Prunkande urnor
Plantindustrin idag – från hantverk till processindustri
Nu är det högsäsong hos trädgårdsmästarna. Snart ska vi fylla våra balkonglådor och urnor med de plantor som såddes i växthusen i februari-mars. Plantuppdragningen har förvandlats till en industri där långt driven specialisering är nyckeln till lönsamhet. Förr gick man till sin lokala trädgårdsmästare för att köpa plantor; numera hamnar många kunder i matvarubutiker som ICA, där plantor säljs till extrapris.
Denna förändring märks tydligt i exempelvis Mjölby handelsträdgård AB, som kombinerar gamla kunskaper med modern teknik. Här står blomsterkulturerna som små hav av färgprakt i det enorma växthuset. Företaget drivs av Monika och Christer tillsammans med en kompanjon. De har både lokal försäljning och levererar stora volymer till parkförvaltningar, som lägger sina beställningar redan i januari, vilket vittnar om den långa planeringen och expertisen som krävs i branschen.
Att promenera genom odlingsborden och välja de allra bästa exemplaren – och själv komponera årets urnor och balkonglådor ur detta enorma sortiment – är en upplevelse utöver det vanliga.
Innovativa sorter och smarta tips
Utbudet har dessutom utökats med nya robusta sorter, såsom femtunga och surfina-petunior, som klarar hela sommaren i urna och kan överleva en bit in på hösten. Det har även kommit höstblommor som håller urnorna fräscha ända till jul i södra Sverige.
Hur väljer man då rätt planta? Det är lockande att ta den största som ser mest livskraftig ut. Men vill du att plantan ska utvecklas och blomma som bäst även efter midsommar, bör du istället välja en så liten planta som möjligt, men med tydliga knoppar. Dessa robusta småplantor har bäst förutsättningar att etablera nya kraftiga rötter och grena ut sig.
Vill du ha blomlådor och urnor som håller sig fina länge krävs också rätt jord. Etablerade och kunniga odlare rekommenderar den tidigare proffsjorden U-jord från Hasselfors, som nu finns på allt fler försäljningsställen. Även om den är dyrare än klassiska "4 för 100"-säckar, är det en investering som verkligen lönar sig för kraftfull och långvarig blomning.
Odlingsknep och lång säsong
Har du möjlighet att övervintra växter, så kan du när säsongen är slut fylla jorden med blomsterlök och på så vis njuta av blomsterprakt tidig vår. Ett populärt exempel är att köpa påskliljelökar kilovis på ICA Maxi – målet är många gånger att de ska slå ut lagom till påsk. I mörka utrymmen kan bladen bli gula, men det löser du snabbt med några dagars lysrörsbelysning.
När påskliljorna blommat över kan löken torkas och sedan planteras ut i trädgården för kommande års blomning – ett hållbart och dekorativt knep.
Härdning och plantans kondition
De flesta plantor som säljs idag är inte avhärdade inför sitt liv utomhus. När de tas ut ur växthuset blir de känsliga för stark sol och kyla. Ett exempel är tagetes, som kan få röda blad kyliga nätter – växtens eget skydd mot kylan. En plantors bladanlag kan också bli vita redan efter någon timmes stark sol. Sätt därför alltid ut plantorna skuggigt den första veckan, och skydda mot kalla nätter.
Skonsam etablering
Att härda av plantor innan utplantering minskar risken för stress och minskar plantans känslighet. Låt dem vänja sig vid utomhusklimatet gradvis under några dygn och undvik att ställa dem direkt i gassande sol eller ut under kyliga nätter.
Att undvika långa transporter och importväxter
Billiga plantor från stormarknader eller matbutiker är ofta importerade, har transporterats långt och ibland förvarats mörkt och för länge i butikens lager, vilket gör att de ofta drar iväg på höjden i jakt på ljus och blir veka. De klarar sig sällan bra efter plantering; lång transport och osäker skötsel gör att många är "döende" redan när du köper dem.
Därför är det klokt att prioritera besök hos lokala trädgårdar med egen odling. Då undviker du de ofta förödande transporterna och får plantor som har mycket större chans att etablera sig kraftigt i den nya miljön. Med ett par fina urnor, små men livskraftiga plantor och bra jord skapar du en vacker oas, istället för att kämpa mot naturen på en torr och näringsfattig tomt.
Genom att följa dessa råd baserade på såväl modern trädgårdsexpertis som erfarenheten hos trädgårdsmästare i Mjölby och på andra håll, får du en långvarig och riklig blomprakt hela säsongen. Utforska mer inspiration och fördjupande tips hos Odla.nu om du vill veta vad mer du kan göra för din trädgård i mars och på våren!