Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plocka in och driv kvistar!

Många av oss håller på med träd- och buskbeskärning så här års. Passa då på att ta in grenar till drivning! Kvistarna är vackra ensamma eller att kombineras med vårens första tulpaner!

Av Sylvia Svensson

Kvistarna vaknar till liv efter några dagar i rumsvärmen och börjar visa lite grönt och vissa kan till och med snart stå i blom.

Var försiktig med att klippa stenfrukt som körsbär, plommon, aprikos och persika eftersom dessa savar mycket om man klipper i dem på våren. Men en pyttekvist kanske man kan unna sig!

I nordligare delar av Sverige kanske det dröjer ännu ett tag innan det går att driva kvistar, men tillvägagångssättet är ju densamma för hela landet.

Driv kvistar så här!

Ge de vedartade, bruna grenarna en lång, spetsig snittyta för att de ska kunna suga så mycket vatten som möjligt. Gröna grenar skrapas nertill för att få dem att suga upp mera vatten. De nedersta bladknopparna som skulle hamna i vatten tas bort så de inte ruttnar.

De vedartade kvistarna behöver varmt vatten för att kunna suga upp det. Ju mer vedartade de är, desto varmare vatten behövs det, upp till 50 grader.

Placera grenarna i en stor vas fylld med varmt vatten och låt det svalna. Ställ sedan vasen i ett rumsvarmt, ljust utrymme och inom kort har våren flyttat in! En uppfriskande dusch från blomsprutan då o då tackar kvistarna inte nej till.

Bra kvistar att driva inomhus

Barnen älskar olika sorters videkvistar som snabbt får kissar när de står varmt några dagar. Det är kul att kunna ”klappa” de mjuka dunbollarna!

Hasselgrenarnas hängen och björkens små musöron öppnar sig efter en dryg vecka i värmen. Hassel är dock fridlyst i naturen, men har du ett eget hasselsnår i trädgården, kan du plocka några kvistar där.

Vårkörsbär, Prunus x subhirtella, blommar på bar kvist och doftar lite grann. Dess namnsort ’Autumnalis', vinterkörsbär, har vita blommor, sorten 'Rosea' har rosafärgade blommor i klasar. Det blir snabbt blommor i vas av dessa. Det helt vanliga fågelbäret öppnar också villigt sina vita blommor efter någon vecka i vas. Pröva med det du har hemma!

Olika sorter av hästkastanj, Aesculus, är verkligen en pampig syn i vas! De öppnar så småningom sina bleka blommor och så vecklar de stora bladen också ut sig efter några veckor.

Blåbärsris får snabbt små bleka blommor, så ljuvliga och näpna tillsammans med de små, vårgröna bladen!

Forsythia eller gullbuske som den heter i folkmun, är en klassiker bland tidiga drivkvistar. Den öppnar snällt sina gula stjärnor efter bara några dagar i vatten. Du kan säkert unna dig några kvistar till vårglädje från din forsythiabuske, kanske ihop med gula tulpaner, men annars är det bättre att klippa forsythian efter blomningen på försommaren.

Har du rosenkvitten kan du ta in ett par grenar som ganska snabbt får bleka blommor och gröna blad. Samma sak händer med vinbärs- gullrips- och rosenrips-grenarna.

Vårtry, Lonicera standishii, och hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense 'Dawn', doftar gott och blommar på bar kvist ute så här års.

Olika sorter av trollhassel, Hamamelis, brukar också vara i blom ute redan i januari-februari i södra landet där den kan odlas.

En vacker buske som också kan stammas upp och bli ett litet träd, är körsbärskornell, Cornus mas. Den blommar med pyttesmå, gula tofsblommor på bar kvist.

Lärk vaknar också lätt till liv i vas. Det blir fjuniga, ljusgröna "barr" på kvisdtarna, de är jättefina i tulpanarrangemang!

#Vintergröna kvistar#

Det finns också vintergröna växter som kan drivas, t.ex rododendron. Den har vackra, mörka knoppar och fina blad och är mycket hållbar i vas, även om den inte alltid vill öppna blommorna.

Lagerhägg, Prunus laurocerasus, har friskt gröna blad och de vita blommorna öppnar sig snällt i vas.

Vi ska inte heller glömma de vackra, knoppiga kvistarna som man kan ta in från en äldre murgröna. Unga exemplar har däremot inga blomknoppar, de utvecklas först när växten blir äldre. Men vackra, vintergröna grenar har ju även de unga.

Av de vintergröna kvistarna kan man göra tjusiga arrangemang med årets första lökblommor som finns att köpa färdigdrivna i affären. Det finns små, låga tulpaner, snödroppar, scilla, balkansippor, krokus och snöiris att köpa. Placera krukan med lökarna i en snygg skål och stick in kvistarna i fuktad oasis runtom. Lökväxterna kan du på våren gräva ner i trädgården och de kommer åter år efter år.

Du kan så klart pröva med alla buskar som du beskär nu under vårvintern. Det kan bli glada överraskningar, för många av dem fungerar bra som drivkvistar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB