Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärningsgrupper, klematis

Beskärning av klematis brukar alltid vålla en del huvudbry. Det finns så många sorter och den ena ska behandlas si och den andra så.

Men egentligen är det inte så svårt bara man lyckas lägga på minnet när de enskilda klematisplantorna brukar blomma.

Utifrån detta delar man in beskärningen av klematis i tre huvudgrupper:

Grupp 1.
Klematis som blommar tidigt på våren eller försommaren, indikerar att de redan har blomknoppar när våren kommer. De bildar blomknoppar på nya grenar under sommaren året innan och man brukar säga att de blommar på fjolårsskotten (fjolårsved).

Dessa sorter behöver som regel bara en lättare putsning av fula eller döda grenar innan blomningen. Ibland krävs ingen beskärning överhuvudtaget. Om plantan börjar bli alltför omfångsrik kan man gallra eller beskära den radikalt för att få den att börja om på nytt. Det gör man strax efter avslutad blomning för att nya blomknoppar ska hinna bildas inför kommande säsong.

Grupp 2.
De knepiga sorterna är de som både blommar tidigt och sent på säsongen. De blommar nämligen såväl på fjolårsskott som nya årsskott från innevarande år. Här får man hålla tungan rätt i mun.

Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls tenderar plantan att bli väldigt risig med tiden. Målet är således att spara levande fjolårsskott men klippa bort döda, samtidigt som man stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning.

Tidigt på våren gör man därför så här; studera grenarna ingående och leta efter friska, gröna knoppar. På varje kraftig gren klipper man bort döda partier ovanför ett par av gröna knoppar. De allra tunnaste grenarna beskärs vid två par av knoppar ovan markytan, d.v.s. ca 20 cm höjd.

OBS: Efter en sträng vinter kan alla grenar ha frusit bort ända ned till marken och då beskärs plantan där. Växten blommar då bara en gång under sommaren på nya årsskott.

Grupp 3.
Klematis som blommar senare på sommaren, ofta från juli och framåt, bildar blomknoppar under vår och försommar. Man säger att de blommar på årsskotten. De beter sig med andra ord på samma sätt som perenner. Därför gör man precis som med perennerna och klipper ner dem nära marken, sent på hösten eller tidigt på våren. Spara ca 2 bladpar vilket innebär en klipphöjd av ca 20 cm.

OBS: vid all beskärning av klematis lägger man snittet på grenen strax ovanför ett bladpar, alt ett par av knoppar.

Läs mer:
Åh, så många klematis
Klematis, inte bara på spaljé
Planterings- och odlingsråd för klematis
Beskärningsgrupper, klematis

Sortgruppsindelning med exempel
Det finns ca 320 arter inom detta stora släkte av mer eller mindre vedartade klätterväxter och örtartade perenner, och ytterligare ett stort antal sorter och hybrider. I odling förekommer minst 2500 sorter och mer än 400 av dessa är storblommiga. För att bringa lite ordning bland de ganska skiftande varianterna, delas de in i sortgrupper.

Nedan följer en presentation av de största och viktigaste grupperna:
Atragene-Gruppen
Integrifolia-Gruppen
Tangutica-Gruppen
Vitalba-Gruppen
Viticella-Gruppen
Texensis-Gruppen
Tidiga Storblommiga-Gruppen
Sena Storblommiga-Gruppen


Klematis Kardynal Wyszynski


Klematis Margaret Hunt


Klematis Propertius


Klematis Mrs N Thompson


Klematis Aureolin


Klematis Paul Farges


Klematis Vyvyan Pennell

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB