Planterings- och odlingsråd för klematis
Klematis – Skötsel, Plantering och Tips för Lyckad Odling
Klematis, särskilt de storblommiga sorterna, är spektakulära och populära klätterväxter som kan bidra med färg och struktur till både trädgårdar och mindre uteplatser. Det kan dock vara bra att känna till deras särskilda krav och rekommendationer för att få dem att trivas och blomma rikligt år efter år.
Jord, Läge och Plantering
För att lyckas behöver din klematis god tillgång på vatten och näring samt växa i jord som är väldränerad, mullrik, näringsrik och fukthållande – men aldrig blöt. Om vatten tenderar att stå kvar i planteringsgropen rekommenderas så kallad upphöjd plantering för att minska risken för rotskador. Välj en plats som inte ligger för nära husväggen, eftersom jorden ofta blir för torr där – se till att regnvatten kan tränga ner till hela rotzonen.
Plantera gärna under vår eller höst, men det går bra när som helst så länge jorden inte är frusen. Planteringsgropen bör vara ungefär 60 cm både djup och bred. Blanda upp jorden med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Det går också bra att använda en bra planteringsjord i säck, gärna iblandad med lecakulor och lera för extra struktur.
Ställ plantan i vatten en stund innan plantering så att rotklumpen blir ordentligt genomvattnad. Sätt ner plantan så att två bladpar (ca 10 cm av stammen) hamnar under jordytan. Detta stimulerar snabb utveckling av nya skott och rötter samt gör plantan mer motståndskraftig mot torra perioder och vinterkyla. Om hela ovanjordiska delen fryser bort, kan nya skott skjuta fram underifrån när våren kommer.
Skugga rötterna – välj rätt växtplats
Ett gammalt trädgårdsråd säger att klematis vill ha "huvudet i solen och fötterna i skugga". Det innebär egentligen att man gärna bör skugga plantans nedersta del för att jorden ska hålla sig svalt och fuktigt. Ett bra sätt är att plantera låga perenner som funkia (Hosta) eller marktäckare runt basen. Förutom att det är praktiskt, är det dessutom snyggt!
Undvik heta, soliga söderlägen om du inte har skuggande träd eller buskar i närheten. Öster- och västerläge är oftast bäst, men det finns även flera sorter som trivs bra i skuggiga norrlägen.
Gödsel och vattning
Ge näring tidigt på våren med ett fullgödselmedel – flytande gödsel ger snabb effekt, men även benmjöl och liknande långtidsverkande gödselmedel lämpar sig bra och kan läggas ut på hösten. Tänk på att klematis behöver jämn fukttillgång, särskilt första åren och under torra perioder. Vattna gärna rikligt men undvik att låta jorden bli blöt och syrefattig.
Täck jorden runt plantan på våren med kompost, förmultnade löv eller täckbark. Det håller kvar markfuktigheten och motverkar kraftiga temperaturväxlingar vid rötterna.
Beskärning och stöd
Efter plantering är det viktigt att beskära plantan till ca 20 cm höjd för att stimulera förgrening och ge ett kraftigt rotsystem. Storblommiga sorter bör beskäras hårt även andra året, något som kan kännas drastiskt men ger effekt i längden. Ta det lugnt med förväntningarna på blomning de första två åren – klematis får ofta sin bästa blomprakt från tredje säsongen och framåt.
Unga plantor behöver ett stabilt stöd, t.ex. en bambukäpp eller spaljé, för att skydda mot vind och tunga blommor. Läs mer om beskärningsgrupper och hur du beskär just din sort här.
Vinter- och extra skydd
Första vintern är det klokt att täcka marken runt plantan med löv och gärna något granris som håller löven på plats. Detta skyddar mot djup tjäle och temperatursvängningar.
Sortgrupper – hitta rätt klematis för din trädgård
Det finns över 320 arter och tusentals sorter av klematis, indelade i olika sortgrupper. För att göra valet lättare, delas de ofta in efter växtsätt, blomform och blomningstid. Några av de mest odlade grupperna är:
- Atragene-Gruppen: Tidigblommande, tåliga och klarar både sol och skugga.
- Integrifolia-Gruppen: Upprättväxande, småblommiga, anspråkslösa sorter.
- Tangutica-Gruppen: Robust och tålig, med gula små blommor och fina fröställningar.
- Vitalba-Gruppen: Breda plantor och riklig blomning med vita små blommor.
- Viticella-Gruppen: Mycket tåliga, friskväxande och blomvilliga på sensommaren.
- Texensis-Gruppen: Karminröda till rosa tulpanformade blommor.
- Tidiga Storblommiga-Gruppen: Imponerande blommor redan från försommaren.
- Sena Storblommiga-Gruppen: Frodig blomning på sensommaren.
Vill du se olika exempel och läsa mer om val av sort? Här hittar du inspiration och fler tips på olika klematis.
Läs Mer
Med dessa råd ger du din klematis bästa möjliga förutsättningar för att trivas och glänsa, oavsett vilken sort du väljer!