Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Purjo & pomerans

Purjo & pomerans och sommarens andra utställningar på Sofiero.

Det pågår en utställning på Slottet Sofiero i Helsingborg. Den är gjord av Marie och Björn Hansson och bygger på deras bok Köksträdgårdens historia.
Recensionen av boken kan du läsa här.

De har inspirerats av renässanstidens vackra köksträdgårdar, där nyttigheter blandades med skönheten. Så även på utställningen, där vackra foton utgjorde bakgrund till fina arrangemang med grönsaker och blommor.

Den viktorianska trädgårdskulturen (1850-1914) var överväldigande och storlagen, tyvärr satte första världskriget slut på denna underbara era och gjorde det omöjligt att få tag på material och billig arbetskraft till odlingarna.

De fina, engelskinfluerade trädgårdarna var förstås för de rika, främst adliga, som hade råd att ha flera stora växthus, orangerier, kall- och varmbänkar samt tillräckligt med arbetare som skötte allt detta.

Men även hos välsituerade borgare och storbönder fanns det vackra köksträdgårdar med ett eller ett par mindre växthus och några drivbänkar, som den nya tekniken och arkitekturen med gjutjärn, element och maskintillverkat glas gjorde möjlig. Växthusen var ofta specialiserade på en eller ett par grödor, såsom vindruvor, meloner, smultron och jordgubbar, ananas, aprikoser m.m.

Man tävlade med varandra om vem som skulle kunna visa upp de tidigaste primörerna, som smultron i januari eller exotiska växter som ananas och apelsiner.

Naturtrogna keramiska objekt av Ingrid Herrlin fanns i ett av Slottets rum. Det var verkligen svårt att se att det var keramik och inte riktiga potatis, äpplen m.m.

I Sofieros trädgård finns exempel på tre olika sorters växthus från den tiden: ett Vinhus, ett Persikohus och det halvt nergrävda Melonhuset.

I Vinhusets utställning av samma arrangörer som ovanstående, visas De Oscararianska krukväxterna. Bl.a. en hel "teater" med olika doftpelargoner, som ersatt den på våren visade auriculateatern.

Det var över 300 år sedan doftpelargonerna introducerades till Europa, men det var först under den Oscarianska eran, alltså den andra hälften av 1800-talet, som de slog igenom på allvar.

Doftpelargonernas blad doftar allt från citron, äpple, filberthasselnötter till jordgubbar och mer därtill.

I utställningen finns också alla de gamla herrgårdsväxterna, som under den här tiden fick fotfäste i de svenska hemmen. Inredningsmodet var överlastat med tunga, pampiga möbler, som matchades med stora, ofta färggranna växter i rikt dekorerade krukor. Stora palmer står inomhus på golvet och utanför i sina jättekrukor.

Där finns ett bord fullt med olika begonior, ett annat med ormbunkar, drakblodsträd, ficus och revbensblad och som kuriosa, de köttätande växterna som flugtrumpeten, som kräver mycket fuktighet. De odlades i terrarier och fönsterträdgårdar, det vill säga glasburar som ofta var portabla.

I Melonhuset pågår en utställning, Heta kryddor i odling sommaren ut och utmynnar i Den Stora Trädgårdsfesten 29-31 augusti. Det är en mycket läcker utställning om chili med odling av olika sorters chili. Den har arrangerats av trädgårdsdesignern Ingela Wendel och de vackra chiliarrangemangen är gjorda av floristen Madeleine Friberg.

Redan 1775 beskrevs chilin i Svenska farmakopéerna och Linné skrev att malmöborna gjorde chilishots redan på 1750-talet. Capsicum växte där på friland och frukterna förvarades sedan i sprit och blev till en stark dryck. Så någon nyhet är den inte hos oss även om chilin nyligen har fått ett ordentligt uppsving igen.

All chili härrör från s.k. birdpeppers, som fåglar äter och sprider frön av. De känner inte hettan av frukterna. Portugiserna, som skapade handelsvägar mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika, tog den till Europa från Sydamerika, där den ingick i inkaindianernas heliga riter. Chilin spred sig sedan snabbt världen över.

En Gastronomisk Balkonglådetävling, anordnad av Sofiero Slott i samarbete med Weibulls Hammenhög, pågår också i parken. Balkonglådan skall innehålla något matnyttigt och vara vacker.

Förutom på Sofiero, finns lådorna att se också i Hammenhög, då varje inbjuden restaurang har gjort två lådor var. Tävlingen avgörs under Den Stora Trädgårdsfesten 29-31 augusti, då publiken röstar fram vinnaren.

Sofieros hela program med fester och utställningar kan du läsa om här.


Oscarianska krukväxter, vin i vinhuset.


Gamla redskap - vet du vad de har används till?


Keramik, Ingrid Herrlin.


Oscarianska krukväxter, solfjäderspalm utanför.


Oscarianska krukväxter, ormbunkar, aspidistra, hortensia.


Heta kryddor chiliarrangemang.


Gastronomiska balkongklådor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB