Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Potatis

Lyckas med färskpotatis till midsommar – så gör du!

Att odla egen färskpotatis till midsommar är en älskad svensk tradition och med rätt förberedelser är det möjligt oavsett var i landet du bor. Trots detta misslyckas många år efter år – ofta beroende på några viktiga misstag kring förgrodd, jord och plantering. Här får du råd och steg-för-steg-instruktioner för att lyckas med riktigt tidig skörd, plus tips om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

Vad kan gå fel?

Om du har försökt odla potatis flera år i rad utan att lyckas bör du först granska dina odlingsförutsättningar. Någon frågade nyligen hur man egentligen lyckas efter fem års misslyckanden – och då är det oftast något grundläggande som brister. En potatis innehåller mycket energi, och i rätt miljö sätter den nästan garanterat igång och gror. Men dålig jord, brist på näring eller fel hantering innan utplantering gör att tillväxten uteblir eller bara ger några små nötnypotatisar, som snabbt torkar in när plantan vissnar bort.

Därför ska du förgro – och hur du gör

Alla som har glömt en påse potatis i köksskåpet på våren har sett de vita, gängliga groddarna. Men långa bleka groddar är mycket svaga. Hemligheten till riktigt tidig färskpotatis är att förgro i ljus så att plantorna får knubbiga, gröna groddar och ibland även rötter om du använder fuktigt torvströ eller jord (läs mer om årets potatis). Lägg potatisarna ljust och svalt, gärna i en äggkartong eller på en bricka, 4–6 veckor innan plantering – vanligtvis från mitten av mars till början av april.

Vill du skynda på processen kan du plantera förgrodda potatisar i svarta plasthinkar och ställa dem ljust inomhus eller i växthus. Observera att du inte bör använda vita hinkar – ljusinsläppet stör stolonutvecklingen och gör att de blivande potatisarna istället försöker skjuta blad (och det blir ingen skörd). Sätt därför alltid i svarta hinkar!

När frostrisken är över (vanligtvis i slutet av april eller början av maj, beroende på var i landet du bor) flyttar du ut hinkarna – eller planterar de förgrodda knölarna direkt i landet om du föredrar det enklare tillvägagångssättet.

Bra jord, näring och vattning är avgörande

När du planterar ut potatisen måste jorden vara näringsrik och kunna hålla vatten. Potatis är ganska tålig under själva uppväxten, eftersom den har näring lagrad i knölen, men om den ska bilda stora fina potatisar behöver plantan bra förutsättningar när de börjar växa till. Jordförbättra gärna och håll fuktigheten uppe, särskilt om du odlar i upphöjda bäddar eller i kruka.

Skydd mot sjukdomar och kyla

Potatisblastmögel är det största hotet för hobbiodlare, då det kan förstöra blasten innan potatisen ens bildats – särskilt om man odlar sena sorter som ligger kvar i jorden långt in i juli. Välj därför alltid en tidig sort och certifierad sättpotatis – de hinner oftast sätta potatis innan möglet slår till i slutet av juli (se tips om att välja rätt sort här).

Om du planterat tidigt är det också viktigt att täcka plantorna vid risk för nattemperaturer under nollan. Använd fiberduk, gamla filtar eller mycket löv.

En smart kombination är att odla potatis tillsammans med till exempel jordärtskockor eller bondbönor – två grödor som drar nytta av varandra och maximerar utnyttjandet av din trädgård.

Steg-för-steg: Så får du färskpotatis till midsommar

  1. Välj en extra tidig sort och certifierad sättpotatis.
  2. Förgro potatisen ljust och svalt 4–6 veckor innan utplantering, t.ex. från mitten av mars (läs mer om olika förgroddsmetoder).
  3. Plantera i svarta hinkar, ställ ljust inomhus eller i växthus om du vill tjuvstarta – annars direkt i fåra på friland när jorden är minst 8 grader och frostrisken är över.
  4. Jordförbättra vid behov, vattna regelbundet och var vaksam på frost.
  5. Följ plantorna – skörda när blasten blommat och potatisarna är lagom stora, oftast lagom till midsommar.

"Potatis som förgros kan ge färsk potatis till midsommar... En potatis innehåller mycket energi så att när man placerar den i en miljö som utlöser groddsättning så börjar den gro." (Årets potatis 2014)

Med rätt sort, förbehandling och odlingssätt ökar du chansen rejält till den där första, efterlängtade färskpotatisen på midsommarbordet. Vill du veta mer om årets trendigaste potatissorter och få mer inspiration kring blandkultur med t.ex. jordärtskocka eller bondböna, kika gärna på Årets potatis 2014.

Lycka till med årets godaste skörd!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB