar och Vintergrön krans.

#Läs gärna också om att städa i trädgården!#

Städa i trädgården

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB