Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mars månads trädgårdstips

Nu är det hög tid att förbereda sommarens blomsterprakt. För att få riktig glädje av blommorna under vår korta sommar måste vi odla plantorna inomhus för att de ska blomma från den tid då frostrisken är över till dess höstfrosten avslutar odlingssäsongen.

Av Göran Lindeberg

Plantuppdragning.

När man driver upp plantor måste man har en bra såjord som inte är så näringsrik. Storfröiga sorter som astrar och tagetes myllar man ner några millimeter. Så inte för många frön i varje kruka. Så hellre i flera krukor för at underlätta "skolningen" då man flyttar över plantorna i egna krukor. Småfröiga arter som Petunia, lobelia, isbegonia och blomstertobak måste man vara lite mera försiktig med. Så här gör man:

Använd 8 cm jiffypots och såjord; gärna KRAV-märkt. Så 20-30 frön i varje kruka. Jorden skall vara väl genomfuktad och lätt packad. Fröna får inte täckas med jord eftersom de inte gror om de inte nås av ljus.

Spraya vatten med en sprayflaska på den sådda ytan.

Täck krukorna med gladpack och ställ dem ljust, gärna under ett lysrör.

Plantorna på bilderna visar Petunior, som är 1, 2, 3 och 4 veckor.

När de är fyra veckor omplanteras de, "skolas" så att varje planta får en egen kruka. Plantorna på bilderna är uppdrivna i vår källare under lysrörsarmaturen med två lysrör i taket. Avstånd till armaturen har varit c:a en halv meter.

De skolade plantorna drivs i en kallbänk och skyddas mot frost. I slutet av maj börjar de blomma. Sedan blommar de till slutet av oktober, om de skyddas mot frost.

Lycka till!


Foto: Bertil Dahlby

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB