Purjo & pomerans
Uppdaterad och utökad text om "Purjo & pomerans och sommarens andra utställningar på Sofiero"
En hyllning till köksträdgårdskulturen
Marie och Björn Hansson har hämtat inspiration från renässansens praktfulla köksträdgårdar, där nyttoväxter samsades med ögonfägnad. Även här på Sofiero kombineras dekorativitet med användbarhet – vackert arrangerade grönsaker och blommor ställs ut mot bakgrund av konstnärliga foton. Det är en inbjudande miljö som fångar både historik och odlingslust.
Under den viktorianska trädgårdskulturen (1850–1914) präglades slotts- och herrgårdsträdgårdarna av överdådighet. De välbeställda hade råd med stora växthus, orangerier och olika sorters drivbänkar. Tyvärr satte första världskriget ett abrupt stopp för denna era – material och arbetskraft till de storslagna odlingarna blev svårt att få tag på.
Tekniska framsteg under 1800-talet, som gjutjärn, element och maskintillverkat glas, gjorde att även välbärgade borgare och storbönder kunde satsa på vackra köksträdgårdar, om än i mindre skala. Växthusen var ofta specialiserade på vissa grödor: vindruvor, meloner, smultron, ananas och aprikoser.
Den sociala tävlan märktes tydligt då man försökte bli först med tidiga primörer som smultron redan i januari – eller att visa upp exotiska frukter som ananas och apelsiner.
Sofieros autentiska växthusmiljö
I Sofieros trädgård finns unika exempel på tre olika sorters växthus från den tiden: ett Vinhus, ett Persikohus och det halvt nergrävda Melonhuset. Oscarianska krukväxter visas i Vinhuset, och bland annat möter besökaren en doftpelargonteater. Doftpelargonerna introducerades till Europa för över 300 år sedan, men det var först under den Oscarianska tiden – andra halvan av 1800-talet – som de blev verkligt populära.
Deras blad doftar alltifrån citron och äpple till hasselnöt och jordgubbe, vilket gör dem till en upplevelse för både öga och sinne. I utställningen syns också andra typiska herrgårdsväxter från denna tid: begonior, ormbunkar, drakblodsträd, ficus och revbensblad. Särskilt spännande för nyfikna är de köttätande växterna, såsom flugtrumpeten, som kräver stor luftfuktighet och ofta odlades i portabla terrarier eller fönsterträdgårdar.
En doft av historia
Doftpelargoner har länge fascinerat både odlare och besökare. Deras varierande dofter – allt från fruktigt till kryddigt – var mycket populära under 1800-talet. Det är en tradition som lever vidare på Sofiero, där varje växt är noga utvald för att berätta en historia.
Naturtrogen keramik och samtida konst
I utställningen ingår också keramiska objekt av Ingrid Herrlin. Dessa konstverk är så naturtrogna att det kan vara svårt att skilja dem från riktiga potatisar, äpplen och andra växtdelar – en fascinerande koppling mellan natur och hantverkstradition.
Konst som hyllning till naturen
Ingrid Herrlins naturtrogna keramik utgör inte bara vackra blickfång – de väcker också tankar om vårt förhållande till naturen och det traditionella hantverket. Att betrakta dessa konstverk mitt bland de levande växterna är en unik upplevelse i sig.
Heta kryddor i Melonhuset & Den Stora Trädgårdsfesten
Melonhuset bjuder sommaren ut på den färgsprakande utställningen Heta kryddor i odling, där fokus ligger på chilipeppar. Trädgårdsdesigner Ingela Wendel står bakom det pedagogiska och inspirerande upplägget, medan floristen Madeleine Friberg har arrangerat kryddorna till riktiga blickfång.
Chilins historia och resa
Chili har en lång och oväntad historia i Sverige – redan på 1700-talet omnämns chili i Svenska farmakopéer, och enligt Linné gjorde malmöbor chilishots redan på 1750-talet. Alla domestikerade chilipeppar härstammar från så kallade birdpeppers, som sprids av fåglar som inte påverkas av fruktens hetta. Portugisiska handelsmän tog chilin till Europa från Sydamerika, och därifrån spred den sig snabbt vidare till Asien och Afrika.
Utställningen kulminerar i Den Stora Trädgårdsfesten den 29–31 augusti, då också den populära Gastronomiska Balkonglådetävlingen avgörs.
Gastronomisk Balkonglådetävling
Sofiero slott arrangerar, i samarbete med Weibulls Hammenhög, en tävling där olika restauranger bidrar med balkonglådor fyllda med vackra och ätbara växter. Lådorna visas inte bara på Sofiero utan även i Hammenhög, och vinnaren röstas fram av publiken under Trädgårdsfesten.
Inspiration för framtidens odling
Den Gastronomiska Balkonglådetävlingen lyfter fram kreativa lösningar för odling i liten skala – perfekt för moderna balkonger och urbana miljöer. Många av idéerna kan inspirera även den egna hemmaträdgården.
Sammantaget ger sommarens utställningar på Sofiero en inspirerande inblick i trädgårdshistorien och visar hur samspelet mellan odling, konst och kultur utvecklats genom seklerna. Här möts praktiskt trädgårdskunnande, banbrytande tekniska lösningar och konstnärlig gestaltning – ett måste för alla som är intresserade av trädgård, konst och svensk kulturhistoria!