Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Potatis

  • Trädgård
Potatis som förgros kan ge färsk potatis till midsommar

Någon frågade hur man lyckas med potatis efter att ha misslyckats i fem år. Om det inte blivit någon potatis på fem år så är det något allvarligt fel och det kan vara många saker som är orsaken till misslyckandet.

En potatis innehåller mycket energi så att när man placerar den i en miljö som utlöser groddsättning så börjar den gro. Det har alla märkt som förvarar matpotatis i varma utrymmen på vårkanten. Då blir det snabbt vita gängliga groddar på potatisarna i påsen. Om man ska sätta potatisen i landet kan man lägga ut potatisarna i ljuset. Då blir det i stället gröna knubbiga groddar och placerar man potatisarna i fuktigt torvströ så bildas det även rötter.

Man kan sätta dessa förgrodda potatisar i svarta plasthinkar och ställa dem ljust. Då växer groddarna till stjälkar och blad . Det kan vara lämpligt att sätta dessa i början av april. Om man använder vita hinkar kommer de s.k. stolonerna, som ska bilda nya potatisar att träffa på den vita plasten som släpper igenom ljus och då ombildas de till skott som bildar blad och då blir det inga potatisar.

När frostrisken är över flyttar man ut innehållet i hinkarna i landet och låter dem växa vidare i det fria. Denna omständliga procedur kan man tillämpa om man vill ha garanterat färsk potatis till midsommar. Annars kan man förstås sätta den förgrodda potatisen direkt i en fåra på friland.

Som nämnts har potatisen så mycket energi i sättknölen att även på dålig jord eller torr jord växer plantan upp och det är när potatisen ska klara sig på egen hand som det visar sig om jorden är för dålig dvs. fattig på vatten och växtnäring. Då avstannar tillväxten och det blir bara några nötstora potatisar under innan plantan vissnar bort.

Även om blasten utvecklas bra så har vi alltid att räkna med angrepp av potatisbladmögel. Om detta angrepp kommer innan potatisen satt knölar dvs. för sen potatis i mitten av juli så blir det inga potatisar under plantorna eftersom energin måste bildas i friska blad och dessa har ju snabbt vissnat p.g.a. svampangreppet. Det finns inga effektiva medel för hobbyodling mot denna svamp.

Själv sätter jag alltid tidiga sorter som är färdiga innan svampangreppen sätter in i slutet av juli. För att utnyttja jorden sätter jag jordärtskockor tillsammans med potatisen. Denna utvecklas på sensommaren och hösten när potatisen vissnat bort. En annan klassisk blandkultur är potatis och bondbönor.

 

 

Lyckas med potatis

Förgro potatis